Öne Çıkanlar istanbul galatasaray myk EMİNE ERDOĞAN cumhurbaşkanı Kuşadası Belediyesi Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha ak parti yasama Koç Holdingin 2023 yılı net karı dinlenme tesisleri suriye

Siz Hiç Gülümseten Sayıştay Raporu Gördünüz Mü? TV'ye Çıkan Prof'a Ek Ücret Verilemez !

-Sayıştay bir üniversitemizin ilahiyat fakültesindeki hocalara televizyonlara çıktıkları için ek ücret verilmesine karşı çıktı. Bu konuda Sayıştay ve söz konusu üniversite arasındaki yazışmalarda kimi zaman gülümseten cümleler yer aldı.



ANKARA (ANKA) - Sayıştay üniversitelerin, televizyona çıkıp dini sohbetlerde bulunan, Kur'an okuyup İslami meseleler konusunda tartışmalara katılan öğretim elemanlarına üniversite bütçesindeki "bilimsel faaliyet" tertibinden ek ücret ödenmesini veto etti!

Sayıştay bir üniversitemizin ilahiyat fakültesinde, öğretim elemanlarının TRT ve yerel televizyona çıktıklarında, üniversite bütçesinin "Sergi" tertibi üzerinden Akademik Teşvik Ödülü Puanıyla ödüllendirildiklerini saptadı.

-YEREL TV UYDUYA ÇIKINCA PARA "ULUSLARARASI" TERTİBİNE GİRMİŞ

Sayıştay ve sözkonusu üniversitesi arasında durumun düzeltilmesine ilişkin yazışmalar, gülümseten anlar da yaşattı.

Sayıştay, bir faaliyetin "akademik teşvik ödemesinde^" dikkate alınabilmesi için öncelikle bilim, teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikte olması gerektiğini bildirdi. Ayrıca bu faaliyetin otel vb yerlerde değil, akademik faaliyet alanında gerçekleşmesi ve performansa dayalı olması şartı bulunduğunu belirtti.

Bilimsel bilginin, bilimsel ortamlarda sunulursa bilimsel nitelik kazandığını anlatan Sayıştay şöyle devam etti:

"Örneğin bir öğretim görevlisinin birikimlerini ve deneyimlerini yazılı basın ya da görsel basın yoluyla, kamuoyu ile paylaşması bilimsel nitelikli bir faaliyet değildir. Sergi faaliyetinin tanımına da uymamaktadır. ... İlahiyat Fakültesi öğretim görevlilerinin televizyon programlarında yaptıkları konuşmalar ve yorumlar mesleki birikimlerine dayansa bile bu faaliyetler akademik faaliyet olmayıp, performansa dayalı bilimsel niteliği de yoktur. Ayrıca tüm televizyon programları, televizyon kanallarının uydu yayınına bağlı olması gerekçesiyle 'Uluslararası Etkinlik' alt faaliyet bölümünden puanlanmıştır. Oysa uluslararası yayın sertifikası olan tek kanal TRT'dir. Belirtilen nedenlerle .... İlahiyat Fakültesi öğretim görevlilerinin
akademik teşvik ödeneği puanları hesaplanırken televizyon kanallarındaki yorum ve analizlerinin değerlendirmeye alınmasının uygun olmadığı düşünülmektedir."

Üniversite Sayıştay'a cevap yazısında hocaların programa katıldıkları tv'lerin uyduda yeraldıkları için "uluslararası" kapsamına alınması durumunun "ulusal" olarak düzeltildiğini belirtti.

Üniversite hocaların televizyonlara katılıp konuşmalarının "yaygın eğitim" faaliyeti olduğunda ısrar etti.

-"HOCALAR ÇIKMAZSA TELEVİZYONLAR BAŞKALARINA KALIR..."

Üniversite, "Aksi durum televizyon gibi geniş kesimleri etkisi altına alan bir iletişim aracının bilimsel yeterliliği olmayan insanlara teslim edilmesi demektir. Ayrıca musiki alanında öğretim elamanlarının televizyonlarda gerçekleştirdikleri etkinlikler dinleti ve konser olarak değerlendirilirken ilahiyat alanında öğretim elamanlarının Kur'an-ı Kerim okuma icrasının veya bilimsel bir araştırmayı tüm kamuya anlatmaları hatta kamuoyu karşısında tartışmaya açmalarının bilimsel faaliyet olarak kabul edilmemesini bilimsel objektifliğe ve gerçekliğe uygun olmadığını düşünmekteyiz" anımsatmasında bulundu.

Üniversite Sayıştay'a "Öğretim elemanlarını katıldığı bilim teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikteki televizyon yayınlarının performansa dayalı olmadığı düşüncesi de isabetli değildir. Program 'yapıcıları' zaten belli bir performans sergileyebilen öğretim elemanlarını programlarına konuk etmektedirler" cevabını da verdi.

-BİLİM OTELDE DE YAPILIR, MESELA SEMPOZYUMLAR...

Üniversite televizyona çıkma olaylarının otel vs gibi yerlerde olması eleştirisine ise "Performansın bilimsel etkinlik olmasını mutlaka gerçekleştirildiği mekân belirlememektedir. Sempozyumların çoğu aynı zamanda tatillerin yapıldığı otellerin salonlarında gerçekleştirilmektedir. Sonuç olarak öğretim elemanlarının bilim teknoloji ve sanata katkı sağlayıcı nitelikteki televizyon yayınlarının akademik teşvik faaliyeti olarak değerlendirilmesinin isabetli olacağı kanaatindeyiz" diye karşı çıktı.

Sayıştay cevaba karşın yine ısrarcı oldu ve şöyle dedi:

"Sözkonusu öğretim görevlilerinin yerel televizyon kanalları ile TRT'deki programlara katılarak halkı aydınlatmaları şüphesiz çok yararlıdır. Toplumun gelişmesi için de önemlidir. Ancak bu tür televizyon programları bulguda belirtilen faaliyet ve sergi tanımına uymamaktadır. Bu nedenle TRT veya TRT dışında olsun bu tür yayınların akademik teşvik ödeneği puan hesabına dahil edilmemesi gerekir. Kamu idaresi cevabı doğrultusunda bulgu konusu tespitin devam edip etmediği takip eden denetimlerde izlenecektir."

Anahtar Kelimeler:
SayıştayEk ödemeVeto
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.