Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası erdoğan çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan Hakkari HAVA HAREKATI kızılay operasyon başbakan binali yıldırım ekonomi haberleri

CHP’li Başevirgen, “İktidar Faizi Düşürdük Diyor Ama Çiftçiden Tefeci Gibi Faiz Almaya Devam Ediyor ”

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, meclis genel kurulunda çiftçilerin, Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçlarının erteleme süresinin sona erdiğini ve  ertelenen borçlarını ödeyemeyen çiftçiler için haciz uygulamasının yeniden başlayacağını söyleyerek “Çiftçi bırakın borcu, peşinatı dahi ödeyemiyor.” diye konuştu.

“Yapılandırma Çiftçiye Faiz Yükü Dayatmıştı”


CHP'li Başevirgen, çiftçinin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarına getirilen yapılandırmayla ilgili başvuru şartlarının ağır olduğunu bir kez daha vurgulayarak, yapılandırma için uygulanan faiz oranlarının yüzde 12 ile 18 arasında değiştiğini hatırlattı.
CHP'li Başevirgen, çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi noktasında çeşitli çözüm yolları önerdiklerini hatırlatarak, “Yüzde 30’u peşin ödemek şartıyla, faizinde hiçbir indirim olmadan, çiftçiye faiz yükü dayatan bir yapılandırma yapılmıştı. O zaman da söyledik,  çiftçinin borcun yüzde 30’unu peşin ödeyecek parası olsa yapılandırmaya zaten gerek kalmazdı. Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’na olan borçların faizlerinin silinip anaparanın beş eşit parçaya bölünmesi gibi bir yapılandırma istedik, ama iktidar taleplere kulak tıkadı. Şimdi gelinen noktada korkulan olacak ve tüm borçlu çiftçilerin malları haczedilecek.” ifadelerini kullandı.

“İktidar faizi düşürdük diyor ama çiftçiden tefeci gibi faiz almaya devam ediyor”


2002 yılından beri çiftçinin gelirinin 8 kat, buna karşılık borcunun ise 63 kat arttığını söyleyen CHP'li Başevirgen  “Çiftçinin borcu 205 milyar lirayı aştı. Üretim yapmak neredeyse imkansız hale geldi. Gübre son 1 ayda 6 kere zamlandı. DAP Gübre 14 bin, ÜRE 15 bin, mazot neredeyse 10 liraya çıktı. Tarım Kredi Kooperatifi, yüzde 70’lere varan faizle çiftçinin boğazını sıkıyor. İktidar faizi düşürdük diyor ama çiftçiden tefeci gibi faiz almaya devam ediyor. Yıllardır süregelen yanlış tarım politikalarına ek olarak, Türkiye’de 62 ilde kuraklık yaşanıyor. Yaşanan üretim düşüklüğü de göz önüne alındığında, ürettiği para etmeyen, tanınan ek süreden sonra herhangi bir hasat yapmayan ve her fırsatta ithalat sopasıyla terbiye edilen çiftçiler yapılandırma peşinatını bile ödeyemedi.” diye konuştu.

“Tarım Bakanı’nın ‘kayırıyoruz’ dediği çiftçiler, artık borçları yüzünden hapse atılıyor”


Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin her fırsatta çiftçiyi kayırdıklarını söylemesine rağmen, çiftçilerin  borçları yüzünden hapse girmeye başladıklarını söyleyen Başevirgen, “ Tarım Kredi Kooperatifine olan borç nedeniyle haciz kıskacından kurtulamayan çiftçilerin traktörleri haczedilirken,  bu kez de eşleri ile birlikte  “tazyik cezası” nedeniyle hapse atılıyor. Şu ana kadar kaç çiftçi hapse atıldı bilmiyoruz. On binlerce çiftçi haciz ve faiz kıskacında. İktidara bir kez daha sesleniyoruz,  mağduriyetler daha fazla büyümeden çiftçinin borcundaki faizleri silerek ödenebilir bir şekilde bu borçları yeniden yapılandırın ve uzun vadeye yayın. Yoksa tüm çiftçilerimizi ve tarımsal zenginliğimizi kaybedeceğiz.” diye konuştu.

“Çiftçinin bütün sorunları CHP iktidarında çözülecek”


Çiftçi ve üreticilerin yaşadığı bütün sorunların Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında çözüleceğini söyleyen Başevirgen sözlerini “Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında biz bu faizleri silecek, yapılandırmayı da çiftçinin ödeme gücüne göre yapacağız. Çiftçi ve üretici bizim iktidarımızda rahat bir nefes alacak. Faiz ve haciz kıskacından kurtularak sadece üretime odaklanacak.” diyerek tamamladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.