Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk vakıfbank ak parti ankara chp Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener EMİNE ERDOĞAN abd Koronavirüs

Yeneroğlu’ndan HSK Yaz Kararnamesi’ne Tepki ‘HSK’yı Kapatacağız, Hâkimlere Coğrafi Teminat Sağlayacağız’

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yaz kararnamesine ilişkin yaptığı açıklamada “İnsan hakları karnemize olumlu etkiler yapan hâkimlerin tamamı cezalandırılıyor” diye konuştu. Yeneroğlu, HSK’yı kapatacaklarını ve hakimlere coğrafi teminat getireceklerini söyledi. Yeneroğlu, getirecekleri sistemi anlattı.

Gezi Davası’nda ve Cemal Kaşıkçı Davası’nda verilen kararlara şerh yazan hâkimlerin Tokat’a ve Kahramanmaraş’a atandığını hatırlatan Yeneroğlu, Türkiye’de çok ciddi bir Hâkimler ve Savcılar Kurulu sorunu olduğunu savundu.

‘İktidar, hukuk devleti fikrini kendisine bir tehdit olarak görüyor’

Yeneroğlu şunları söyledi: 

“Yargı, uzun zamandan beri iktidarın elindeki bir sopaya dönüştü. İnsan hakları karnemize olumlu etkiler yapan hâkimlerin tamamı cezalandırılıyor. İktidar, hukuk devleti fikrini kendisine bir tehdit olarak görüyor. Biz bu sorunlara son vereceğiz. DEVA Partisi’nin çözümlerini hazırladık.”

‘Hakimler endişe duymadan çalışabilecek’

“Her seviyedeki hâkimler için coğrafi teminat güvencesi sağlayacağız. Görev süresi dolmadan görev yerlerinin değiştirilmesine imkân veren düzenlemeleri kaldıracağız. Hâkimler, ‘Acaba nereye sürülürüm’ endişesi duymadan çalışabilecekler.”

‘Kimse tekrar seçilmek için iktidar karşısında boyun eğmeyecek’

“İktidarın zorbalığının bekçiliğini yapan HSK’yı kapatacağız. Onun yerine sıfırdan, Hâkimler Kurulu ve Savcılar Kurulu olarak iki farklı yapı kuracağız. Bu kurulların üyelerinin görev sürelerini 6 yıl ve tek seferle sınırlayacağız. Böylece tekrar seçilmek için kimse iktidar karşısında boyun eğmeyecek.”

‘Yürütmenin gölgesini yargıdan tamamıyla kaldıracağız’

“Müstakbel Hakimler Kurulu’nun ve Savcılar Kurulu’nun en az yarısını TBMM seçecek. Üstelik TBMM, bu üyeleri 3’te 2 nitelikli çoğunlukla seçecek. Eğer nitelikli çoğunlukla seçilememe durumu olursa, o zaman kura çekilecek. Yürütmenin gölgesini yargıdan tamamıyla kaldıracağız. Ayrıca, TBMM’nin seçeceği adayların tamamı kamuya açık bir şekilde mülakata tabi tutulacak. Her şey, milletin gözü önünde olacak.”

‘Cinsiyet kotası uygulayacağız’

“Hem Hâkimler Kurulu’nda hem Savcılar Kurulu’nda hem de bütün yüksek mahkemelerde cinsiyet kotası uygulayacağız. Zamanla inşallah yüksek yargıda kadın-erkek eşitliği hedefimize ulaşacağız.”

Mülakat kaldırılacak, yazılı sınava itibar edilecek

Hâkim ve savcı olma süreçlerine ilişkin getirecekleri yenilikleri de paylaşan Yeneroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hâkim ve savcıların onun bunun adamı olmasının önüne geçeceğiz. Getireceğimiz sistemde; hâkim ve savcılar mesleğe başlamadan önce Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’na girecekler. Bu sınavda aldıkları puana göre ilk elemeleri yapılacak. Sonra çoktan seçmeli bir sınav yapacağız. Bu sınavdan geçen adaylar ikinci sınava girmeye hak kazanacak. İkinci sınav klasik sorulardan oluşacak. Böylelikle, hâkim ve savcı adaylarının muhakeme yeteneklerini ölçeceğiz. Hâkim ve savcılığa girişte mülakatı kesinlikle kaldıracağız.”

‘Hiçbir hâkim ve savcı siyasetçilerin önünde iki büklüm olmayacak’

“Hâkim ve savcı adayları böylece kimseden referans almaya gerek duymayacak. Hak eden, hak ettiği yerde olacak. Çok net söylüyoruz: DEVA Partisi iktidarında hiçbir hâkim, hiçbir savcı siyasetçilerin önünde iki büklüm olmayacak.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.