Öne Çıkanlar CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin chp niğde milletvekili ömer fethi gürer Pandemi cumhurbaşkanı erdoğan türkiye istatistik kurumu gündem özeti çin beşiktaş abd Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

Cumhurbaşkanı Erdoğan:  DEAŞ ve PKK’ya Yönelik Ortak Mücadeleyi Sürdürmeye Varız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Merkezi Yönetim kararlı attığı son adımlarla DEAŞ denilen bu terör örgütünden nerdeyse ülkenin bütününü yüzde 15-20 civarında bunun haricinde temizlemiş durumda. İnanıyorum ki bu kalan DEAŞ terör örgütü de temizlenecektir. Bu durumu fırsat bilen PKK terör örgütünün de aynı şekilde Irak’ta bir yapılanması olduğunu biliyoruz. Kandil gibi Sincar gibi bölgelerde PKK’nın bir varlığı söz konusu. Bütün buralarda bizler her türlü dayanışma içerisinde ortak mücadeleyi sürdürmeye Türkiye olarak varız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Erdoğan, siyasi, askeri, ekonomik, ticari kültürel noktada bundan sonraki adımların değerlendirildiğini belirtti. Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) almış olduğu referandum kararına yönelik tavrın değişmediğini ve başından itibaren Türkiye olarak Irak’taki toprak bütünlüğünden yana olunduğunu ifade ederek, “Bunu kabullenmemiz mümkün değil. Arada yapmış olduğumuz bazı uyarılara rağmen herhangi bir olumlu gelişme olmayınca da bazı yaptırım kararlarını almak durumunda kaldık” dedi.

“Irak’la Ticaret Hacmimiz 9 Milyar Dolar”

Erdoğan, Türkiye, İran, Irak olarak yapılan görüşme ve atılan adımların olumlu bir noktaya geldiğini ifade ederek “Tabi şu an da Irak’la aramızdaki ticaret hacmi yaklaşık 9 milyar dolar temennimiz o dur ki bunu çok daha iyi noktalara taşıyalım. Her yönüyle bizim komşuluğumuz kardeşlik bağlarımız çok çok ileri” dedi.

“Türkiye Olarak Ortak Mücadeleyi Sürdürmeye Devam Edeceğiz”

Irak’ın büyük darbeler aldığını ifade eden Erdoğan şunları kaydetti:

“Özellikle Musul’un geldiği konum ortada. Kerkük öyle Telafer öyle her yer öyle aynı şeyleri Anbar’da da yaşadı. Neredeyse Bağdat’a kadar DEAŞ denilen terör örgütü tüm buraları yıkarak gitti. Tabi Merkezi Yönetim kararlı attığı son adımlarla DEAŞ denilen bu terör örgütünden nerdeyse ülkenin bütününü yüzde 15-20 civarında bunun haricinde temizlemiş durumda. İnanıyorum ki bu kalan DEAŞ terör örgütü de temizlenecektir. Bu durumu fırsat bilen PKK terör örgütünün de aynı şekilde Irak’ta bir yapılanması olduğunu biliyoruz. Kandil gibi Sincar gibi bölgelerde PKK’nın bir varlığı söz konusu. Bütün buralarda bizler her türlü dayanışma içerisinde ortak mücadeleyi sürdürmeye Türkiye olarak varız.”

“Kara Noktasındaki Kapılarla İlgili Görüşmeler Karşılıklı Devam Ediyor”

Irak’a gereken desteğin Türkiye tarafından verileceğini belirten Erdoğan, “Bölgenin barışı, huzuru için de atılması gereken adımları atacağız. Petrol boru hattının da çalıştırılması noktasında her türlü desteği vermeye hazırız. Kara noktasındaki kapılarla ilgili olarak da görüşmeler karşılıklı devam ediyor, her şey bir mutabakat içerisinde yürüyecektir. Merkezi yönetim endeksli olarak bu adımlar atılacaktır” diye konuştu.

İbadi: “Irak’ta Yasadışı Silahlanan Her Gruba Karşı Yasal Mücadele Verilir”

Terörle mücadele noktasında işbirliğinin önemini vurgulayan Irak Başbakanı İbadi,"DEAŞ terör örgütü çok sayıda vatandaşımızın hayatına kastettiği gibi maalesef alt yapımızı da yıkmıştır. Irak güvenlik güçlerimizle DEAŞ'a karşı zafer kazanmayı başardık ve bu zaferimizin sonunda da Irak’ta bir hukuk devletinin gerektiği şekilde ağırlığımızı ortaya koyduk. Biz Irak toprakları içerisinde hiçbir şekilde kendisine silah taşıma yetkisi verilmeyen hiçbir grubun topraklarımız üzerinde silah sahibi olup faaliyet yapmasına müsaade edemeyiz. Irak anayasasına göre, yasadışı şekilde silah sahibi olan her gruba karşı yasal mücadele verilir” dedi.

“Referandumda Toprağımızı Parçalamak İstediler”

İbadi, 25 Eylül’de gerçekleşen IKBY’nin bağımsızlık referandumuna ilişkin ise, “Maalesef Irak toplumunun diğer birleşenlerinin görüşleri dikkate alınmaksızın ve onlara hiçbir şekilde saygı duyulmaksızın bir referandum girişimde bulunuldu, sadece tek taraflı olarak yapıldı ve buna karşı da mücadelemizi yürüttük. Maalesef bazıları bu referandumda toprağımızı parçalamak, sınırlarımız yeniden belirlemek ve güç kullanarak bu parçalanmayı gerçekleştirmek istediler. Bizler ırkı, mezhebi, dini ne olursa olsun Irak Merkezi Federal Yönetimi olarak tüm Irak vatandaşlarını korumakla mükellefiz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.