Öne Çıkanlar Kuşadası Belediyesi deprem kuşadası çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI erdoğan Hakkari başbakan binali yıldırım kızılay atatürk operasyon

Kemoterapi Tatile Engel Değil

Liv Hospital Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Duygu Derin kanser tedavisi alan hastalar ve yakınları için tatil yeri ve seyahati ile ilgili önerilerde bulundu.

Kanser tedavisi gören hastalar ve yakınları için tatil planları hep soru işaretleriyle geçtiğine değinen Derin, enfeksiyon riskleri, kalabalık ortamlar, vücut direncinin düşmesi, kronik hastalıklar kanser hastaları için tatilde risk oluşturabildiğini belirtti.

Aşırı Kalabalıktan Kaçının

Uzman doktor kemoterapinin bağışıklık sistemlerini zayıflattığı için kanser hastaları daha kolay mikrop kaptığını bu nedenle kemoterapi görmekte olan veya kemoterapisi henüz bitmiş kanser hastaları tatil yapmak için seçecekleri mekânın temiz ve çok kalabalık olmaması önemli olduğuna değindi. Ayrıca Uzman doktor Ateşlenme veya benzeri bir sorun halinde müdahale yapabilecek tıbbi hizmete kolay ulaşılabilmesi de önemli olduğunu belirtti. Konuşmasının devamında hastaların çok yormayacak ve kalabalık olmayan bir ulaşım aracı ile yolculuk etmesini öneren Derin, “Kendi özel araçları veya yol çok uzunsa, yolculuğun kısa sürmesi açısından, uçak uygundur. “Onları çok yormayacak, rahat ve fazla kalabalık olmayan bir ulaşım aracı kullanılması önerilir. Kendi özel araçları veya yol çok uzunsa, yolculuğun kısa sürmesi açısından, uçak uygundur” dedi.

Meyve Sebzeleri Çok İyi Yıkayın

Kanser tedavisi gören hastaların iyi pişirilmiş, temiz hazırlanmış ve sunulmuş, açıkta uzun süre bekletilmemiş (Sıcakta yiyeceklerde kolayca bakteri ürer) yiyecekler tüketmemesini belirten Derin, Açık büfeden yemek alıncaksa yemeklerinin üstü kapalı olması gerektiğini söyledi. Derin konuşmasının devamında “Meyvelerin kabukları soyulmalı veya çok iyi yıkandıktan sonra yenmesi Salatalar nasıl yıkandığından emin değilsek alınmamalıdır. Kremalı tatlılar sıcakta çabuk bozulur, uzak durulması önerilir. Hazmı kolay, sulu gıdalarla beslenin” dedi.

Yaz Mevsiminde Kemoterapi Alan Hastaların Sıvı İhtiyacı Daha Çok Artar

Uzman doktor açıklamasında şu noktalara da değindi:

“Kemoterapi almakta iken güneşe maruz kalınırsa ciltte leke oluşabilir. Bu nedenle kemoterapi almakta olan hastaların güneşlenmemeleri istenir. Mecburen güneşe maruz kalacakları durumlarda ide yüksek koruma faktörlü kremleri kullanmaları önerilir.
Kemoterapi sırasında temiz denize girmekte sakınca yoktur. Ancak havuza girmek mikrop kapmasına neden olabileceği için önerilmez.
Yaz mevsiminde kemoterapi alan hastaların sıvı ihtiyacı daha çok artar. Bu yüzden bol sıvı tüketmek çok önemli. Çok sıcak saatlerde dışarıda gezmeyip istirahat etme, güneşten korunmak, dışarıda bekletilmiş, temizliğinden kuşku duydukları gıdaları tüketmemek gerekir.
Giysi kısmına terletmeyen ve üşütmeyen,  kemoterapi almakta ise güneşten koruyacak şekilde vücudu kapatan giysiler tercih edilmelidir.”
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.