ankahaber

Epilepsi Nöbetlerine Karşı Beyin Pili

Sağlık

Epilepsi nöbetlerini beyin pili sayesinde en aza indirmenin mümkün olduğunu söyleyen Ufuk Üniversitesi’nden Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, epilepsi nedeniyle ameliyat olamayacak hastalara uygulanan beyin pilinin, hastanın nöbetini azaltmanın yanı sıra nöbeti engelleyebileceğini de vurguladı.

Epilepsi nöbetlerini beyin pili sayesinde en aza indirmenin mümkün olduğunu söyleyen Ufuk Üniversitesi’nden Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, epilepsi nedeniyle ameliyat olamayacak hastalara uygulanan beyin pilinin, hastanın nöbetini azaltmanın yanı sıra nöbeti engelleyebileceğini de vurguladı.
 
Halk arasında sara olarak da bilinen, kollarda ve bacaklarda kasılma, çırpınma gibi belirtilerle kendini gösteren epilepsiye her yıl 30 bin kişinin daha eklendiğini ve epilepsinin yaş gurubunun bulunmadığını da vurgulayan Erdoğan, beyin pilinin birçok ülkeden sonra Türkiye’de uygulanmaya başlandığını ve iyi sonuçlar alındığını söyledi.
 

 
Epilepsinin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında konuşan Erdoğan şunları kaydetti:
 
“Epileptik nöbet beyin hücreleri kontrol edilemeyen ani aşırı ve anormal deşarjlar sonucu ortaya çıkan bir tablo ve bu klinik tabloda o hücrelerdeki anormal elektriksel aktivite sırasında beyin hücrelerinin hepsini etkileyebiliyor. Eğer hastalığa neden olan odak beyinde çıkarılabilecek bir yerdeyse, yani bu şu demek; onu çıkardığımız zaman hastada herhangi bir sorun yaratmayacaksa herhangi felç durumu oluşturmayacaksa o zaman ilk yapılacak şey orayı çıkartmak. Çünkü bunun başarı şansı oldukça yüksek. Eğer o bölgeyi çıkaramıyorsanız veyahut beynin her tarafından kaynaklanan bir epileptik nöbetse ve ilaçlara rağmen devam ediyorsa o zaman değişik tedavi yöntemleri var.”
 
Hasta İlaca Dirençli İse Tedavi Beyin Pili
 
İlaca dirençli durumlarda ya da atakların uzun süre devam etmesi halinde birçok ülkede de uygulanan beyin pilinin Türkiye’de son yıllarda oldukça iyi sonuçlar verdiğini dile getiren Erdoğan,  dört santim uzunluğunda üç santim eninde, yedi milim kalınlığında hafif bir pil olan beyin pilinin özellikle sol tarafa uygulandığını söyledi.
Beyin pili köprücük kemiğinin dört-beş santim aşağısına yaklaşık iki santimlik bir kesiğe yerleştiriliyor ve cilt altında kalıyor.
 
Nöbetin Geleceğini Hisseden Hasta Pili Çalıştırıyor
 
Beyin pilinin nöbetleri tamamen geçirmediğini, nöbet sayısını en aza indirdiğini söyleyen Erdoğan, “Hasta beyin pili sayesinde nöbetleri kendisi bile engelleyebiliyor. Bu vakalarda yüzde 20 ile yüzde 80 arasında nöbetlerde azalma görüyoruz. Literatürde nöbet azalması yüzde 50 civarında.
 
Bu pilin içerisinde bir saate benzer bir mıknatıs uygulaması var. Özellikle bazı nöbet tiplerinde bazı hastalar nöbetin geleceğini hissediyorlar. Biz buna aura diyoruz. Eğer aurası varsa hastanın nöbetin geleceğini hissediyorsa; bu hastalar bu saat sayesinde pili ekstradan çalıştırabiliyor ve bu çalıştırma sayesinde de nöbeti durdurabiliyor” dedi.
 
Pilin Süresi 5 İla 8 Yıl
 
Pilin süresi ise 5 ila 8 yıl arasında değişiyor. Pil için psikiyatrist, beyin cerrahı ve nöroloğun birlikte karar vermesi gerekiyor.
 
 
 
 
 
 
 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.