Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti binali yıldırım Melatonin hormonu Bharat Biotech Mangal En İyi Uluslararası Film Cansu İvecen Kuru Gürültü Halil İbrahim Bekdemir

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu: İlave Geçiş Belgesi Sayısı 2021’de 80 Bini Aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2021 yılında teati edilen toplam ilave geçiş belgesi sayısının ise 80 bini aştığının altını çizerek, “Türkiye’nin dünya ile bağlarını güçlendirdik, lojistik bir iddia kazandık. Kara yolu ulaşım ağımızı altyapı çalışmalarıyla güçlendirdiğimiz gibi sektörde yaşanan kargaşayı önleyecek, çözüm sunacak yasal düzenlemelere de büyük önem verdik” dedi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği yönetimi ile İstanbul’da bir araya gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Yurdun her noktasına ekonomik canlılığı, üretimi, istihdamı, eğitimi, sağlığı, sosyal ve kültürel gelişmeyi taşımamızın yanı sıra ülkemizi uluslararası arenada lojistik süper güç haline getirdik. Türkiye hem coğrafi konumuyla hem de tarihi sürekliliğiyle aynı anda bir Avrupa, Asya, Balkan, Kafkas, Ortadoğu, Akdeniz ve Karadeniz ülkesi. Üç kıtayı birbirine bağlayan ve çok önemli jeostratejik ve jeopolitik konuma sahip” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin, Asya ve Avrupa arasındaki doğu-batı koridorunda doğal bir köprü olduğu gibi Kafkas ülkeleri ve Rusya’dan Afrika’ya uzanan kuzey güney koridorlarının da tam ortasında olduğunu belirten Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“4 saatlik uçuş ile 1 milyar 650 milyon insanın yaşadığı, 38 trilyon dolar Gayri Safi Milli Hasılaya sahip ve 7 trilyon 45 milyar dolar ticaret hacmi bulunan 67 ülkenin de merkezindeyiz. Sadece Çin ile Avrupa Birliği arasındaki yıllık ticaret hacmi 700 milyar dolar seviyelerindedir ve ülkemiz bu dev hacmin en önemli geçiş güzergahıdır. Söz konusu jeostratejik konumumuzdan hareketle, küresel ve bölgesel şartlar ışığında, ulaşım ve iletişim stratejilerimizi yeniden tanımlamak ve bu stratejileri her daim güncel tutmak Türkiye için vazgeçilmezdir.”

KARAYOLU TAŞIMACILIĞI, EKONOMİMİZİN OMURGASINI TEŞKİL EDEN İTİCİ GÜÇ

Son 19 yıldır bu gerçekten hareketle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, ulaşım ve iletişim alanındaki yatırımlarla çehresi aydınlanan Türkiye’nin gelecek vizyonu doğrultusunda çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Karaismailoğlu, “Ulaştırma ve lojistik alanında çağın ve sektörün ihtiyaçlarına uygun gerek alt ve üst yapı yatırımlarını gerekse yasal düzenlemeleri tamamlayarak sektörümüzün dünyada daha rekabetçi olması için çalışıyoruz. İthalat ve ihracat faaliyetlerinin yürütülmesinde önemli paya sahip olan kara yolu taşımacılığı sektörü, her zaman ekonomimizin omurgasını teşkil eden itici bir güç oldu. Başlı başına bir ekonomik faaliyet olmanın yanında, diğer bütün sektörleri de doğrudan etkileyen karayolu taşımacılığı, İmalatçısından ihracatçısına, tek kamyon sahibinden filo sahibine, lastik tedarikçisinden yedek parça üreticisine, lokantacısına, hasılı 84 milyon insanımıza dokunuyor” şeklinde konuştu.

“Türkiye’yi baştan başa kuşatan konforlu ve emniyetli yollarımızı yaparken aynı zamanda ülkemizin dünya ile bağlarını güçlendirdik, lojistik bir iddia kazandık” diyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, dünya ticaret yolları üzerinde hakimiyet ilan edildiğini vurguladı.

KARAYOLLARINA 689,2 MİLYAR TL YATIRIM

Her gün Cumhuriyetin 100. yılı için konulan hedeflere bir adım daha yaklaşıldığının altını çizen Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olma yolumuzda en önemli dayanağı, kara yolları yatırımlarımızın oluşturacağına yürekten inanıyorum. Biliyoruz ki kara yolu taşımacılığında yaşanan her bir sorunun çözümü, ülkemiz ihracatına ve istihdamına önemli katkılar sağlıyor. Kara yollarında fiziki altyapımızı güçlendirdiğimiz gibi kara yolu taşımacılık sektörünü düzenleyecek yasal altyapı çalışmalarına da büyük önem verdik. 19 yılda ülkemizin ulaşım ve iletişim altyapısına 1 trilyon 119 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık ve bunun 689,2 milyar lirasını yani yüzde 62sini kara yollarımızın gelişmesine harcadık. Yatırımlarımız sayesinde hem doğu-batı koridorlarında hem de kuzey-güney akslarında altyapı ve üstyapı problemlerini büyük ölçüde çözdük.”

BÖLÜNMÜŞ YOL AĞINI 28 BİN 339 KİLOMETREYE ÇIKARDIK

2003 yılı öncesi mevcut 6 bin 101 kilometre uzunluğundaki bölünmüş yol ağını 28 bin 339 kilometreye çıkardıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, otoyol uzunluğunu da 3 bin 532 kilometreye ulaştırdıklarını kaydetti.

Kara yollarında yapılan yatırımlar hakkında bilgi veren Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Osmangazi Köprüsü’nün dahil olduğu İstanbul-İzmir Otoyolu’nu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün içinde olduğu Kuzey Marmara Otoyolu’nu, Ankara-Niğde Otoyolu’nu ve Menemen Çandarlı Otoyollarını bitirdik. Ankara-Niğde Otoyolu’nu tamamlayarak Edirne’den Şanlıurfa’ya bin 230 kilometre uzunluğunda kesintisiz otoyol bağlantısı tesis ettik. Aydın-Denizli Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu Nakkaş-Başakşehir Kesimi ve 1915 Çanakkale Köprüsü’nün de dahil olduğu Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu’nda 309 kilometre otoyol yapım çalışmalarımız da devam etmektedir. Yakıttan tasarruf etmek, çevreye daha az zarar veren alternatifleri oluşturmak, ekonomik canlılığı ve lojistik hareketliliği tesis etmek adına yollarımızı inşa ederken, akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştırmak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

 YASAL DÜZENLEMELERE BÜYÜK ÖNEM VERDİK

“Kara yolu ulaşım ağımızı altyapı çalışmalarıyla güçlendirdiğimiz gibi sektörde yaşanan kargaşayı önleyecek, çözüm sunacak yasal düzenlemelere de büyük önem verdik” diyen Karaismailoğlu, sistemsizliği ortadan kaldırmak, kara yolu taşımacılığını verimli ve uluslararası alanda rekabetçi gücü yüksek hale getirmek, sektördeki kaliteyi artırmak için önemli uygulamaları hayata geçirdiklerini belirtti.

Kara yolu altyapı yatırımları ile eş zamanlı olarak önce Karayolu Taşıma Kanunu ve Mesleki Yeterlilik Yönetmeliği gibi düzenlemeleri acil olarak yürürlüğe koyduklarını hatırlatan Karaismailoğlu, mesleki olarak bu işi yapacaklara da nitelik şartları getirdiklerini kaydetti.

YETKİ BELGESİ ÜCRETLERİNDE YÜZDE 60’A YAKIN İNDİRİM YAPTIK

Birçok işlemi e-Devlet üzerinden yapma imkanı sunduklarını anlatan Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Böylece hem zamanınızdan ve emeğinizden hem de maliyetlerinizden tasarrufa fırsat buldunuz. 2018 yılında yeniden yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği ile yetki belgesi ücretlerinde yüzde 60’a yakın indirim yaptık. Sektörümüzü tam anlamıyla uluslararası taşımacılık sistemine entegre ettik. Ülkemizin AB’ye üyelik süreci ve dünyadaki gelişmeleri takiben, kara yolu taşıma piyasasına ve mesleğe giriş koşullarını belirleyen, Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu, kurumsallaşmayı esas alan yeni düzenlemeleri hayata geçirdik. AB mevzuatına içerik olarak yüzde 95 oranında uyum sağladık. Böylece, kara yolu taşımacılığı, AB’ye adaylık sürecinde en hazır sektörlerden biri haline dönüştü. Çalışmalarımız neticesinde; ülkemizin küresel pazarlara yakınlığı, üretim ve işgücü maliyetlerindeki rekabet avantajı, uluslararası taşımacılıkta edindiği tecrübe ve sektörün sağlam kurumsal temeller üzerine oturması, lojistik ve taşımacılık alanındaki ülkemize önemli faydalar sağladı.”

PANDEMİ SÜRECİNDE HAYAT DURURKEN, TAŞIMACILIK HİÇ DURMADI

Taşımacıların, 70’e yakın ülkeye kara yolu ile uluslararası taşıma yaptığını bildiren Karaismailoğlu, “Tüm bu çalışma ve düzenlemelerin günün koşullarına göre ve taşımacıların ihtiyaçları doğrultusunda revize edilmesi, sektördeki dinamizmin muhafazası açısından son derece önemli. 2020 yılının başından beri dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını nedeniyle neredeyse tüm dünya ekonomilerinde daralmaların görüldüğü bir dönem yaşadık. Bu daralmanın en başta etkilediği alan hiç şüphesiz taşımacılık sektörü oldu. İşte bu zor dönemde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak hayata geçirdiğimiz düzenlemelerle, tüm taşımacılarımızı destekledik. Pandemi sürecinde hayat dururken, taşımacılık hiç durmadı” diye konuştu.

YETKİLENDİRİLEN TAŞIT SAYISINDA İSE % 16 ARTIŞ YAŞANDI

Tüm dünyada, konteynır krizi yaşanırken Türkiye’nin güçlü kara yolu sektörü ile ihracatını sürekli artırmaya devam ettiğine vurgu yapan Karaismailoğlu, bu zor günlerde dahi, uluslararası kara yolu taşımacılığının büyüme eğilimde olduğunu belirtti. Uluslararası taşıma yapmak üzere, yetkilendirilen taşıt sayısında yüzde 16 artış yaşandığına dikkati çeken Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

“Karayolu ile uluslararası ihraç taşımalarımızda genel olarak yüzde 20 artış var. Almanya, Hollanda, İngiltere gibi ana ihracat ülkelerimize artış ortalama yüzde 40 oranında. Bazı AB ülkelerinde ise yüzde 70’e varan artış görülüyor. Kara yolu taşımacılığımızdaki bu artış karşısında, uluslararası ilişkilerde de yoğun bir dönem yaşıyoruz. Sorunlar, her düzeyde, karşı ülkedeki muhataplarına iletiliyor. Macaristan transit geçiş belgesi sayısı 36 binden 130 bine yükseldi. Eylül ayında yapılan son KUKK Toplantısı ile transitte sınırsız belge alınacağı protokol ile güvence altına alındı. Azerbaycan tek-tip geçiş belgesi sayısında yıllar sonra artış sağlanmış, kota 35 binden 46 bine yükseltildi. Azerbaycan geçiş maliyetleri konusu çok yakından takip ediliyor. İlgili Kanun’un Azerbaycan Meclisi’nden geçmesiyle birlikte, ücretlerde kayda değer indirim sağlanacak. Özbekistan geçiş belgesi kotası, kısa süre içerisinde 12 binden 38 bine, ücretsiz belge sayısı Temmuz ayında yapılan son KUKK Toplantısında yüzde 60 artış ile 10 binden 16 bine yükseltildi. Eylül ayında yapılan KUKK Toplantısında, Orta Asya ülkelerinden Kırgızistan ile ikili ve transit taşımaların serbestleştirilmesi kararı alındı. 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası sırasında, 7 Ekim 2021 tarihinde iki ülke arasında Mutabakat Zaptı imzalanarak bu süreç resmen başlatıldı. Diğer Orta Asya ülkelerinde de serbestleştirme olması için görüşmelere devam ediyoruz. Ana transit ülkelerimiz arasında olan Sırbistan’dan 7 bin, Çekya’dan 6 bin, Romanya’dan 4 bin ilave belge alındı. Yunanistan’dan ilk defa 3 bin ilave belge alınmış, son olarak 28 Eylül tarihinde 2 bin taşıtımıza belgesiz geçiş imkanı sağlandı. 2021 yılında teati edilen toplam ilave geçiş belgesi sayısı ise 80 bini aştı.”

RUSYA’DAN 5 BİN 500 İKİLİ İLAVE BELGE ALINDI

Türkmenistan güzergahının kapanmasıyla Orta Asya ülkelerine taşımalarda zorluklar yaşandığını aktaran Karaismailoğlu, bu güzergahın açılması için görüşmeleri sürdürdüklerini vurguladı. Orta Asya ülkelerine taşımalarda, Rusya-Kazakistan’ın ana güzergah haline geldiğini anımsatan Karaismailoğlu, bu nedenle her iki ülkeden de normal kotanın çok üzerinde ilave belge alındığını söyledi. 2021 yılında Rusya’dan toplam 14 bin 500, Kazakistan’dan ise 5 bini Ro-Ro taşımalarında geçerli 14 bin transit geçiş belgesi temin edildiğinin altını çizen Karaismailoğlu, yine Rusya’dan 5 bin 500 ikili ilave belge alınarak, taşımalara büyük kolaylık sağlandığını belirtti.

Sektördeki sürücü temini sıkıntısını çözmek için 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçerli yaş kısıtlamasının “69 yaşından gün almamış olmak” şeklinde uzatıldığının altını çizen Karaismailoğlu, “2021 yılı Mart ayında, Geçiş Belgesi Dağıtım esaslarında değişiklik yaparak geçiş belgesi sorunu yaşanmayan Bulgaristan, Gürcistan gibi ülkelere ait belgeler için, taşımacılara Bakanlığımıza başvuruya gerek kalmaksızın doğrudan dağıtım bürosundan geçiş belgesi alma imkanı sağladık. Ayrıca, iadesi zorunlu geçiş belgelerini 3 kez iade edemeyen firmalara, e-Devlet üzerinden iade işlemini yapmaları kaydıyla, 10 günlük belge yasağı uygulamasını sona erdirdik. Bulgaristan, Romanya ve Belarus için sürücü vizesi ön başvurularını e-Devlete taşıdık. Yine Hazar geçişlerindeki kontrol ve izinleri, fiziksel evrak yerine U-Net’e taşıyarak, özellikle Sarp sınır kapısında yaşanan beklemelerin önüne geçtik” diye konuştu.

Yarın Macaristan’da gerçekleştirilecek Türk Konseyi Ulaştırma Bakanları Toplantısına katılacaklarını bildiren Karaismailoğlu, nakliyecilerin şartlarının daha da iyileştirilmesinin en önemli gündemlerinden biri olacağını söyledi.

12. ULAŞTIRMA VE HABERLEŞME ŞÛRASI

12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası’nı, uluslararası katılım ile düzenlediklerini hatırlatan Karaismailoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kovid-19 sonrası dünyada ulaşımın iyileştirilmesi, esnekliği ve küresel tedarik zincirlerinin yeni standartlarının belirlenmesi, kalkınmayı sağlayacak ekonomi ve ulaşım koridorlarının gelişimi ve ülkelere etkisi gibi önemli konuları ele aldık. Geleceğe yönelik fırsatları belirledik ve iş birliği olanaklarımızı masaya yatırdık. Bu verimli çalışmanın sonucu olarak kara yolu taşımacılığı ve lojistik alanı için belirlediğimiz hedeflerimizi sonuç bildirgesinde ilan ettik. Kara yolu taşımacılığına yönelik çalışmalarımızın en büyük gayesi; sizlerin işlerini ve hayatlarını kolaylaştırmaktır. Rekabet gücünüzü yükseltmek, sorunlarınızı çözmek ve ihtiyaçlarınıza cevap vermek için dün ve bugün olduğu gibi yarın da yanınızda olacağız. 2003 yılından bugüne; rekabet gücü yüksek, üç kıtada faaliyet gösteren bir alana dönüştürdüğümüz taşımacılık sektöründe hizmet atağımız artarak sürecek.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.