Son Dakika: Bakan Bilgin’den EYT Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “EYT sorunun çözmek için çalışıyoruz. EYT ilgili çalışmamızı Aralık ayında meclise sunacağız dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin katıldığı canlı yayın programında Asgari ücret, EYT, Sözleşmeli personel, taşeron işçilerin durumlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Bilgin, Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) liler için ayrıntılı çalışmamız devam ediyor. Tamamlandıktan sonra kamuoyu ile paylaşacağız. Kaç kişinin yararlanacağını çalışmamız tamamlandıktan sonra açıklayacağız. Aralık ayında meclise sunacağız açıklamasında bulundu. 

“EYT’de Tek Tip Düzenleme Hazırlığı İçerisindeyiz”

EYT çalışmalarına da değinen Bilgin, “99’da Türkiye’de o zamanki adıyla reform denilen bir uygulama yapılmış. Onun anlamı şu: O tarihten önce işe başlayanlarla o tarihten sonra işe başlayanlar arasında kademeli olarak bir düzenleme yapılmış, ama 99’dan önce işe başlayanların emeklilik için gerekli olan şartları 99’dan sonra değiştirilmiş. Türkiye’de ortalama hayat süresi uzadı, emeklilik sisteminin onu finanse edebiliyor olması lazım. Bizim emeklilik sistemimizde aktüeryal dengesi denilen bu denge bozulmuş ama bunu bir şekilde düzeltmemiz lazım. Bunun şartlarını belirleyen faktörlerden birisi hayat süresinin uzaması, diğeri de nüfus yapısındaki değişme, yaşlanma. Türkiye nüfusu hızlı bir şekilde yaşlanıyor, maalesef böyle bir tabloyla karşı karşıyayız. Biz burada, 99 öncesi işe girmiş olanların emeklilikte karşılaştıkları, yaş sorunu yüzünden karşılaştıkları sorunun çözümüne dönük tek tip bir düzenleme hazırlığı içerisindeyiz. Aralık’ta Meclise intikal ettireceğimizi kamuoyuna açıkladık” bilgilerini paylaştı.

Staj ve çıraklık dönemi sigortaların EYT için başlangıç sayılıp sayılmayacağıyla ilgili soru üzerine ise Bilgin, "Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem" cevabını verdi.

"Taşeron işçi çalışmasını kasım ayı içinde sonuçlandıracağız"

Taşeron işçilere ilişkin çalışmalara da değinen Bilgin, “Taşeron işçilerin kamuda kadrolu işçi haline gelmesi konusunda geçtiğimiz yıllarda bizim hükümetimiz çok önemli bir reforma imza attı, yaklaşık 1 milyon taşeron işçisine kadro verildi. Fakat o sıra 90 küsur bin işçimiz bu kadro durumundan istifade edemedi. Onların kadroya alınması konusunda çalışmamız devam ediyor, tahmin ediyorum onu Kasım ayı içerisinde sonuçlandırırız. Kamuda kadro dışı kalmış olan işçilerin kadroya geçirilmesi konusundaki çalışmamızda bütün işçileri inceliyoruz, onların statülerini, iş ilişkilerini, sözleşmelerini inceliyoruz. Tahmin ediyorum Kasım ayında tamamlamış olacağız” ifadelerini kullandı.

“Mevsimlik ve Geçici İşçilerin Hukukunu Koruyacak Bir Düzenleme Yapıyoruz”

Bakan Bilgin, geçici işçiler sorununa ilişkin soru üzerine ise şunları kaydetti:

“Mevsimlik işçiler ve geçici işçiler ayrı şeyler. Mevsimlik işçiler dönemsel olarak çalışıyorlar, ihtiyaç duyulduğu zaman kuruluşlar onları çağırıyorlar. İhtiyaç varsa onların çalışma sürelerinin uzatılması konusunda bir imkan sağlayacağız, kurum başka bir yerden işçi almasın veya işi yeni bir taşerona vermesin, daha önce çalıştığı, bağlantısı olan mevsimlik işçilerle devam etsin diye sözleşmesi olan işçilere bu hakkı tanıyacağız. Kurumun ihtiyacı olduğu zaman onların çalıştırılması ve çalışma sürelerinin uzatılmasını da kapsayan bir çalışma yapıyoruz. Geçici işçiler ise farklı, onlar 10 ay 29 gün çalışıyorlar, biz bir yıl kurumlarında çalışmalarına imkan sağlayacağız. Bu işçilerimizin hukukunu koruyacak bir düzenleme yapıyoruz, bütünüyle statülerini değiştireceğiz.”

“Kamudaki Bütün Sözleşme Türlerini Tek Tipe İndireceğiz”

Sözleşmeli Personel konusuna ilişkin çalışmaları da aktaran Bilgin, “Kamuda çok sayıda sözleşmeli çalışma modeli bulunuyor. Biz bunları ıslah etmek istiyoruz. Yani burada bir düzenleme, bir reform yapmaya ihtiyacımız var. Bu kadar çok sözleşme türü olmaması lazım. Biz onu kısaca şöyle yapacağız. Devletin temel işlevlerini yürüten bir kadroya ihtiyacı vardır, bunun nitelikleri bellidir. Kanunla, hukukla bizim mevzuatımız bunu çok kapsamlı bir şekilde düzenlemiştir. İkincisi çok özel bir durum olabilir. Mesela, nükleer enerji Türkiye'de yoktu, değil mi? Türkiye, tarihinde ilk defa nükleer santral kuruyor. Burada çalışacak uzmanlara, mühendislere veya teknik adamlara, bilim adamlarına ihtiyaç olacak. Fakat bunların ayrı bir piyasası var. Ücret ve çalışma ilişkilerine dayanan yeni bir şey var. Daha önce onu biz tecrübe etmemişiz. Dolayısıyla biz bunları özel bir çalışma statüsüyle yani özel bir sözleşmeyle, yeni bir çalışma ilişkisi olarak başlatabiliriz. Bu çok özel olanlara özel bir sözleşme modelini saklı tutmak lazım. İkinci bir model de yazılımcılar, yeni çalışma ilişkileri içerisinde yer alabilecek uzmanlar var, işte finansçılar vesaire. Bunlar mevcut kamu ücretleriyle çalışmıyorlar. Bizde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında eleman alıyoruz. Mevcut ücretlerimizle bunları bulamıyoruz. Bunları özel bir sözleşme yaparak çalıştırıyoruz. Belli şartları var onların. İşte KİT'lerde bunlara ihtiyaç var. Diyelim ki MKE'nin ya da benzeri kuruluşların. Bunları da tutabiliriz. Ama bunun dışındaki bütün sözleşme türlerini tek tipe indireceğiz. Onların sosyal haklarını standardize edeceğiz, iş güvencesi olacak, kamu görevlilerinin bütün haklarını onlara vereceğiz, onlara kadro tahsis edeceğiz. Çalışmamız bu kapsamda ve bunların sayısı yaklaşık 550 bin kişi civarında" bilgilerini paylaştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.