Bakan Kacır: “Gelecekte Yerli Uzay Aracımızla İnsansız Ay Misyonunu Da Gerçekleştireceğiz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin, Milli Uzay Programı ile bir ilkin daha gerçekleştirileceğini belirterek, “İlk kez bir Türk vatandaşımız Uzay Bilim Misyonunu gerçekleştirmek üzere uzay yolculuğuna çıkıyor. Gelecekte yerli uzay aracımızla insansız ay misyonunu da gerçekleştireceğiz.” dedi.

Bakan Kacır, sosyal medya adresi X üzerinden, Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonuna ilişkin yaptığı paylaşımda, “Millet olmak, acıda ve kederde olduğu gibi, sevinçte, heyecanda ve gururda da bir ve beraber olabilmektir. Türkiye, Milli Uzay Programı ile bir ilki daha gerçekleştiriyor. İlk kez bir Türk vatandaşımız Uzay Bilim Misyonunu gerçekleştirmek üzere uzay yolculuğuna çıkıyor. İlk Türk Astronotumuz Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonunda 14 gün boyunca yürüteceği Bilim Misyonu kapsamında, uzay görevleri için mikroalg yaşam destek ünitelerinden mikroyerçekiminin insan solunum sistemine etkilerine, yeni nesil alaşımlar geliştirmeden mikroyerçekiminde bitkilerde gen düzenleme verimliliğine, Türk Bilim İnsanları tarafından hazırlanan 13 bilimsel deney gerçekleştirecek.” ifadelerini kullandı.

UZAY ARAŞTIRMALARI

Bakan Kacır, “Bu misyonun amaçları; Türk Bilim İnsanlarına dünyadaki mevcut çalışmaların ötesine geçen araştırma imkanları sunmak, gelecekte devam edecek insanlı uzay araştırmaları ve keşifleri için tecrübe kazanmak, 0-21 yaş arasındaki 27 milyon çocuk ve gencimi başta olmak üzere toplum için ilham kaynağı olmak, bilimi, Ar-Ge’yi, inovasyonu, teknolojiyi milletçe daha fazla sahiplenmemizi sağlamak. Bu misyonda astronotumuz yalnız olmayacak. İtalya’dan ve Avrupa Uzay Ajansı aracılığıyla İsveç’ten astronotlar da aynı uzay aracıyla yolculukta olacak. Bugüne dek 40’tan fazla milletten astronotlar uzay yolculuklarına katılmış.” dedi.

BİLİM VE ARAŞTIRMA EKOSİSTEMİ

“Biz, yıllık bilimsel yayın sayısı 20 yılda 9.005’ten 48.619’a yükselen bilim ve araştırma ekosistemimiz için bu Bilim Misyonunu gerçekleştirmenin çok anlamlı ve doğru olduğuna inanıyoruz.” diyen Kacır, “Biliyoruz ki, yetkin bilim insanlarımız ülkemizde en ileri araştırma imkanına sahip olduklarında çok daha büyük işlere imza atacaklardır. Belki bazılarımız, bu misyonun neden kendi roketimizle kendimize ait ya da ortağı olduğumuz bir uzay istasyonuna yapılmadığını sorgulayabilirler.” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ

Bugüne dek, 40’tan fazla milletten 600’e yakın astronotun uzaya gittiğini, sadece 3 ülkenin insanlı uzay görevlerini gerçekleştirme yeteneğinin olduğunu anımsatan Kacır, “Kendi uydularını uzaya gönderme kabiliyetine sahip pek çok ülkenin dahi insanlı uzay görevleri gerçekleştirme kapasiteleri henüz yok. Uluslararası Uzay İstasyonu 1998’de 15 ülke ve 5 uzay ajansı tarafından kurulurken Türkiye, bu istasyonun paydaşı olmamış, zaten o tarihte maalesef bir uzay ajansımız da yokmuş. Bu, bizim bu yarışta olmayacağımız anlamına elbette gelmez. Bir yandan roket teknolojisinde Roketsan, Delta-V, TÜBİTAK SAGE gibi kurumlarımızla çalışmalarımızı yürütürken, bir yandan da insanlı uzay görevlerine -tıpkı pek çok ülkenin yaptığı gibi- başlamak, yapmamız gereken işlerden biri.” dedi.

UZAYA ERİŞİM KABİLEYETİ KAZANDIK

Bakan Kacır, “2000’li yıllara gelinceye dek, Türkiye’de uzay araştırmaları çok kısıtlı düzeyde idi. Son 22 yılda görüntüleme uydularımız Rasat, Göktürk ve İmece’yi yerli ürettik. İlk milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A’yı bu yıl uzaya göndermeye hazırlanıyoruz. Sıvı yakıtlı ve hibrit yakıtlı roket teknolojileriyle uzaya erişim kabiliyeti kazandık.” ifadelerini kullandı.

“GURUR DUY TÜRKİYE”

Uzay bilimi ve teknolojilerine yönelik geliştirilecek yeni projelerin, ülkemize hem stratejik hem ekonomik getiriler kazandıracağını kaydeden Kacır, “Gelecekte yerli uzay aracımızla insansız ay misyonunu da gerçekleştireceğiz. Milli roket sistemlerimizle uzaya erişim kabiliyetimizi artıracak, kendimize ait bir uzay limanı kuracağız. Konumlama ve zamanlama sistemi oluşturan uydu takımlarını yerli üreteceğiz. Kalkınma yarışında asla yeniden geri düşmeyecek, #MilliTeknolojiHamlesi’ni gerçekleştirmekten vazgeçmeyeceğiz. Ve şimdi insanlı uzay araştırmalarına başlıyoruz. Bu, Türk Milletinin ortak kazanımıdır. İşte o nedenle; Gurur Duy Türkiye.” dedi.

KARANTİNA ZİYARETİ

Öte yandan, Bakan Kacır, Türkiye’nin insanlı ilk uzay yolculuğu öncesi karantina sürecinde olan Türk astronot Alper Gezeravcı ile görüştü. Kacır, “Uluslararası Uzay İstasyonu’na vardığınızda sadece kendiniz değil, Türkiye’nin umutları da gökyüzünün sınırlarının ötesine taşınmış olacak. Uzay bilimi alanında yeni bir sayfa açıyoruz.” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.