“Eşitlik Sağlanıncaya Kadar Pozitif Ayrımcılığa Devam”

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, 1 Ocak 2021 tarihinden bu yana 58 kadının cinayete kurban gittiğini belirterek, “Bu konuda farkındalık yaratılmaya çalışılıyor ancak kadın cinayetleri durmuyor. Bir hukukçu olarak söylüyorum kadına şiddete caydırıcı cezalar uygulanmalı” dedi. Başkan Soner Çetin, belediye olarak eşitlik sağlanıncaya kadar pozitif ayrımcılık yapacaklarını söyledi.

Çukurova Belediyesi, 8 Mart Dünya Emekli Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenledi. Başkan Soner Çetin, etkinliklerde yaptığı konuşmada, eşitlik sağlanana kadar kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Bülent Ecevit Kültür ve Sanat Parkı’ndaki Çukurova Kent Konseyi Kadın Meclisi ile birlikte düzenlenen etkinlik kadınların kadına şiddete dikkat çektikleri kısa tiyatro gösterisi ile başladı. Gösterinin ardından konuşan Başkan Soner Çetin, “2020 yılında 300 kadın cinayete kurban gitti. Bu yılın başından itibaren de 58 kadın hayata kaybetti. Bu durumun ciddi şekilde irdelenmesi gerekiyor. Herkes bu konuda konuşuyor, nutuk atıyor, farkındalık yaratmaya çalışıyor ama kadın cinayetleri durmuyor. Bir hukukçu olarak söylüyorum; cezaların caydırıcı olması gerekiyor. Kadına yönelik şiddet cinayetin habercisi oluyor. Şiddet uygulanırken gerekli cezalar verilse belki cinayetler olmayacak” dedi.

EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR

Başkan Soner Çetin, bu süreçte doğru yapılanları da alkışlamak gerektiğini belirterek, KADES uygulamasının yararlarını anlattı ve uygulamayı hayata geçirenlere teşekkür etti. Sorunun eğitimle çözülebileceğini kaydeden Başkan Soner Çetin, bu konudaki eğitimin küçük yaşlarda evde başlayacağını vurguladı. Başkan Soner Çetin, ailelerden erkek çocuklarını kız çocuklarından değerliymiş gibi hissettirmemeleri istedi. Başkan Soner Çetin, “Benim 3 kızın bir de oğlum var. Çocuklarımı birbirinden ayırmıyorum. Hatta taraf tutmak gerekirse kızımdan yana taraf tutuyorum. Her şey ailede başlıyor. Mevcut durumdan toplumdaki herkes sorumlu” ifadelerini kullandı.

8 Mart’ın bir anma günü olduğunu belirten Başkan Soner Çetin, ancak kutlamanın da bir sakıncası olmadığını söylediği konuşmasında Çukurova Belediyesi’nin kadınlara yönelik çalışmalarını anlattı:

KADIN DOSTU BELEDİYE

“Çukurova Belediyesi toplumun tüm kesimlerini düşünüyor ama kadınlara ayrı bir önem veriyor. Semt kreşleri, kadın sohbet ve dayanışma evleri, Atatürk Kadın Yaşam Köyündeki meslek kursları hep kadınlara yönelik projelerimiz. Ayrıca hiçbir belediyede olmayan Kadın ve Aile Müdürlüğü bu konuya ne kadar önem verdiğimizin bir göstergesi. Bazı kadınlar meslek sahibi olamıyor. Bunun için 27 dalda meslek kursları açarak kadınlarımızı meslek sahibi yapmaya çalışıyoruz. Kadın personel sayımız diğer belediyelere oranla çok fazla. İşte ücrette eşitlik sağlanıncaya kadar kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapmaya devam edeceğiz. Kadın olmadığı halde kadın dostu belediye başkanı olarak anılmaktan gurur duyuyorum.”

KADINLARI DİNLEMİYORLAR, ANLAMIYORLAR

Çukurova Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Aysel Ateş de 100 yıldır kadınların ne istediğinin hiç dinlenmediğini ya da anlamak istenmediğini söyledi.

Cinsiyetle anılmak istemediklerini belirten Aysel Ateş, kadınların erkeklerle yaptıkları aynı işte eşit ücret almak istediklerini kaydetti. Kadına şiddet ve kadın cinayetleri konusunda çarpıcı rakamlar veren Aysel Ateş, bu cinayetleri durduracak önlemlerin alınmasını istedi ve İstanbul Sözleşmesinin önemine dikkat çekti.

BAŞARMAK İÇİN ÇALIŞMALIYIZ

Etkinlikte konuşan Dr. Fatma Akdoğan ise 8 Mart’ın kutlama değil bir anma günü olduğunu söyledi. 8 Mart 1857 tarihinde 128 emekçi kadının hayatını kaybettiğini hatırlatan Dr. Fatma Akdoğan, konuşmasında gençliğinden ve iş hayatından söz etti. Dr. Fatma Akdoğan kadınların ekonomik özgürlüğünün kavuşmasının önemine değinerek, “Başarmak için daha çok çalışmalıyız. Hiçbir mazeret başarının yerini tutamaz” şeklinde konuştu.

Başkan Soner Çetin’in etkinliğe katılan kadınlara kırmızı karanfil dağıttığı etkinlikte ayrıca resim kursuna devam eden kursiyerlerin eserlerinin bulunduğu resim sergisi de gezildi.

KADINLAR İÇİN HATIRA ORMANI

Çukurova Belediyesi’nin 8 Mart etkinlikleri Bülent Ecevit Kültür ve Sanat Parkındaki etkinliklerle sınırlı kalmadı. Başkan Soner Çetin, Mahfesığmaz Mahalle Muhtarlığına giderek burada Çukurovalı kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günün kutladı ve karanfil dağıttı.

Ayrıca Çukurova Belediyesi Kadın ve Aile Müdürlüğü tarafından fidan dikme etkinliği yapıldı. Kadın derneklerinin de katıldığı etkinlikte Başkan Soner Çetin, fidan dikti, 8 Mart dolayısıyla karanfil dağıttığı kadınlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.