Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit tesk adana Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Akşener yunanistan esnaf

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Reform Çağrılı BM Mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM’nin kuruluşunun 72 yıl dönümünde BM reformuna önemine dikkat çekerek, “Dünya 5’ten büyüktür sloganında sembolleşen Güvenlik Konseyi’ndeki mevcut adaletsizlik giderilmedikçe, ne küresel barışın tam olarak tesisi, ne de BM reformunun tam anlamıyla başarıya ulaşması mümkün olacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in (BM) kuruluşunun 72. yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu BM’nin yıl dönümünün tüm insanlık için hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, Türkiye’nin, uluslararası barış ve güvenliğin korunması alanında devletlerin seslerini duyurabildikleri, sorunlarını ve çözüm önerilerini gündeme getirebildikleri yegâne evrensel platform olan BM’nin ve onun temsil ettiği değerlerin en kuvvetli savunucuları arasında yer aldığını vurguladı.

Erdoğan, mesajında Türkiye’nin ihtilafların önlenmesi, çözümü, arabuluculuk, terörle mücadele, barışı koruma faaliyetleri, kalkınma ve insani yardımlar ile medeniyetler İttifakı başta olmak üzere BM zemininde yürütülen çalışmalara çok ciddi katkılar sağladığını vurguladı.

“BM Reformu An İtibariyle Ertelenemez”

Türkiye’nin BM bütçelerine verdiği desteği artırmasının yanı sıra, bölgesinde önemli bir iş, finans ve kültür merkezi olan İstanbul’un BM merkezi olması yolunda da adımlar attığına dikkat çeken Erdoğan, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye, kadim tarihinin, ilkelerinin ve medeniyet anlayışının bir nişanesi olarak Suriye ve Irak’taki çatışmalardan kaçan 3.5 milyon sığınmacıya kapılarını açmış, Arakan’dan Somali’ye kadar tüm mazlum ve mağdurların yükselen feryatlarına tepkisiz kalmamıştır. Bugün ülkemiz, milli gelire oranla dünyanın en cömert ülkesi konumundadır. Hâlihazırda BM misyonuna ve küresel barışa tehdit terör örgütlerinden gelmektedir. DEAŞ, El Kaide, YPG, PKK, DHKP-C ve FETÖ gibi eli kanlı çeteler, sadece ülkemizin güvenliği için değil, bölgemiz ve tüm dünyanın güvenlik ve istikrarı için de ciddi risk oluşturmaktadır. Hiçbir bahane terör örgütlerinin silaha boğulmasını, hiçbir hesap da terörün meşrulaştırılmasını mazur göstermez. Bilhassa BM çatısı altında terörizme karşı dayanışma ve işbirliğinin artırılması elzemdir. Tehditlerin, sınamaların ve ihtiyaçların kökten değiştiği günümüzde, çok geniş bir yelpazede görev üstlenen BM’nin aynı kalması düşünülemez. BM reformu an itibariyle ertelenemez, ihmal edilemez, görmezden gelinemez bir ihtiyaçtır.”

“Mevcut Adaletsizlik Giderilmedikçe, Küresel Barış ve BM Reformu Başarıya Ulaşamaz”

“Dünya 5’ten büyüktür” sloganında sembolleşen Güvenlik Konseyi’ndeki mevcut adaletsizlik giderilmedikçe, ne küresel barışın tam olarak tesisinin ne de BM reformunun tam anlamıyla başarıya ulaşmasının mümkün olmayacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu çerçevede, Türkiye, BM Güvenlik Konseyi’ne daha adil, daha demokratik, şeffaf, etkin ve hesap verebilir bir nitelik kazandıracak BM reformuna desteğini sürdürecektir. Bu düşüncelerle, Birleşmiş Milletler Örgütü’nün çalışmalarının dünyamıza barış, refah ve huzurun getirilmesine vesile olmasını diliyor, 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü’nü en samimi duygularımla tebrik ediyorum” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.