Et ve unlu gıda tüketiminin zirve yaptığı Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, uzmanlardan “beslenme” uyarısı geldi. Fitoterapist Dr. Buğra Buyrukçu, “Ölüm katılığı nedeniyle sertleşen eti 24 saat dinlendirip öyle pişirin” dedi.
Fitoterapist Dr. Buğra Buyrukçu bayramı sağlıklı geçirmek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
“Yediklerinize, hatta içtiklerinize çok dikkat edin”
Haşlama Veya Izgara, Bol Salata
Kurban etini pişirme yöntemlerine ilişkin de uyarılarda bulunan Dr. Buyrukçu, “Mutlaka haşlama, fırın ve ızgara yöntemi tercih edilmelidir. Eğer mangal yapılacaksa kömürleşecek şekilde kızartılmaması gerekir. Bu durum vitamin kaybına neden olacağı gibi kanser riski de taşır. Kırmızı et C ve E vitamini içermediği için mutlaka çiğ/pişmiş sebzelerle birlikte tüketilmelidir. Böylece hem vücudumuz için gerekli olan asit-alkali dengesi sağlanmış, hem de limonlu bir yeşil salata eşlik ettiğinde yeterince demir emilimi gerçekleşmiş olur” diye konuştu.
Tatlı Tercihi Şerbetliden Yana Olmasın
Bayramda sadece et tüketimi değil, gidilen bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlılar da risk taşıyor. Her ne kadar bayram sohbetlerine büyük keyif verse de tüketilen hamur tatlıları ve çikolatalar kan şekerinde ani dalgalanmalara yol açarak ciddi sorunlar yaratabilir. Fitoterapist Dr. Buğra Buyrukçu bu nedenle tatlı tercihinin sütlü ve meyveli tatlılardan yana kullanılmasının doğru olacağını ifade etti. Bayram ziyaretlerinde çay-kahve tüketimine de dikkat edilmesinin faydalı olacağını bildiren Dr. Buyrukçu, “Zira masum gibi görünen bu içeceklerdeki kafein miktarı uykusuzluktan çarpıntıya birçok sağlık sorununa yol açabilir. Yemeğin hemen ardından tüketilmesi ise demir eksikliğine neden olur. Ayrıca bu içeceklerin su ihtiyacını karşılamadığı unutulmamalı ve günde en az 2.5-3 litre su tüketilmelidir” dedi.