ankahaber

Kılıçdaroğlu: Emniyet Müdürü Atayamayan Ülke Yönetebilir Mi?

Politika

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Kızılay’daki terör saldırısına yönelik, “Aylardır Ankara’ya emniyet müdürü atamayan bir siyasal iktidar, Türkiye Cumhuriyetini yönetebilir mi, terörü engelleyebilir mi?” şeklinde konuştu. Kılıçdaroğlu, yaklaşı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Kızılay’daki terör saldırısına yönelik, “Aylardır Ankara’ya emniyet müdürü atamayan bir siyasal iktidar, Türkiye Cumhuriyetini yönetebilir mi, terörü engelleyebilir mi?” şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, yaklaşık 3 saat süren olağanüstü Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının ardından, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Kılıçdaroğlu, “Gönül isterdi ki bugün güzel bir konuda basın toplantısı yapmış olalım ama maalesef üzülerek ifade edeyim, 37 masum insanımızın dün Ankara’da hayatını kaybetmesi ve onlarca vatandaşımızın yaralanması bu basın toplantımızın ana konusu” dedi.

-“CHP OLARAK ÜSTÜMÜZE DÜŞEN NE VARSA YERİNE GETİRMEYE HAZIRIZ”-

Hayatını kaybedenlere Allah’ta rahmet, yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı, yaralılara da acil şifalar dileyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Öncelikle bir konuda bütün siyasi partilerin, Türkiye’deki bütün sivil toplum örgütlerinin, meslek kuruluşlarının yani, 7’den 70’e hepimizin üzerinde anlaşacağı bir konu olmalı; terör bir insanlık suçudur, kimden, nereden gelirse gelsin teröre karşı ortak, dik ve onurlu duruşumuzu sergilemek zorundayız. Bunu yaptığımız zaman bu ülkede birlikte huzur içinde yaşayabiliriz. Bu konuda CHP olarak üstümüze düşen ne varsa yerine getirmeye hazırız. Bunu her yerde, her ortamda ifade ettik. Çünkü terör, yaşlı, genç, kadın, erkek, çocuk ayırmaz. Kandan beslenen bir anlayış, bir dünya görüşü bu ayrımı yapmaz. O nedenle terörü hep beraber kınamalıyız ve terör karşısında ortak, net tavır takınmalıyız.”

 

-“HESABINI VERMELERİ LAZIM”-

"Her saldırıdan sonra önlem alıyoruz ama her saldırıdan sonra daha çok insanımız hayatını kaybediyor" diyen Kılıçdaroğlu, "Bunu da bütün vatandaşlarımın kendisine sorması lazım. Ülkeyi ben yönetmiyorum. Yönetenler belli, 14 yıldır yönetenler belli. Hesabını vermeleri lazım. Neden oluyor, bütün bunların hepsi? Hükümetsiniz, devleri yöneteceksiniz. Vatandaşın can ve mal güvenliğinden siz sorumlusunuz” şeklinde konuştu.

-“EMNİYET MÜDÜRÜNÜN OLMADIĞI BİR BAŞKENT”-

Aylardır Ankara'ya emniyet müdürünün atanmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Aylardır, Ankara’ya emniyet müdürü atamayan bir siyasal iktidar, Türkiye Cumhuriyetini yönetebilir mi, terörü engelleyebilir mi? Aylardır ya. Sayın Davutoğlu’na açık çağrı yapıyorum; Ankara Emniyet Müdürünü sen atayamıyorsan, önünde engel varsa, bana söyle kardeşim, beraber olalım, birlikte emniyet müdürünü atayalım, kimi istiyorsanız. Emniyet müdürünün olmadığı bir başkent düşünebilir misiniz arkadaşlar, aylardır emniyet müdürü yok.  Şimdi ben merak ediyorum faturayı kime çıkaracaklar, yine vatandaşa mı çıkaracaklar. ‘Emniyet müdürü atayacaktık ama şu engel oldu’, kim engel oldu size? Çıkın milletin önüne açıkça söyleyin; ‘ben emniyet müdürü atayacaktım, şu engel oldu.’ Beraber o engel olan kişinin üzerine yürüyelim. Ben sizin iradenize destek vermek istiyorum, eğer Türkiye’yi yönetmek istiyorsanız. Halkın oyuyla geldiniz saygı duyuyoruz, tek başınıza yönetiyorsunuz saygı duyuyoruz ama bu ülkeyi bilgi ve birikimle yöneteceksiniz.”

-“BÖYLE BİR YÖNETİM BOŞLUĞUNU TÜRKİYE KABUL EDEMEZ”-

Bütün ülkelerin gizli servis ajanlarının Türkiye’de at koşturduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, "Nasıl bir ülkedir bu, nasıl bu hale geldik biz? Her yerde, gidin Doğu, Güneydoğu’ya her bölgede bunları görebiliyorsunuz. Nasıl oluyor bu? Türkiye bütün gizli servislerin rahat çalışabilecekleri, arzularını hayata geçirebilecekleri bir alan mıdır? Böyle bir yönetim boşluğunu Türkiye kabul edemez, etmemelidir de" dedi.

-“YAPAMIYORSA ALACAKSINIZ GÖREVDEN, BU KADAR BASİT”-

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Anayasamızın 112. Maddesi var, siyasi sorumluluktan söz eder, ülkeyi yönetenlerin siyasi sorumluluğu. Maddenin başında, ‘bakanların görevleri ve siyasi sorumlukları’ der. Terör dolayısıyla yüzlerce insanımız hayatını kaybetti. Kim bunun sorumlusu, kim? Bizim mahalledeki bakkal değil, alışverişe giden vatandaş değil, Şanlıurfa’daki taksici değil. Dünyadaki bütün demokrasilerde bunun sorumlusu siyasi iktidardır. Sayın Davutoğlu’na açık ve net çağrı yapıyorum; siz töhmet altında kalıyorsunuz. ‘Yönetemiyorsunuz’ imajı sizin yakanıza yapışıyor. Görevini yapamayan, gereğini yapamayan, Ankara’ya bir emniyet müdür bile tayin edemeyen bir kişiyi siz eğer yanınızda tutarsanız, ona sorumluluk vermezseniz, aynı sorumluluğu paylaşmış oluyorsunuz, demektir. Paylaşmayın sorumlulukları, yapamıyorsa, görevini yerine getirmiyorsa, alacaksınız görevden bu kadar basit.”

-''TBMM BAŞKANI PARLAMENTOYU ÇALIŞTIRMALI”-

“Bugün geldiğimiz noktada terör tek başına bir siyasal partinin sorunu olmanın ötesine geçmiştir, terör artık bizim bir ulusal sorunumuz haline gelmiştir ve terör konusunda bütün siyasal partilerin ortak mücadele etmesi lazım. Bu bağlamda en büyük görev TBMM Başkanı’na düşüyor, bu aşamada. Parlamentoyu çalıştırmalı, terör konusunda, sorunun çözümü konusunda TBMM’yi çalıştırmalı. Sayın Meclis Başkanı’ndan istirhamım, mademki TBMM’ye ‘Kurucu meclis, gazi meclis’ diyoruz, şimdi o işleve dönmeli. Terör konusunda TBMM harekete geçmeli. Nasıl çözüleceği konusunda net, açık iradesini ortaya koymalı. Biz hazırız. Parlamentoda, terör konusunda bütün siyasal bir araya gelmeli ve bu sorunu çözmek için ortak çaba harcamalı.”

-“CHP, TERÖRE KARŞI KARDEŞİM, BU KADAR AÇIK, NET”-

“Neden birinci sınıf demokrasiyi getirmiyorlar bu ülkeye? Bir daha bomba patlamasın diye bunun alt yapısını neden oluşturmuyoruz? Neden önlemlerini almıyoruz. Zaafı olan kurumların yöneticilerini alırsınız görevden, almazsanız o zaafa siz de ortak olursunuz. Ben bunları anlattım diye yine, ‘CHP karşı’ diyecekleri. Evet, CHP teröre karşı kardeşim, bu kadar açık, net. CHP anaların ağlamasını istemiyor, bu ülkede evlat acısı istemiyor. Bu ülkede huzur içinde, barış içinde, kardeşçe yaşanmasını istiyoruz. Bunu da demokrasi ve özgürlükler çerçevesinde istiyoruz. Biz bunu istiyoruz. Onlar neyi istiyorlarsa çıkıp biri anlatsınlar.”

Toplantıya Kılıçdaroğlunun yanı sıra, Grup Başkanvekilleri ile MYK üyeleri de katıldı.

Öte yandan Kılıçdaroğlu, terör saldırısında hayatını kaybedenler için bugün ikindi namazını takiben Karşıyaka Camii’nde düzenlenecek cenaze törenine katılacak. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.