Çin, Türkiye İle Yeni Ekonomi Alanında İş Birliği Yapmak İstiyor

6. Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nın (CIIE) tanıtım toplantısı, 12 Temmuz’da İstanbul’daki Shangri-La otelde düzenlendi. Fuara, Çin Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, Bank of China Türkiye Başkanı Gao Xiaoming ve birçok Çinli-Türk iş insanı katılım gösterdi. İstikrarlı gelişmeyle ve kurulan iş ağlarıyla 6. Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nın, Çin ve Türkiye için birçok ticaret kapısını açacağı sinyali verildi. Toplantının sonunda iş protokolleri imzalandı.



Toplantıda bir konuşma yapan Çin Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, Türkiye’den daha çok kaliteli ürünler ihraç etmek istediklerini belirterek, “Geleneksel alanların yanı sıra dijital ekonomi, yeşil enerji ve turizm gibi alanlarda iki taraf arasındaki yeni iş birliklerini daha da genişletebiliriz diye düşünüyoruz” dedi.

Çin’in istikrarlı ekonomik büyümesine değinen Liu, bu yılın mayıs ayında, Çin’in perakende satışının yüzde 12 arttığını ve uluslararası toplumda güvenoyu aldığını belirtti. Çin’in kaliteli bir dışa açılım gösterdiğini vurgulayarak, Türk işletmelerini fuara katılmaları için davet etti.

“Çin, küresel ekonomik düzeni bozacak konulara tamamen karşı çıkıyor”

Son zamanlarda bazı ülkelerin kendi çıkarları için bağlantıları kırdıklarını ve duvarlar inşa etmeye çalıştıklarına değinen Liu Shaobin, “Bu tür ekonomik ve ticari meseleleri, siyasi ulaştırma ve silah haline getirme hareketleri yalnızca küresel ekonomik düzeni ciddi bir şekilde bozacak ve küresel ticaretin maliyetini artıracaktır. Biz buna tamamen karşı çıkıyoruz” dedi. 

Bank of China Türkiye Başkanı Gao Xiaoming ise Çin ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin yıllar geçtikçe daha da sıkılaşmakta olduğunu dile getirdi. Gao, “2023 yılının ilk 5 ayında Türkiye ile Çin arasındaki toplam mal ve hizmet ticareti hacmi geçen yıla kıyasla yüksek bir artışla 20 milyar dolara yaklaştı” dedi.

Çin yatırımlarının Türkiye’de teknoloji, finans ve altyapı gibi çeşitli sektörlerin büyümesini desteklemede önemli bir rol oynadığını belirten Gao “Türk şirketleri de Çin’deki varlıklarını genişleterek bu büyük ve dinamik pazarın sunduğu geniş fırsatlardan yararlanıyorlar” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.