Öne Çıkanlar tesk Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan çiftçi gündem başlıkları galatasaray Haydarpaşa Lisesi Uzm. Dr. Selda Yılmaz Cumhurbaşkanlığı kabinesi Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş filistin rusya devlet başkanı vladimir putin tesk genel başkanı bendevi palandöken

Kayalar’dan ‘Çitçilerin Borçlarını Erteleyin’ Çağrısı

İYİ Parti Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar, dolu yağışı ardından mağdur olan çiftçilerin devlet bankalarına olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini istedi. Yeni ekim sürecinde çiftçilere tohum, gübre ve ilaç yardımı yapılması gerektiğini de belirten Kayalar, yeni desteklerin hayata geçmesi için hükümeti uyardı.

İYİ Parti Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar, dolu yağışından zarar gören üreticilerin sorunlarına dair TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

Buğday ve arpa ekimlerinin söz konusu yağış ardından büyük zarar gördüğünü belirten Kayalar, “Yüzde 90 oranındaki ekili tarlalarda ürün alınamaz durumda. Bu çok büyük bir afettir.” dedi.

Dolu yağışından sonra zarar gören alanların fotoğrafını gösteren Kayalar, dolunun 21 saat sonra toprak üzerinde kaldığına, erimediğine işaret etti.

Tarlalarda yaptıkları incelemeler sonucunda büyük bir yıkımla karşı karşıya kaldıklarını anlatan Kayalar, “Araziler sanki yeni sürülmüş bir hale gelmiş.” şeklinde konuştu.

Şefaatli ve Yerköy ilçelerinde zararın çok daha büyük olduğunu dile getiren Kayalar, TARSİM sigorta sistemi kapsamında çiftçilerin zararlarının karşılanmasını ümit ettiklerini ancak bunun yeterli olmayacağını kaydetti.

 “Hükümet tarafından alınması gereken kararlar var”

Yapılması gerekenleri sıralayan Kayalar, “Afetten dolayı mağdur olan çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası olmak üzere devlet bankalarına olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi gerekir.  Elindekini ve avucundakini, bu sene yaptığı ekinlere ve oradan gelecek gelire bağlayan çiftçimizin şu anda hayatını devem ettirecek durumu söz konusu değil.” İfadesini kullandı.  

Kayalar, söz konusu borç ertelemesinin 2 yıl gibi bir süreyi kapsaması gerektiğine vurgu yaptı.

Yeni ekim sürecinde çiftçilere tohum, gübre ve ilaç yardımı yapılması gerektiğini belirten Kayalar, hükümetin yeni destekler konusunda harekete geçmesini istedi.

Sulama kanalları ve yolların da da afetten dolayı zarar gördüğünü dile getiren Kayalar, onarım sürecinin başlaması gerektiğini söyledi.

Kayalar şöyle devam etti:

“Görüştüğüm çiftçilerde çok büyük bir hayal kırıklığı olduğunu gördüm. Genç bir çiftçimiz İstanbul’dan bütün mal varlığını almış ve gelmiş. Şefaatli ilçemizde tarlalarına ekim yapmış. Ancak dolu sonrası bu ekimi ortadan kalmış. Hiçbir geliri yok. Var olan parasını kaybetmiş. Bu arkadaşlar şimdi ne yapacak? Ümit olayı çok önemli. Türkiye’nin tarımla ilgili en önemli sorunlarından birisi köylerde genç nüfusun kalmaması. Genel tarım politikalarında bu genç nüfusun desteklenmesi gerekir. Bu şekilde olan çiftçilerimize özel birtakım desteklerin yapılması lazım. İYİ Parti olarak bu konuyla ilgili Meclis’e araştırma önergesi hazırladı. Bu durumu Meclis gündemine de getireceğiz”

“Çiftçiler ikinci sınıf vatandaş olarak görülüyor”

Yeni açıklanan hububat fiyatlarına da değinen Kayalar, söz konusu gelişme karşısında çiftçilerin büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını söyledi.

Çiftçilerin, AK Parti iktidarı döneminde ikinci sınıf bir vatandaş olarak görüldüğünü vurgulayan Kayalar; bir zamanlar kendi kendine yeten 7 ülkeden biri Türkiye’nin, tarıma dayalı bir ithalatçı konumuna geldiğini ekledi.

Kayalar, “Bazen siyasiler Türkiye’nin beka meselesi şudur, budur diye ifade ediyorlar ama hayır. En önemli mesele Türkiye’nin doyması meselesidir. Hükümet politikaları yüzünden kendi topraklarımızdan gerekli üretimi alamadığımızı ve ihtiyacını hissettiğimiz ülkemizin içinde kalması gereken dövizin de yurtdışına aktarıldığını görüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Hayvancılıkta 10 yıllık dönemde yurtdışına ödenen miktarın 12 milyar dolar civarında olduğuna işaret eden Kayalar, “Bu paranın belki de üçte biri, dörtte biri Türk çiftçisine planlı bir şekilde verilebilseydi ne Türkiye’deki et dünyadan daha pahalı hale gelirdi ne de hayvancılık yapanlar ‘biz bunu bırakıyoruz’ derlerdi. İthalat şu anda da devam ediyor. Hayvancılığın iyileştirilmesi için alınmış kararlar yok.” dedi.

Kayalar, “Süt kurumunun Türkiye’ye getirdiği ithal et veya hayvanlar kimin üzerinden dağıtılacak?” sorusu üzerinden bir çekişme yaşandığını savundu.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin açıkladığı hububat alım fiyatlarının enflasyonu ve girdi maliyetlerini karşılamadığına da işaret eden Kayalar, “Türkiye’de şu anda büyük bir ekonomik sıkıntı var. Bu durum Türkiye’deki ekonomik nedenlerden kaynaklanan bir sıkıntı değildir. Bu sıkıntı, iktidar dönemindeki yanlış ekonomik politikalardan dolayı ortaya çıkmıştır. Bu karlardan dolayı Türkiye yönetim zafiyetinde. ‘Ben dedim olacak’ şeklindeki dayatmalardan dolayı Türkiye büyük bir ekonomik sıkıntının içine düşmüştür.” değerlendirmesini yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Türkiye'nin yeni dönemde rasyonelleşmekten başka çaresi kalmamıştır.” şeklindeki ifadesini hatırlatan Kayalar, bu kapsamda alınan kararla birlikte ortaya çıkan olumsuzlukların çiftçilerin omuzlarına yüklendiğini ekledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.