Toplanan inek sütü miktarı, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,6 azaldı. İnek peyniri üretimi 58 bin 5 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,2 azalırken, yoğurt üretimi ise yüzde 1.5 azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu, (TÜİK) 2019 yılının mart ayına ilişkin süt ve süt ürünleri üretim verilerini açıkladı. Buna göre, Toplanan inek sütü miktarı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %8,6 azaldı.
Mart ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 131 bin 961 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre %18,5 azalış gösterdi. İnek peyniri üretimi 58 bin 5 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %10,2 azaldı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 3 bin 125 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %0,1 arttı.
Yoğurt üretimi 99 bin 11 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %1,5 azaldı. Ayran üretimi ise 62 bin 148 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %2,3 azalış gösterdi.
Mart ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,5, protein oranı ise ortalama %3,1 olarak tespit edildi.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mart ayında bir önceki aya göre %0,4 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %8,2 azaldı.