Öne Çıkanlar galatasaray meteoroloji milli savunma bakanlığı Dokunulmazlık yeni haklar almanya çin hepatitten korunma yöntemleri maliye bakanı naci ağbal yenimahalle belediyesi hava durumu kemal kılıçdaroğlu

KOBİDER Genel Başkanı Özgenç: ‘50 Milyarlık Kredi Paketi KOBİ’lere Cansuyu Olacak”

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç; Hükümetten ekonominin omurgasını oluşturan KOBİ’lere öncelik verilecek yeni Kredi Garanti Fonu kefaleti ile kredi hazırlığının yapılması küçük ve orta ölçekli işletmelerin uzun zamandır beklediği bir çalışmaydı. Bir an önce hayata geçmesini bekliyoruz." dedi. 

KOBİDER Genel Başkanı Nurettin Özgenç yaptığı açıklama şöyle:

"Hükümet’in 50 milyar liralık yeni bir Kredi Garanti Fonu paketi hazırlığında olduğu bizzat Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından  duyuruldu. Kredi Paketinden, ihracatçı ve imalatçı KOBİ’lerin öncelikli olarak yararlanacak olması olumlu bir gelişmedir.

Ayrıca kredi paketinin 2 parçaya ayrılarak 35 milyar liralık bölümünün işletme ve yatırım sermayesine ihtiyaç duyan firmalara tahsis edilecek olması ile 15 milyar liralık limitinde teminat engeline takıldığı halde üretime ve istihdama devam eden şirketlere tanımlanacak olması kredi sorunu yaşayan KOBİ’lere can suyu olacaktır.

MURABAHA SİSTEMİ KREDİ SUİSTİMALLERİNİ ÖNLEYEBİLİR

Kredi, firmanın üretim ve ihracat için gereksinim duyduğu ara malı ve makine yatırımları için ‘proforma fatura’ karşılığı satıcılara aktarılacak. Hazırlanan paketle, TL kredilerin döviz alımına gitmesinin önlenmesinin amaçlanıyor olması suiistimalleri önleyebilir.

Biz KOBİDER olarak; 11 yıldan beri KOBİ desteklerine ilişkin suistimalleri önlemek için “murabaha” modeli önerisinde bulunuyorduk. Bu konudaki talebimizin yıllar sonra hükümet nezdinde karşılılık bulmasından oldukça  memnunuz.

Zira ;  Suistimalleri kısmen önlemek için “murabaha” modeli en uygun modellerden biridir.

Çünkü işletme sahibinin eline nakit parayı saymak yerine dükkânına, atölyesine veya alacağı hizmetin karşılığı olarak ‘proforma fatura’ karşılığı para satıcı veya hizmeti veren  firmaya ödenmeli. Bu şekilde uygulanması halinde olası suistimallerin önüne geçilebilir. Keza; Bankadan kredi almaya gidildiğinde görevlinin ‘parayı nerede kullanacaksınız’ diye sorması gibi banka tarafından firma kontrol edilerek verilen kredinin nerede kullanıldığı araştırılabilir. Çok az sayıda olduğunu düşündüğümüz suistimalciler de böylelikle önlenebilir. "   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.