Öne Çıkanlar abd AİLE Pandemi pkk CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin tesk genel başkanı bendevi palandöken gündem başlıkları bugünün gündemi enflasyon yunanistan ırak cumhurbaşkanı erdoğan

“Sabiha Gökçen Havalimanı, Yeni Pistle Birlikte Yıllık 85 Milyon Yolcuyu Ağırlayabilecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sabiha Gökçen Havalimanı ikinci pistinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı yeni pistin de devreye girmesiyle yıllık 85 milyondan fazla yolcuyu ağırlayacak kapasiteye erişecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Sabiha Gökçen Havalimanı ikinci pistinin açılış törenine katılarak bir konuşma yaptı.

Pistin İstanbul’un yanı sıra bölgeye ve Türkiye’ye hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu havalimanının 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda inşa edildiğini hatırlatarak; havalimanının, İleri Teknoloji Endüstri Parkı ve Havaalanı Projesi’nin (ITEP) ilk adımı olarak tasarlandığına değindi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, proje ile başta savunma ve havacılık sanayii olmak üzere ileri teknoloji alanında güçlü bir yenilikçilik altyapısının oluşturulmasının amaçlandığını da vurguladı.

“2009 YILINDA ‘YAP-İŞLET-DEVRET’ MODELİYLE YENİ TERMİNAL BİNASINI DEVREYE ALDIK”

Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın 2001 yılında hizmete girmesinden itibaren sadece İstanbul’un değil tüm bölgenin adeta uçuş merkezi hâline geldiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün havalimanımız Anadolu Yakası’yla birlikte çevre illere de hizmet veriyor. Sabiha Gökçen Havalimanı, Türkiye genelindeki iş ve turizm piyasalarının gelişimi açısından son derece kritik roller üstleniyor. Zaman içerisinde havalimanının artan hava ve yolcu trafiğini karşılamakta zorlandığını görüyoruz. Bunun üzerine ilk etapta 2009 yılında ‘yap-işlet-devret’ modeliyle yeni terminal binasını devreye aldık. Diğer taraftan 2010 yılında ITEP projesinin bir diğer unsuru olan İstanbul teknoloji geliştirme bölgesinin kuruluşu gerçekleştirildi. Teknopark İstanbul, bugün ülkemizin en önemli teknoloji merkezlerinden biri olarak faaliyetlerini başarıyla sürdürüyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın kullanım oranı ve yolcu trafiğinin sürekli yükseldiğini aktararak, “Havalimanımız 2021 yılında iç ve dış hatlarda yaklaşık 181 bin uçuş trafiğiyle 25 milyon yolcuyu ağırladı. 2022 yılında bu sayı 31 milyon yolcuya ulaştı. 2023 yılının ilk 11 ayında 208 bin uçuş trafiğiyle yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21’lik artışla 34 milyona yükseldi. Bugün Sabiha Gökçen, İstanbul Havalimanı ve Antalya Havalimanı’ndan sonra yolcu trafiğinin en çok olduğu üçüncü havalimanıdır. Sene sonunda havalimanımızdan seyahat eden yolcu sayısının 37 milyonu aşacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

HAVALİMANIMIZ RAKİPLERİNE GÖRE ÇOK İLERİ ÖZELLİKLERE SAHİPTİR”

Sektördeki büyüme ve havalimanı gelişim planları çerçevesinde ihtiyaç duyulan ikinci pistin inşası için 2012 yılında karar aldıklarının kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından çalışmalara başlayarak toplam 970 milyon doları bulan yatırım tutarıyla ikinci pisti ve mütemmim işlerini tamamladıklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanının trafik kapasitesini ikiye katlayacak pistin uzunluğunun 3 bin 540 metre olduğunu vurgulayarak, “Ayrıca 3 bin 520 metre, 3 bin metre ve 2 bin 400 metre uzunluğunda üç adet paralel taksi yolu vardır. Toplam 62 uçak kapasiteli, 650 bin metrekarelik orta apronu ve 40 uçak kapasiteli 300 bin metrekarelik kargo apronuyla havalimanımız rakiplerine göre çok ileri özelliklere sahiptir” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, pistin TEM Otoyolu ile D-100 bağlantı yolu üzerinden geçebilmesi için 1520 metre uzunluğunda çift tüplü TEM bağlantı tünelini inşa ettiklerini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kimi çevrelerin ısıtıp ısıtıp “Dağ olmayan yere tünel yaptılar” diye yalan yanlış paylaşımlarda bulunduğu tünelin, bu TEM bağlantı tüneli olduğuna dikkati çekti.

Havalimanında tüm bu altyapıyla birlikte hava trafik kontrolü kulesi, teknik blok, gümrük, itfaiye ve garaj binası gibi 19 bin metrekare kapalı alana sahip tüm üstyapı tesislerini de en son teknolojiyle yenilediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hava trafiği açısından maksimum kapasiteyi sağlamak için yeni pistimizi iniş, eski pisti ise kalkış amacıyla kullanacağız. Böylece havalimanımızın hava trafik kapasitesini iki katına çıkaracağız. Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, yeni pistin de devreye girmesiyle yıllık 85 milyondan fazla yolcuyu ağırlayacak kapasiteye erişecektir” diye konuştu.

“SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI’NIN HİKÂYESİ, BİRBİRİNE ZIT İKİ ANLAYIŞIN DA HİKÂYESİDİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu eserin inşasında emeği geçen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, yüklenici firmalar, mimarlar, mühendisler ve tüm işçilere teşekkür etti.

Bu vesileyle şu an bulundukları bölgede havalimanı kurulması fikrine öncülük yapan siyaset ve hizmet adamı 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ı rahmetle yâd eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Rabb’im, Türkiye için hayal kuran, Türkiye için çalışan, ülkenin ve milletin istikbali uğrunda gayret gösteren herkesten razı olsun diyorum. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın hikâyesi, aynı zamanda Türkiye’ye dair iki tasavvurun, iki farklı yaklaşımın, birbirine zıt iki anlayışın da hikâyesidir. Buranın inşasıyla ilgili ilk çalışmayı başlatan rahmetli Özal, siyasi hayatı boyunca haksız, insafsız ve vizyonsuz eleştirilerin muhatabı olmuştur.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin çeyrek ve yarım asırlık hedefleri doğrultusunda attığı her stratejik adımda merhum Özal’ın, belli çevreler tarafından hedef alındığını, ülkenin kaynaklarını israf etmekle suçlandığını dile getirerek, “Ne gerek var?” eleştirisinin rahmetli Özal’ın, medya, akademi ve siyaset camiasında en çok maruz kaldığı sorulardan biri olduğunu söyledi.

Bu soruyu soranların niyetinin, projelerin verimliliğini sorgulamak olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Bilakis yapılan hizmeti, millete lüks gördükleri için bunu ifade ediyorlar. Ortaya hiçbir eser koyamayanlar, ülkesi ve milleti için samimiyetle çalışan, proje geliştiren, vizyoner devlet adamlarına sürekli engel çıkardılar. 2002 yılında ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiğimizde, biz de benzer ithamlara maruz kaldık. Benzer sabotaj girişimleriyle, hiçbir temeli olmayan eleştirilerle karşılaştık. Merhum Özal’ın, projelerini akim bırakmak için hangi söylemlere, hangi yalanlara başvurulduysa aynısını katbekat fazlasıyla bize de yaptılar. ‘Parayı betona gömüyorlar.’ dediler. ‘Yola, köprüye, tünele, baraja, hastaneye ne gerek var?’ dediler. ‘Yolla karın mı doyar?’ diyerek kendilerini komik duruma düşürdüler. Hatta ‘Uçak inmeyen yere havalimanı inşa ettiler.’ iftirasını atacak kadar muvazeneyi kaybettiler. Arşivlere baktığınızda, başta havalimanlarımız olmak üzere her devasa eserde bu çapsızlığın, bu ufuksuzluğun izlerini muhakkak görürsünüz. Türkiye’de muhalefetin tarihi, sadece seçim hezimetlerinin, sadece seçim skandallarının değil aynı zamanda icraat düşmanlığının da tarihidir.”

“HAVALİMANIMIZ, BU SENE SONUNDA 37 MİLYON YOLCU AĞIRLAYACAK”

Yapılan işe takoz koymanın, milletin hayrına her projeye çamur atmanın, CHP ve siyasi akrabalarının millî sporu olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tarih, bizi haklı, onları ise haksız çıkarmıştır. Dile getirdikleri eleştirilerin, tamamen safsatadan, tamamen kötü niyetli bir temenniden ibaret olduğu zamanla anlaşılmıştır. Bunun en somut örneği de şu anda ikinci pistini açtığımız Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’dır. CHP’nin sabık Genel Başkanı’nın, ‘Uçak bile inmiyor.’ dediği, ‘Tuz Gölü’ne alabalık tesisi’ yapmaya benzettiği havalimanımız, bu sene sonunda 37 milyon yolcu ağırlayacak. 2030 yılında ise bu rakam, 63 milyona yaklaşacak. Engellemek için Gezi olayları dâhil, sokak terörüne başvurdukları İstanbul Havalimanı, Avrupa ve dünyanın en iyi havalimanları arasında gösteriliyor. Bu havalimanımız daha geçen hafta 5 ödül birden aldı.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı durumun çamur attıkları diğer yatırımlar için de geçerli olduğunu anlatarak, “Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu olmasaydı bugün İstanbul trafiği çok daha kötü durumda olurdu. Şayet Türkiye’yi duble yollar, otoyollar, demir yollarıyla donatmasaydık ne ihracatımız 255 milyar dolara çıkardı ne turist sayımız 50 milyonu aşardı. Bu karşılaştırmaları uzatmak pekâlâ mümkün. Yani CHP zihniyetinin, ‘Gereksiz’ dediği, ‘Ne gerek var?’ dediği, ‘İsraf’ dediği ne kadar yatırım varsa hepsi misyonunu fazlasıyla yerine getirmiş hatta bir müddet sonra yetersiz kalmaya başlamıştır” ifadelerini kullandı.

“HAVACILIK ALANINDA BÜYÜK BİR DÖNÜŞÜM GERÇEKLEŞTİRDİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de 70 yılda pek çok şeyin değiştiğini ama bunların halka yönelik mütekebbir tavırlarında hiçbir düzelme olmadığını dile getirerek, “Biz, son 21 yılda ne yaptıysak, neyi başardıysak, CHP ve koro üyelerinin, istemezükçü nakaratlarına rağmen başardık. Özellikle havacılık alanında büyük bir dönüşüm gerçekleştirdik. Aktif havalimanı sayımızı 26’dan 57’ye, terminal kapasitemizi 55 milyon yolcudan 337 milyon 450 bin yolcuya çıkarttık” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştiriyorken uçuş ağına 283 yeni nokta daha eklediklerini belirterek, “130 ülkede 343 noktaya elhamdülillah yükselttik. Göreve geldiğimizde 489 olan toplam hava aracı sayımızı, yüzde 270 artışla 1813’e ulaştırdık” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünyada ulaşamadığımız hiçbir nokta kalmayacak” hedefiyle Türkiye’yi dünyanın en geniş uçuş alanına sahip ülkelerinden birine dönüştürdüklerini söyledi.

Saymaya kalkıldığında saatler alacak havacılık atılımını 2002’den itibaren alınlarının akıyla hayata geçirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, havacılık sektörünü ve hava ulaşımı altyapısını daha da güçlendirmek için projelerine yenilerini eklediklerini kaydetti.

“ÇUKUROVA HAVALİMANI’NI ÖNÜMÜZDEKİ AY AÇMAYI HEDEFLİYORUZ”

Çukurova Bölgesel, Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane havalimanlarının inşaat çalışmalarının hızla devam ettiğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hem Adanalı hem de Mersinli kardeşlerimizin hasretle beklediği Çukurova Havalimanı’nı önümüzdeki ay açmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Altyapı çalışmaları biten Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane havalimanlarının üstyapı işlerini de tamamlayarak 2025 yılı içinde açılışlarını yapacaklarına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, artan yolcu ve yük sayıları sebebiyle gündeme aldıkları Trabzon Yeni Havalimanı Projesi çalışmalarının da devam ettiğini vurguladı.

Antalya Havalimanı’nın kapasite artırımına yönelik yatırım çalışmalarının da hızla sürdüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu havalimanının 35 milyon olan yolcu kapasitesini yıllık 80 milyon yolcuya çıkaracaklarını anlattı.

2022 yılı Aralık ayında Esenboğa Havalimanı’nın ilave yatırım ve 25 yıllık işletmesini kapsayan kamu-özel iş birliği ihalesini gerçekleştirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Esenboğa’ya devletimizin kasasından bir kuruş harcamadan yaklaşık 300 milyon avroluk yatırım yapıyoruz. Bu yatırımlar tamamlandığında havalimanımızın kapasitesi yıllık 30 milyon yolcuya yükselecek ve havalimanımız üçüncü pistine kavuşacaktır” dedi.

6 Şubat depremlerinde hasar gören “Hatay Havalimanı Pat Sahaları Onarımı ve Gelişimi” ihalesini de kısa süre önce gerçekleştirdiklerini, yapım çalışmalarına 21 Kasım itibarıyla başlandığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, zemin taşıma gücünün arttırılmasını sağlayacak 14 kilometre uzunluğundaki çevre güvenlik duvarıyla bu havalimanının bulunduğu alanın su taşkınlarına karşı korunacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, millete sürekli karamsarlık zerk eden felaket tellallarına aldırmadan hedefleri doğrultusunda ilerlemeyi sürdüreceklerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci asrını “Türkiye Yüzyılı”yla taçlandırıncaya kadar durmadan, dinlenmeden çalışacaklarını söyledi.

“HAKTAN VE HALKTAN BAŞKA HİÇBİR GÜÇ TANIMIYORUZ”

Günü kurtarma peşinde koşanların değil geleceği görerek uzun vadeli plan yapanların tarihe mührünü vurabileceğine inandıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:  “İş yerine laf üretenlerden ülkeye ve millete hayır gelmez. Son 21 yılı iktidarda olmak üzere 40 yıllık siyasi mücadelemizin amacı, emanetini taşıdığımız aziz milletimize layıkıyla hizmet edebilmektir. Kefenimizi giyerek çıktığımız bu zorlu yolculukta haktan ve halktan başka hiçbir güç tanımıyoruz.”

Gökçen Havalimanı 2. Pisti’nin İstanbul’a ve bölgeye hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu güzel eserin ülkemize kazandırılmasında emeği geçen Bakanlığımızı, kurumlarımızı, yüklenici firmaları, mühendisinden işçisine herkesi canı gönülden tekrar tebrik ediyorum. Sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Türkiye’nin en geniş uçuş ağına sahip ülkelerden biri olduğunu gösteren, havalimanlarının işaretli bulunduğu tabloyu hediye etti.

Törende Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın dua etmesinin ardından protokol üyeleri kurdele kesti. Bu sırada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Öncelikle bu ikinci pisti Allah’a hamdolsun yetiştirdik. Sabiha Gökçen, ihtiyaca cevap vermiyordu” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyada artık Türkiye’nin her yönüyle bir ilk olduğunun altını çizdi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin terörle yoğun mücadele yürüttüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha da fazlasıyla yok edeceklerini vurguladı.

Şehitlerin de olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ama biz şuna inanıyoruz: ‘Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda. Canı cananı bütün varımı alsın da Hüda, etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.’ Böyle inanıyoruz. Bütün şehit ailelerine, özellikle sabrıcemil hatırlatıyoruz. Onlar şehit anneleri, şehit babaları ve makamları ali, Sevgililer Sevgilisi Peygamberimize komşu. Bu yola böyle inandık. Başımızı da böyle koyduk ve böyle de yürüyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Manisa’da katıldığı şehit cenazesinde protesto edilmesine ilişkin, “İşte bir tanesi Manisa’da gitmiş, orada güya gövde gösterisi yapacak. Ne oldu? Artık bu millet kimin kim olduğunu gayet iyi biliyor. Öyle herkese yolgeçen hanı demiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Sabırla 31 Mart’taki yerel seçimlere hazırlandıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “31 Mart’a öyle hazırlanmalıyız ki kapımıza uğramaya inşallah bunların ne yüzleri ne gözleri, hiçbir şeyinin olmaması lazım. Sizlerden bunu bekliyorum” şeklinde konuştu.

Kurdele kesiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikinci pistin ilk yolcusu olarak uçakla Ankara’ya hareket etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.