Öne Çıkanlar Covid19 çin bugünün gündem başlıkları binali yıldırım gündem Kuşadası Belediyesi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Akşener ihracat Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Gürer vakıfbank

İYİ Partili Özlale: “Enflasyonda “Epistemolojik” Kopuş Devam Ediyor!

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale, açıklanan enflasyon verilerine ilişkin yaptığı analizde TÜİK’in verileriyle İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) ve TÜRK-İŞ’in verilerindeki farka dikkat çekti. Özlale, bu farkı Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasına atıfta bulunarak, “Enflasyonda “epistemolojik” kopuş devam ediyor!” yorumunu yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sonuçlarını yayınladı. Enflasyon eylülde aylık bazda yüzde 3,08 artarken yıllık bazda yüzde 83,45 oldu. Açıklanan enflasyon verilerine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı analizi paylaşan İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale, “Enflasyonda “epistemolojik” kopuş devam ediyor!” yorumuyla TÜİK verilerinin gerçekliği yansıtmadığına vurgu yaptı.

TÜİK’in enflasyonu ile İTO’nun geçinme endeksi enflasyonu arasındaki farkın Eylülde 24 puana çıktığını belirten Özlale, iki seri arasındaki ilk 9 ay ortalama farkı 2019-2021 döneminde 0,05 puanken bu yıl 12 puana yükseldiğini söyleyerek aradaki büyük farka dikkat çekti.

“TÜİK bilimden koptu!”

Özlale, benzer bir kopuşun gıda enflasyonu için TÜİK ve TÜRK-İŞ hesaplamalarında görüldüğünü vurgulayarak, iki kurumun gıda enflasyonu farkının Ocak 2018-Nisan 2022'de 0,2 puanken Mayıs-Eylül 2022’de 27,8 puana çıktığını belirtti. Özlale iki kurumun gıda enflasyonu verilerindeki büyük farkı “Ya Ankara’da gıda fiyatları ülkenin genelinden koptu ya da TÜİK bilimden koptu!” sözleriyle eleştirdi.

“Hoş geldin 2000 öncesi!”

Enflasyondaki problemin ciddiyetini fiyatların ne kadar sürede 2 katına çıktığına ilişkin yaptığı analizle ortaya koyan Özlale, fiyatların Temmuz 2008’den beri çok daha kısa sürede 2 katına çıktığına dikkat çekti. Özlale bu durumun 2000 öncesi ile benzerlik gösterdiğini ifade ederek “İşin özeti: Hoş geldin 2000 öncesi!” yorumunu yaptı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.