Öne Çıkanlar mhp Dr. Mahmut Alan Kaya Elektrikli araçlar Kadın Hastalıkları Covid19 TRAFİK KAZASI gündem özeti Gıda rusya Mahzen Siccin 7 BBVA İcra Kurulu Başkanı Carlos Torres Vila

CHP’li Gökçek Orman Yangınları Konusunda Uyardı: “Geç Olmadan Tedbir Alalım”

CHP İstanbul Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ali Gökçek, orman yangınları tehlikesine dikkati çekerek, “2023 yılında ülkemizde her gün 7 orman yangını çıkmış, bu yangınlarda sadece 2023 yılında 15.520 hektar ormanımız yanmış. Yani 2023 yılında neredeyse her gün 60 futbol sahası büyüklüğünde ormanımız yangın sebebiyle yok olmuş. Orman yangınları ile mücadelede, geç olmadan önleyici ve gerçekçi tedbirlerin hayata geçirilmesi şarttır” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yönelttiği soru önergesi ile orman yangınları konusunu Meclis gündemine taşıyan CHP’li Ali Gökçek, ormanların önemine dikkati çekerek “Doğal ekolojik dengenin korunması, hava kirliliğinin önlenmesi, temiz su kaynaklarının korunması, erozyon tehlikesinin bertaraf edilmesi gibi birçok önemli fayda sağlayan ormanlarımızın korunması, miktar sayısının arttırılması büyük önem taşımaktadır. Ancak orman yangınları orman varlığımızı ve içindeki ekosistemi olumsuz etkileyen başlıca sebeplerden biridir.” dedi.

Orman Genel Müdürlüğü’nün 2023 Yılı Faaliyet Raporu’nda yer alan verileri değerlendiren CHP’li Ali Gökçek, “2023 yılında ülkemizde 15.520 hektarlık alanda 2.579 adet orman yangını çıktığı görülmektedir. Çıkan yangınların sebeplerine bakıldığında, 92 tanesinin (çıkan yangınların % 3.56’sının) kasıt sonucunda, 1133 tanesinin (çıkan yangınların %43.93’ünün) ihmal/dikkatsizlik/kaza sonucunda, 399 tanesinin (çıkan yangınların %15.47’sinin) doğal sebeplerle ve 955 tanesinin (çıkan yangınların %37.02’sinin) sebebi bilinmeyen şekilde çıktığı anlaşılmaktadır. 2022 yılı ile kıyaslandığında, orman yangınlarında %19.39 artış olduğu görülmektedir. Son 5 yıllık istatistiğe baktığımızda ise 2019-2023 yılları arasında 13.619 adet orman yangınında 200.125 hektar ormanın yandığı görülmektedir. Ülkemizin en kıymetli zenginliklerinden ormanlarımızın korunması için orman yangınları konusunda ciddi tedbirlerin alınması şarttır.” değerlendirmesinde bulundu.

Orman yangınları ile mücadelede bir an evvel gerçekçi ve önleyici tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen CHP’li Ali Gökçek, sebebi bilinmeyen orman yangınlarına da dikkati çekerek “2019-2023 yılları arasında,5 yılda, 6.338 sebebi bilinmeyen orman yangının çıktığı görülmektedir. Yani neredeyse her gün ülkemizde 4 sebebi belirlenemeyen yangın çıkmaktadır. Sebebi bilinmeyen orman yangınlarının sayısının bu denli çok olmasının sebeplerini ve önleyici tedbirlerin hayata geçirilmesine ilişkin olarak Tarım ve Orman Bakanlığı bir an evvel gerekli adımları atmalıdır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.