Öne Çıkanlar terörist Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel fenerbahçe Opeth İsrail kültür ve turizm bakanlığı Judas Priest Liaoning Koronavirüs entube hasta sayısı Entube hasta sayısı CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Anket

“Sürücüsüz Araç Teknolojilerini Güçlendirecek Adım”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında 5 milyon avro bütçe ile hayata geçirilen Açık İnovasyon Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu Projesi’ne (OPINA) ilişkin, “Mobilite ekosistemimizin geliştirdiği ürün ve hizmetler için ihtiyaç duyulan test, entegrasyon ve sertifikasyon altyapısını sağlayan merkezi hayata geçiriyoruz. Yazılımları sanal simülasyonlarla test eden, herkese açık bir inovasyon platformu sunan merkezimizin uluslararası akreditasyon alarak regülasyon testlerinin ülkemizde yapılması amacıyla gerekli çalışmaları da hızla gerçekleştiriyoruz.” dedi.

 

Bakan Kacır, Açık İnovasyon Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu Projesi’nin (OPINA) açılış töreninde konuştu.  Bu merkezin, otonom ve haberleşen araç teknolojileri geliştiren, ulusal ve uluslararası kuruluşlara altyapı desteği sunacağını belirterek, şunları söyledi:

 

AR-GE VE İNOVASYON: Küresel otomotiv sektörü büyük bir değişim ve dönüşüm içerisinde. Sektörde araç ve yedek parça satışları, satış sonrası ve sigorta hizmetleri gibi geleneksel kâr havuzları yerini elektrikli ve otonom araçlara ve paylaşımlı hizmetlere dayalı iş modellerine terk ediyor. 35,7 milyar dolar ihracatımız ve 500 bine yakın istihdamla ekonomimizin kritik sektörlerinden Türk otomotiv sanayi; güçlü Ar-Ge ve inovasyon ekosistemimizle, nitelikli insan kaynağımızla, ana sanayi ve yan sanayisiyle bu dönüşümü göğüslüyor.

 

MOBİLİTE: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bizler de ülkemizin mobilite sektöründeki devrimin takipçisi değil, öncüsü olması vizyonuyla projelerimizi hayata geçiriyoruz. 2022’de açıkladığımız “Mobilite Araç ve Teknolojileri Stratejisi Yol Haritası” ile ülkemizde ve dünyadaki mevcut durumu analiz ederek, ihtiyaçları ortaya koyduk.

 

STRATEJİK HEDEFLER: Mobilitedeki dönüşüme ülkemizin uyumunu kolaylaştırmak amacıyla stratejik hedefleri, kritik politika ve projeleri belirledik. Elektrikli araç ve batarya üretiminden şarj istasyonlarına, sürücüsüz araç geliştirmeden test merkezlerine pek çok stratejik alanda somut hedefler tespit ettik.

 

İŞ BİRLİĞİ: Sektörle sıkı iş birliği içinde hazırladığımız, gelecek vizyonumuzu ortaya koyduğumuz yol haritasındaki hedeflerimizin birkaçına kısaca değinmek istiyorum; 2030 yılında; elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların Türkiye’deki pazar payının yüzde 35’e, bu araçlarda yerlilik oranımızı yüzde 75’e çıkmasını amaçlıyoruz. Elektrikli, bağlantılı ve otonom hafif ve ağır ticari araç üretiminde Avrupa’da lider ve dünyada ilk 5’te olacağız.

 

BATARYA ÜRETİMİ: Batarya modül ve alt komponent yatırımlarıyla, ülkemizi bölgesel Batarya Üretim Üslerinden biri haline getireceğiz. Siber güvenlik, sürüş güvenliği ve sürücü davranışlarının modellenmesi yazılımları başta olmak üzere, bağlantılı ve otonom araç yazılımları geliştirip, bunların ihracatını yapan ilk 10 ülke arasında yer alacağız.

 

YENİ MOBİLİTE EKOSİSTEMİ: Yeni yaklaşımımızın en önemli izlerinden biri kuruluşundan sadece 4 yıl sonra, 29 Ekim 2022'de lansmanını gerçekleştirdiğimiz elektrikli ve akıllı aracımız, Togg. Bugün 27 binden fazla Togg akıllı araç Türkiye yollarında. Togg; mobilitede Türk mühendislerin ve teknisyenlerin neleri başarabildiğinin ispatıdır. Togg’la yeni mobilite ekosisteminde Türkiye olarak “Biz de varız!” dedik. Çalışmalarımızda vites yükselttiğimiz bir döneme girdik.

 

YATIRIMA DESTEK: Bakanlığımız ve bağlı kuruluşlarımızla Türkiye'yi elektrikli, bağlantılı, otonom araç ve teknolojilerin üretiminde küresel bir cazibe merkezi hâline getirmek için tüm imkânlarımızı seferber etmeye devam ediyoruz. Türkiye'de yüksek teknolojili ürünlerin geliştirilmesine ve üretilmesine odaklanan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programıyla mobilite sektöründe; akıllı şehir içi elektrikli toplu taşıma araçlarının geliştirilmesi ve seri üretimden ileri seviye sürüş destek sistemlerine, otonom araçlarda kullanılacak akıllı kamera sistemlerinin geliştirilmesinden elektrikli araçlar için şarj ekosistemi yatırımlarına kadar, toplam büyüklüğü 32 milyar lirayı aşan 38 yatırım projesini destekliyoruz.

 

YENİLİKÇİ FİKİRLER: Ülkemizde yeni mobilite ekosisteminin merkezi Bilişim Vadisi ve Togg iş birliğinde, elektrikli araç ve mobilite alanlarında yenilikçi girişimler için hızlandırma programı düzenliyoruz. Bu sektörde yenilikçi fikirlere ivme kazandırmayı hedefleyen programa bugüne kadar binden fazla teknoloji girişimimiz başvuru yaptı.

 

GİRİŞİMCİLİK: 120’den fazla girişimimiz, OEM’ler, tedarikçiler ve Türkiye Mobilite Kümelenmesi’ne dâhil kuruluşlarla iş birliği fırsatı yakaladı. Tabii otomotiv sektöründe güçlü bir üretim altyapısının olmazsa olmazı Ar-Ge ve inovasyon yetkinliği. Mobilite araç ve teknolojilerinde önümüzdeki dönemde nitelikli Ar-Ge çalışmalarına imza atarak yeni çözümler geliştirmek için; üniversitelerin akademik potansiyelini, insan kaynağı ve altyapısını girişimcilik kültürüyle buluşturmayı önemsiyoruz.

 

SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞ BİRLİĞİ: Sanayi ve üniversite iş birliğini güçlendirici adımlar atıyoruz. Bugüne dek teknoparklarımızda 234 teknoloji girişiminin mobilite araç teknolojileri alanındaki 284 Ar-Ge projesine destek verdik.  TÜBİTAK burs ve destek programlarıyla da son 22 yılda mobilite alanında bin 129 proje ve 2 bin 806 akademisyeni toplamda 5 milyar 600 milyon lira ile destekledik.

 

5 MİLYON AVRO BÜTÇE: Açılışını yaptığımız ve Avrupa Birliği (AB) destekli Bakanlığımız Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında 5 milyon avro bütçe ile hayata geçirilen projeyle; mobilite ekosistemimizin geliştirdiği ürün ve hizmetler için ihtiyaç duyulan test, entegrasyon ve sertifikasyon altyapısını sağlayan bir merkezi açmış olduk.

 

HERKESE AÇIK İNOVASYON PLATFORMU: Yazılımları sanal simülasyonlarla test eden, herkese açık bir inovasyon platformu sunan merkezimizin uluslararası akreditasyon alarak regülasyon testlerinin ülkemizde yapılması amacıyla gerekli çalışmaları da hızla gerçekleştiriyoruz. OPINA ile önümüzdeki dönemde ülkemizdeki otonom ve bağlantılı araçların fiziki testlerine yönelik akıllı test pistini de devreye alacağız. Bu merkez; ülkemizin mobilite ekosisteminin dönüşümüne ve rekabetçiliğine çok önemli katkılar sağlayacak. Ülkemizden bu alanda başarılı girişimlerin, Turcorn’ların çıkmasına vesile olacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.