Feyzioğlu’ndan, Kaliforniya Valisi’ne Mektup: “Sasunyan'ı Serbest Bırakmayın, Kahraman Olmasına İzin Vermeyin”

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun, 28 Ocak 1982’de Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan’ı öldüren Ermeni kökenli Hampig Harry Sasunyan’la ilgili son kararı verecek Kaliforniya Valisi Gavin Newsom’a bir mektup yazdığı ortaya çıktı. Feyzioğlu, Vali Newsom’dan Sasunyan’ın tahliyesine karşı çıkmasını isteyerek, “Kahraman olmasına izin vermeyin” dedi.

Kaliforniya Şartlı Tahliye Duruşmaları Kurulu, 1982 yılında Arıkan’ı öldürdükten sonra müebbet hapse mahkûm edilen ve yaklaşık 36 yıldır cezaevinde bulunan Sasunyan’ın serbest bırakılmasına karar vermişti. Beş sene önceki gözden geçirme duruşması öncesinde Kaliforniya’daki Kurul’a mektup yazarak Sasunyan’ın tahliyesine karşı çıkan Feyzioğlu’nun, bu defa da kararı onaylamaması için Kaliforniya Valisi’ne bir sayfalık mektup yazdığı ortaya çıktı. Mektubunda Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı olarak görev yaptığını belirten Feyzioğlu, TBB’nin Türkiye’deki 80 baronun üst çatı kuruluşu olduğunu, 130 bin avukatın barolar ve TBB üyesi olduğunu, kendisinin de mesleğini ceza hukuku alanında sürdürdüğünü kaydetti. Feyzioğlu, mektubuna, şöyle devam etti:

TBB OLARAK TAHLİYESİNE KARŞIYIZ: “Bu mektubu kaleme almamın nedeni, Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ı 28 Ocak 1982’de suikastla öldüren ‘Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları (JCAG)’ örgütünün askeri (C-88440 nolu Mahkûm olan) Hampig Harry Sasunyan’ın serbest bırakılmasına, TBB’nin itirazını ve karşı çıkışını dile getirmek içindir.  Sasunyan’ın işlediği suç, ABD’de dört, Kaliforniya’da üç tane olmak üzere dünyada 40’tan fazla Türk diplomatın suikastla öldürülmesine sebep veren bir koordine terörist girişimin parçasıdır.  

TÜRK OLDUĞU İÇİN ÖLDÜRMÜŞTÜR: Sasunyan işlediği suç yüzünden ömür boyu hapis cezası aldı ve bu cezayı çekmeye devam etmeli. Siz de takdir edersiniz ki, Bay Arıkan’ın ölümü, sıradan bir birinci derece cinayet değildir. Bay Sasunyan önceki şartlı tahliye duruşmalarında Bay Arıkan’ı, resmi bir Türk yetkili olduğu için ve Türk kökenli olduğu için öldürdüğünü kabul etmiştir. Aslında Bay Arıkan’ın öldürülmesi bir terör eylemi olması, bir siyasi suikast olması ve bir nefret suçu olması açısından üç suçun bir arada gerçekleştiği bir vakadır.     

ERMENİ CAMİASININ BAKIŞI: Rahatsız edici olan şey şudur; örgütün üst kademelerindeki bir terörist olan Sasunyan, Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı işlediği suç için hiçbir zaman pişmanlık bildirmemiştir.  Sözde Ermeni silahlı mücadelesinin ünlü bir kişisi olarak, konuşmaya devam etmekte ve komşu ülkeler Ermenistan, Lübnan ve Suriye’de ve milliyetçi Ermeni Devrim Federasyonu (ARF) gençlik yapılanmalarında bir kahramanmış gibi saygı görmektedir. İşin gerçeği, Ermeni camiası Sasunyan’a ‘siyasi mahkûm’ olarak hitap etmektedirler ve görünen o ki masum bir Türk diplomatın katledilmesini meşrulaştırmaktadırlar.

KAHRAMAN MUAMELESİ GÖRECEK: TBB’nin, uluslararası terörizm sorununa odaklanan aktif bir ceza hukuku birimi vardır.   Terörizmle mücadelede proaktif bir yaklaşım sergiletecek kanunları ve prosedürleri, sadece kendi alanımızla alakalı olarak değil, Sasunyan gibi üst kademe teröristlerin kolayca etkisi altına alınabilecek gençlerin kalplerine ve dimağlarına girmeden çok daha önce uygulanması yönünde, her zaman destekliyoruz. Sasunyan serbest bırakılsa, anında bir kahraman olarak muamele görecek ve kendisinin radikal ideolojisi ve metotlarını takip edenlere, ki bu metotları parmaklıklar arkasında olduğu süreçte terk etmediği aşikardır, bir ilham verme durumu oluşacaktır. 

KARARI VETO EDİN, 5 YIL DAHA KALSIN: Sizden bu bağlamda ricamız, Kaliforniya Şartlı Tahliye Duruşmaları Kurulu’nun (BPH) 27 Aralık 2019 tarihli kararına itiraz ederek Hampig Harry Sasunyan’ın (C-88440 nolu Mahkûmun), serbest bırakılma kararını bozmanız ve kendisine en az bir beş yıl süre daha şartlı tahliye hakkı doğmamasını sağlamanızdır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.