Öne Çıkanlar gündem özeti terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk MSB gündem başlıkları enflasyon HAVA HAREKATI tesk genel başkanı bendevi palandöken tüik abd CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak

“Rusya Devlet Başkanı Putin İle İdlib'deki Tüm Gelişmeleri Ele Alacağız”

İstanbul’da basın mensuplarına gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’deki son gelişmeler hakkında, “Bu akşam saat 18.00 gibi Sayın Putin ile benim bir telefon görüşmem olacak. Bu telefon görüşmesinde İdlib'deki tüm gelişmeleri ele alacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazını Hz. Ali Camii'nde kıldı. Cuma namazının ardından bazı vatandaşlarla sohbet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı.

“REJİM, İDLİB’DE ZULMÜ DURDURMADIĞI SÜRECE ORADAN ÇEKİLMEK SÖZ KONUSU DEĞİL”

Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İdlib meselesini görüşmek üzere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Dörtlü Liderler Zirvesi için çağrıda bulunduklarının anımsatılması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Merkel, Sayın Macron Sayın Putin’le yaptıkları görüşmede bu konuları ele almak suretiyle İdlib’de çok kararlı bir ateşkesin yapılması için böyle bir daveti kendisine yaptılar. Tabii bu davet karşısında henüz beklenen bir yaklaşım, cevap vardır diyemem” dedi.

Dörtlü Liderler Zirvesi için 5 Mart’ta İstanbul’un teklif edildiğini ancak Rusya Devlet Başkanı Putin’in henüz arzu edilen bir cevap vermediğini, “Biz Erdoğan ile bunu görüşürüz” dediğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu akşam saat 18.00 gibi Sayın Putin’le benim bir telefon görüşmem olacak. Bu telefon görüşmesinde de biz şu an itibarıyla İdlib’deki tüm gelişmeleri tepeden tırnağa bir ele alacağız” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Yoğun bir, şu anda ben buna savaş diyebilirim, orada devam ediyor. Ve oradaki muhaliflerle rejim güçleri arasında bu yoğun devam eden çatışmalar neticesinde bizim işte malum orada iki şehidimiz, bazı araç gereçlerin imhası söz konusuydu. Ama bunu çok çok fazlasıyla ki son rakamlar 150 civarında, rejim mensubu etkisiz hâle getirildi. Bunun yanında çok sayıda yine araç gereç bunlar orada imha edildi. Ve bu konuda da son rakamları verebilirim; 12 tank, 3 zırhlı araç, 14 obüs, top obüsü ve 2 doçkalı pikap, bunlar imha edildi. Ve şu anda oradaki bu mücadele yine kararlı şekilde devam ediyor. Ve burada bu akşamki görüşmenin neticesi bizim oradaki tavrımızı belirleyecektir. Yani burada rejim bu noktada İdlib halkına bu zulmü durdurmadığı sürece bize oradan çekilmek söz konusu değil, ateşkesi ancak bu şekilde yapabiliriz.”

“1 MİLYONA YAKIN İDLİB HALKI TÜRKİYE SINIRINA DOĞRU GÖÇ ETTİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 milyona yakın İdlib halkının şu anda Türkiye sınırına doğru göç ettiğine işaret ederek sınırda Suriye içine doğru 30-35 kilometrelik bir koridorda güvenli bölge ilan ederek, orada briket barakalara ilişkin çalışmaların devam ettiğini, Kızılay ve AFAD’ın da gelen kişilere yardımda bulunduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şansölye Merkel bir 25 milyon avro bana söz vermişti Kızılhaç vasıtasıyla bunu size ulaştıralım diye. Fakat o da tabii Mülteciler Komisyonu vasıtasıyla geldiği için biraz formaliteler uzuyor, daha henüz Kızılay’ımıza gelmedi. Bugün Macron’a da aynı teklifi yaptım, bak dedim Merkel’den böyle bir bize destek oldu, senden de aynı desteği bekleriz dedim” ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin ile bu akşam yapacağı görüşmeye dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Temenni ederim ki, bu görüşmeyle hayırlı bir adım atmış oluruz” dedi.

“LİBYA’DA ULUSLARARASI CAMİANIN KABUL ETTİĞİ LİDER SARRAJ’DIR”

Soru üzerine Libya’daki gelişmeleri de değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hafter bizim için bir muhatap değil. Niye değil? Hafter orada bir defa maaşlı lejyoner, meşru birisi değil, illegal, gayrimeşru. Orada meşru olan, uluslararası camianın Birleşmiş Milletler’in kabul ettiği lider Sarraj’dır, dolayısıyla dikkat ederseniz biz hep Sarraj’la görüştük. Ve Batı ne yazık ki Sarraj’ı davet ettiği yere Hafter’i de davet etti, bizim farklılığımız burası, bugün yine ben Sayın Merkel’e ve Macron’a da bunları söyledim” diye konuştu.

Türkiye’nin Libya’da eğitimci kadrosuyla bulunduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Şimdi bunların çıkmasını istiyorlar. Peki, burada bir soru soracağım ben; şu anda Rusların Wagner’i 2 bin 500 orada, bunları niye konuşmuyorlar? Bu bir. Bizim elimizde video tespitleriyle bunların hepsi var.  Bir diğeri, Cancavitler Sudan’dan, Sudan’ın kendisi var ayrıca. Ki bunların hepsini toparlamadığımız zaman 10 bini aşkın, 15 bine yakın şu anda bu tür teröristler var, kimse bunları gündeme getirmiyor. Çad’dan var, kimse bunları gündeme getirmiyor. Önce bunların bir çözüme kavuşturulması lazım. Dolayısıyla biz Suriye halkının nasıl daveti üzere oradaysak Adana Mutabakatı’yla, Libya’da da kardeş Libya halkının 500 yıla dayalı bizim onlarla kardeşliğimiz var, onların daveti üzere ne yaptık? Askerî eğitim ve güvenlik anlaşmamızı yaptık ve o şekilde de Libya’ya gittik, aramızdaki fark bu.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ABD’den Patriot istediği yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine “S-400 konusu gündemdeyken ben o zaman zaten Sayın Trump’a, biz nasıl Rusya’dan S-400’ler şu anda aldıysa, gelin siz bize de Patriotlar verin, biz onu da alalım. Yani biz tek düze çalışmak istemiyoruz. Yani S-400 de kullanabiliriz, Patriot da kullanabiliriz. Ama ona bize olumlu bir cevap vermediler, veremediler, yani ortada böyle bir durum var” cevabını verdi.

İran’da dört kişinin koronavirüsten öldüğünün anımsatılarak Türkiye’de özel bir tedbir alınıp alınmayacağının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çok değişik şeyler var, yani 13 diyenler var, dört diyenler var. Biz her an tedbirlerimizi zaten almış vaziyetteyiz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.