Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, tarımsal atıkların çevre dostu teknolojilerle katma değerli ürünlere dönüştürüldüğünü ifade ederek, “Meyve atıklarından; çevre dostu ekstraksiyon teknolojileri kullanılarak uçucu yağ, çevreye duyarlı yenilikçi üretim teknikleri kullanılarak pektin elde ediliyor. Tarımsal atıkların biyogaz oluşum potansiyelinin artırılması ve toprak iyileştirici olarak değerlendirilmesi amaçlanıyor. Meyve Islahı Projesi ile etkileşim sağlanması ile elde edilecek katma değerli ürünlerin ticarileştirilmesinin önünün açılması hedefleniyor.” dedi.
Bakan Kacır, daha yeşil bir gelecek adına, hayatın her alanında sıfır atık hedefiyle çalışmaya devam edeceklerini vurguladı. Kacır, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda tarımsal atıklardan katma değerli ürünlerin elde edilmesiyle hem israfın önüne geçileceğini hem de ekonomik getiri sağlanarak yeni ürünler elde edileceğini kaydetti. Kacır mesajında, “Türkiye’ye değer katmak için çalışan araştırmacılarımızı destekliyoruz. Tübitak Marmara Araştırma Merkezi tarafından yürütülen proje ile tarımsal atıklar çevre dostu teknolojilerle katma değerli ürünlere dönüştürülüyor. Projenin farklı bileşenleriyle meyve atıklarından; çevre dostu ekstraksiyon teknolojileri kullanılarak uçucu yağ, çevreye duyarlı yenilikçi üretim teknikleri kullanılarak pektin elde ediliyor. Ayrıca tarımsal atıkların biyogaz oluşum potansiyelinin artırılması ve toprak iyileştirici olarak değerlendirilmesi amaçlanıyor.” dedi.
SIFIR ATIK HEDEFİYLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Türkiye’nin sahip olduğu iklim koşullarından dolayı farklı meyve türlerinin yetiştiriciliği için uygun olduğunu belirten Kacır, “Projede, Erciyes Üniversitesi yürütücülüğünde gerçekleştirilecek Meyve Islahı Projesi ile etkileşim sağlanması, elde edilecek katma değerli ürünlerin ticarileştirilmesinin önünün açılması hedefleniyor. Daha yeşil bir gelecek adına, hayatın her alanında sıfır atık hedefiyle çalışmaya devam edeceğiz.” açıklamasını yaptı.