ankahaber

AB 7 Mart Zirvesine Odaklandı

Dünya

Mülteci krizinin etkilerini tüm ağırlığıyla hissetmeye devam eden Avrupa Birliği’nde dikkatler 7 Mart’ta Türkiye ile yapılacak zirveye çevrildi. “AB'deki mülteci krizi Türkiye'de düğümlendi” gibi yorumlar yapılıyor.  Brüksel’de  bir araya gelen AB İçişle

Mülteci krizinin etkilerini tüm ağırlığıyla hissetmeye devam eden Avrupa Birliği’nde dikkatler 7 Mart’ta Türkiye ile yapılacak zirveye çevrildi. “AB'deki mülteci krizi Türkiye'de düğümlendi” gibi yorumlar yapılıyor. 

Brüksel’de  bir araya gelen AB İçişleri Bakanlarının yaptığı toplantıda mülteci krizi konusunda birliğe üye ülkeler arasında yaşanan görüş ayrılıkları masaya yatırılırken 7 Mart zirvesine kadar beklemenin öneminin de altı çizildi.

Nitekim, mülteci krizinde izlediği politikası bazı üye devletlerde büyük tepki gören Almanya’nın İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin, Avrupa ülkelerinden 7 Mart'a kadar beklemelerini istediği belirtiliyor.

Brüksel toplantısına ilişkin gelişmeleri aktaran DWelle, bu konudaki haberinde “Avrupa Birliği ülkeleri, mülteci akınının durdurulması için çözüm yolları arıyor. Brüksel'de perşembe günü toplanan Avrupa Birliği İçişleri Bakanları Konseyi de bu konuda yaşanan anlaşmazlıkları masaya yatırdı. AB ülkeleri, Schengen Bölgesi'nin dış sınırı Yunanistan'a giriş yapan sığınmacı sayısını 7 Mart'a kadar azaltmayı hedefliyor” dedi.

Ancak özellikle Balkan güzergahındaki ülkelerin itirazları nedeniyle anlaşma sağlanamadığına da dikkat çekilen haberde  “Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, bu hedefe ulaşılamaması durumunda Avrupa genelinde başka yöntemlere başvurulması gerektiğini ifade ederek sınır denetimlerine önem verdiklerini vurguladı. De Maiziere, ‘Türkiye -Yunanistan sınırının korunması için tüm gücümüzü ortaya koyuyoruz’ dediği aktarılıyor.

Sorunun temelden çözülebilmesi için AB'nin mülteciler konusunda 7 Mart'a kadar ortak bir politika belirlemesi gerektiğini ifade eden de Maiziere, bunun gerçekleştirilememesi durumunda ne gibi yöntemlere başvurulacağı konusunda ise bir açıklama yapmadı. Bakan, "Onu sonra göreceğiz" dedi.

Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner, Yunanistan hükümetini eleştirerek "Sorun Yunanistan'da düğümleniyor. Eğer Yunanistan AB dış sınırlarını korumaya hazır değil ya da koruyamayacak durumdaysa bu işi başkaları üzerine almalı" dedi.

Brüksel'de 7 Mart'ta Türkiye ile düzenlenecek zirvede 28 Birlik ülkesinin devlet ve hükümet başkanı ile Türk hükümet temsilcileri mülteci krizinde gelinen noktayı ele alacak.

Haberde “Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Komisyonu Türkiye'nin Avrupa'ya geçecek sığınmacıları durdurması yönünde beklentilerini dile getirirken, bazı Avrupa ülkeleri bu düşünceye karşı çıkıyor” deniliyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.