ankahaber

Uzun Yıllar Parmak Emen Çocuklara Dikkat!

Sağlık

Bayındır Söğütözü Hastanesi Çocuk Gelişimi Uzmanı Birgül U. Bayoğlu, bebeklerin reflekslerinden parmak emmenin sebebine dair açıklamalarda bulundu. Anne ve babaları uyardığı açıklamasında “Dört yaşında hala parmak emen çocuklar yakından takip edilmeli. Bu davranışın altında kaygı ya da stres olabilir” ifadelerini kullandı.

Bayındır Söğütözü Hastanesi Çocuk Gelişimi Uzmanı Birgül U. Bayoğlu, bebeklerin reflekslerinden parmak emmenin sebebine dair açıklamalarda bulundu. Anne ve babaları uyardığı açıklamasında “Dört yaşında hala parmak emen çocuklar yakından takip edilmeli. Bu davranışın altında kaygı ya da stres olabilir” ifadelerini kullandı.

Çocuk Gelişimi bölümündeki uzmanlardan Birgül U. Bayoglu, bebeklerin parmak emme refleksinin nedenlerine, ne kadar sürebileceğine ve ebeveynlerin neler yapması gerektiği hakkında açıklamalar yaptı. Çocuklarda dört yaşına kadar parmak eme refleksinin görülebildiğini belirten Bayoglu, anne ve babalara uyarılarda bulundu ve tavsiyeler verdi.

Emmenin “beslenme ve sağ kalım” için hayati önem taşıdığını ifade eden Bayoglu, ilk 6 ay beslenmenin tek yolu olan emmenin aynı zamanda çevrelerini keşfetmeleri için de kullandıkları bir yol olduğunu söyledi. Bayoglu, “Üç yasla birlikte emme yerini doğal beslenme, konuşma ve yaşamsal etkinliklerin artışına bırakır ancak bazı çocuklar bu alışkanlığı sürdürmeye devam ederler. Sağlıklı çocukların alışkanlık olarak sürdürdükleri bu davranış, gelişim geriliği ya da nörolojik tanısı olan çocuklarda da sık gözlenir” ifadelerini kullanırken araştırmaların emmenin aynı zamanda duygusal gelişim, kaygı ve gerginlik ile de ilişkilendirildiğini belirtti.

Diş Ve Damak Gelişimine Zararlı Olabiliyor

Emme alışkanlığının uzun yıllar devam etmesi durumunda diş ve damak gelişimini olumsuz etkileyeceğini dile getiren Bayoglu,  dört yaşına kadar devam eden parmak emme alışkanlığı için ebeveynlere şunları kaydetti: “Diğer davranışsal bozukluklarda olduğu gibi parmak emme de çocuğun duygusal gelişimi ile yakından ilişkilidir. Parmak emme ayni zamanda uykuya geçiş aracı olarak da kullanılır çocuklarda. Gece uyku arasında parmağını emmeye devam eden çocuklara rastlanır.  Tek başına duygusal ya da gelişimsel bir sorun olarak düşünülmese de 3,5-4 yaşında hala parmağını emen çocuğu yakından izlemek önemlidir”

Uykuyla ilgili olan emme alışkanlığının çözüm yolunun anne- babanın yakın ilgisinde olduğunu vurgulayan Bayoglu, “Uykuya geçerken kitap okumak, uykusu gelmeden yatağa yatırmamak ve uyku öncesinde rahatlatıcı aktiviteler planlamak yararlı olacaktır” dedi. Bayoglu uyarılarına şu sözlerle devam etti: “Gün içinde sürekli çocuğu uyarmamak ya da aile arasında konunun konuşulmamasını sağlamak gerekir. Dikkatli gözlem yapan bir anne-baba çocuğun yalnız kaldığında, kaygılandığında ya da heyecanlandığında parmak emdiğini gözleyecektir. Bu anlarda çocuğun yanında olmak ve farklı bir konuya yönlendirmekle alışkanlığı engelleyebilirler”

Çocuğun İhtiyaçlarına Duyarlı Ortam Çözüm

Parmak emmenin çocuğu duygusal açıdan zorlayan bazı olayların ardından da başlayıp ya da artabileceğini dile getiren Bayoglu, “Önemli olan emme davranışına odaklanmadan çocuğu zorlayan durumlara müdahale etmektir. Ayni zamanda çocuğu duygusal açıdan güçlendirici tutum ve söylemler bas etme becerisini güçlendirerek zararlı alışkanlıkları sürdürmesini engeller. Çocuğun ihtiyaçlarına duyarlı ve yaşına uygun eğlenceli etkinliklerin planlandığı bir ev ortamında parmak emme ve benzeri zararlı alışkanlıkların kalıcı olmayacağa bilinmelidir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (2)

Katranci 4 Yıl Önce

Benim oglum 29 yasdinda halen geceler yemiyo parmagini birtürlü birakmiyo von saskinim

Karranci 4 Yıl Önce

Oglum 29 yadinda hic birakmadi parmak emmeyi

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.