Öne Çıkanlar ankara konya pakistan Konyada Askeri Uçak Düştü boyun konya yolu Hacettepe neden tatil vodafone arena enflasyonla mücadelede başarı kriterleri konya büyükşehir belediye başkanı halkevleri deprem

Meclis Kürsüsünden Bakan Tekin’e İstifa Çağrısı: “4 Bin 159 Okul Yüksek Deprem Riski Altında”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye genelinde 4 bin 159 okulun yüksek deprem riski altında bulunan alanlar üzerine inşa edildiğini vurguladı.


Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) “Türkiye’de Depreme Dayanıksız Okulların Araştırılması”na dair İyi Parti’nin grup önerisi adına CHP Grubu adına söz alan Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, deprem bölgesindeki vatandaşların dramına kayıtsız kalan iktidarın okulların durumunu da göz önünde bulundurmadığını ve görmezden geldiğini kaydetti.


Türkiye'de deprem bölgesi haritasına bakıldığında 4 bin 159 okulun yüksek deprem riski altında bulunan alanlar üzerine inşa edildiğini belirten Dr. Şevkin, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in okulların güvenlikli hale gelmesine yönelik çalışma yapmak yerine kendi partisine mensup belediye başkanı seçilmesi çağrısında bulunmasına sert tepki gösterdi.


BAKANI İSTİFAYA ÇAĞIRDI

Meclis kürsüsünden Bakan Tekin’i istifaya çağıran Dr. Şevkin, “Sayın Millî Eğitim Bakanının politika yapmaktansa oturup bu okulların çocuklarımızın güvenli olarak gönderileceği bir hâle dönüştürülmesi için çaba sarf etmesi gerekiyor; bunu niye söylüyorum? 16 Ağustos 2023'te Adana ziyaretinde Sayın Bakan okul yanındaki binalarla ilgili bir gazetecinin sorusuna ne dedi biliyor musunuz? "Belediye ile merkezî otoritenin uyumlu çalışacağı belediye başkanı seçerseniz bu problemlerin de çözümü olacak." Ben buradan Sayın Bakanı istifaya davet ediyorum. Sizin göreviniz politika yapmaksa istifa edin, çıkın politika yapın; ya değilse işiniz olan Millî Eğitim Bakanlığı görevini yerine getirin, okulları öncelikle güvenli hâle getirin. On binlerce insanın yaşamını yitirdiği ve güvensiz ortamlarda eğitimin sağlandığı bir yerde Millî Eğitim Bakanının görevi önce okulları güvenli hâle getirmektir” diye konuştu.

“OKULLAR, KÖPRÜLER, TESİSLER, BİNALAR SAKINIM BANDINDAN UZAKLAŞMALI”

Türkiye’de 191 okulun 50 metrelik deprem sakınım bandı üzerinde doğrudan yer aldığını grafiklerle anlatan Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“İllere göre hasarlı olabilecek binalara baktığımızda tam 38 ili kapsayan, doğrudan fay zonu üzerinde olan okullar bulunuyor. Peki, iktidar bunların iyileştirilmesine dönük ne yapıyor? Hâlâ toz toprak içerisinde çocuklar konteyner okullarda eğitimlerini sürdürmek durumundalar. Yapılacak okullarda kesinlikle öncelikle fay zonu çalışmaları yapılmalı, fay sakınım bantları muhakkak belirlenmeli ve bu fay sakınım zonu üzerindeki sadece okullar değil, köprüler, altyapı tesisleri, binalar ve bina türü yapılar derhâl yıkılarak buradan taşınmalı ve güvenli alanlara alınmalı.

20 BİN KÖY OKULUNA DA DİKKAT ÇEKTİ

Türkiye'de deprem riski yüksek alanlarda performans analizleri de acilen yapılmak zorunda. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından öncelik sırası dikkate alınarak bütün okullar gözden geçirilmeli ve muhakkak iyileştirilmelidir. Bakın (fotoğraf göstererek) bu deprem bölgesinde tek katlı olmasına rağmen hasar görmüş binalar, Jeoloji Mühendisleri Odamız tarafından yapılmış bir çalışmadır. Fay zonunun direkt üzerine kurulmuş bir okul binası; bunların bir an önce düzeltilmesi gerekiyor.  Ayrıca, yönetmelik çıkarmanıza rağmen 20 bin köy okulu da hâlâ açılmamıştır, hâlâ buna ilişkin bir önlem alınmadı. Çocuklarımızın güvenli okullarda, güvenli ortamlarda okutulması ivedilikle şarttır. Artık biz deprem enkazı altında yaşayan çocuk görüntüleri görmek istemiyoruz, bu konuda Hükûmeti de göreve davet ediyoruz.”


ÖNERİ REDDEDİLDİ

Konuşmaların ardından İYİ Parti’nin “Türkiye’de Depreme Dayanıksız Okulların Araştırılması” başlıklı grup önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.