Öne Çıkanlar tesk Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan çiftçi gündem başlıkları galatasaray Haydarpaşa Lisesi Uzm. Dr. Selda Yılmaz Cumhurbaşkanlığı kabinesi Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş filistin rusya devlet başkanı vladimir putin tesk genel başkanı bendevi palandöken

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) Ağustos'ta Yüzde 4,34 Azaldı

Tarım sektöründe üretici fiyatları Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 4,34 azalırken bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 142,42 artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu, (TÜİK) 2022 yılı Ağustos ayına ait Tarım Ürünleri Üretici Fiyat (Tarım-ÜFE) endeksini açıkladı. Buna göre; Tarım-ÜFE'de (2015=100), 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %4,34 azalış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %99,72, bir önceki yılın aynı ayına göre %142,42 ve on iki aylık ortalamalara göre %89,02 artış gerçekleşti.

Sektörlerde bir önceki aya göre, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %6,89 azalış, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %4,34 azalış ve balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde %1,24 azalış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre çok yıllık bitkisel ürünlerde %12,81 azalış, tek yıllık bitkisel ürünlerde %4,58 azalış ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %1,99 artış gerçekleşti.

Yıllık Tarım-ÜFE'ye göre 8 alt grup daha düşük, 5 alt grup daha yüksek değişim gösterdi
 
Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %75,12 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları ve %77,34 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %255,52 ile lifli bitkiler ve %196,55 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu.

Aylık Tarım-ÜFE'ye göre 4 alt grup daha düşük, 9 alt grup daha yüksek değişim gösterdi

Bir önceki aya göre azalışın yüksek olduğu alt gruplar sırasıyla, %22,00 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler ve %19,86 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt grup ise %9,27 ile diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler ve %8,80 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar oldu.

Ağustos 2022'de, endekste kapsanan 86 maddeden, 35 maddenin ortalama fiyatında azalış, 47 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.        

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.