ankahaber

Bakan Bozdağ: "Yanlışı Yapan Anayasa Mahkemesi Değil, Bizzat CHP’dir"

Politika

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP’nin Anayasa Mahkemesi’nin KHK’ların iptal istemini reddetmesine ilişkin karara yönelik sözlerine tepki gösterdi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP’nin Anayasa Mahkemesi’nin KHK’ların iptal istemini reddetmesine ilişkin karara yönelik sözlerine tepki gösterdi.

Bozdağ, “Burada skandal olan CHP Sayın grup sözcüsünün yaptığı açıklamadır. Çünkü yanlışı yapan Anayasa Mahkemesi değil, bizzat CHP’dir. CHP, dava açma yasağı olan bir konuda Anayasa çok açık hüküm ifade etmesine rağmen dava açarak, bilerek anayasayı çiğnemiştir. Yaptığı büyük bir yanlışlıktır” dedi.
Bakan Bozdağ, AK Parti Genel Merkezinde CHP’nin Anayasa Mahkemesi’nin KHK’ların iptal isteminin reddetmesine ilişkin karara yönelik değerlendirmesini eleştirdi. Anayasa Mahkemesi’nin OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lara takdir yetkisini kullanma hakkının bulunmadığını belirten Bozdağ, “Burada skandal olan CHP Sayın grup sözcüsünün yaptığı açıklamadır. Çünkü yanlışı yapan Anayasa Mahkemesi değil, bizzat CHP’dir. CHP, dava açma yasağı olan bir konuda Anayasa çok açık hüküm ifade etmesine rağmen dava açarak, bilerek anayasayı çiğnemiştir. Yaptığı büyük bir yanlışlıktır. Bir ana muhalefet partisi, bile bile Anayasa'ya aykırı bir yolu kullanmayı tercih etmemelidir” dedi. Geçmişte Anayasa Mahkemesinin verdiği kararın Anayasanın 148. Maddesini değiştiren bir karar olmadığını vurgulayan Bakan Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin kanunların, KHK’lerin ve TBMM İçtüzüğünün şekil ve esas bakımından anayasaya uygunluğunu denetlemekle görevli bir mahkeme olduğunu anımsattı. Bozdağ, şunları kaydetti:
“Eğer öyle kabul edersek o zaman AYM içtihatlarının aleyhine kimsenin hiçbir karar almaması lazım. 5 sene sonrada, 10 sene sonrada hiçbir değişiklik yapmaması lazım. AYM’nin içtihatlarını hiç değiştirmemesi lazım, yani donuk bir mahkeme olur. İçtihatlar da donmuş olur, Anayasa Mahkemesi de gelişmeye engel bir duruma gelmiş olur. 1990’lı yıllarda Anayasa Mahkemesinin verdiği karar yanlış bir karardır, anayasaya aykırı bir karadır. Yetkisiz olduğu bir konuda dönemin Anayasa Mahkemesi kendisini yetkili görerek Anayasanın 148. maddesini çiğneyerek bir karar vermiştir. Yanlış bir kararla doğru bir kararı kıyaslamak fevkalade büyük bir haksızlıktır. Anayasa Mahkemesinin kararı hayırlı olsun diyorum. Gerekçeli kararı gördükten sonra daha detaylı bir değerlendirme yapma imkanı olacaktır.”
Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bu kararla bundan sonra benzer başvurulara vereceği kararın belli olduğuna dikkat çeken Bozdağ, AYM’nin anayasaya uygun davrandığını, bundan sonra da böyle davranacağını ilan ettiğini kaydetti. Bozdağ, yeni anayasa çalışmalarına yönelik bir takvimin belirlenip belirlenmediğine ilişkin bir soruya ise “Şu anda takvime dair bir şey söyleme imkanım yok. Bilgi sahibi olduktan sonra kamuoyuna değerlendirme yaparım” yanıtını verdi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.