Elite Naturel üç aylık finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket, net dönem karını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 111,5 artırarak 54 milyon 737 bin TL net kar elde etti.
Tohumdan son yuduma kadar her aşaması sertifikalı organik ürünlerini 4 kıtada 23 ülkeyle buluşturan Elite Naturel, organik meyve ve sebze yetiştirilmesinde büyük öneme sahip plantasyon yatırımları, meyve işleme kapasitesini artıracak ilave tesis yatırımı ve Ar-Ge departmanının yeni geliştirdiği ürün seçenekleriyle karlılık oranını artırmaya devam ediyor.
2023 yılının ilk çeyreğini ve yıla ilişkin hedeflerini değerlendiren Elite Naturel İcra Kurulu Başkanı Çağrı Eşmekaya, “2023 yılına güçlü ve sürdürülebilir büyüme hedefleriyle başladık. Açıklanan finansal sonuçlarımızda da bu büyümeyi görmek bizi oldukça mutlu etti. 2023 yılının ilk çeyreğinde 175,1 milyon TL ciro ve 54,7 milyon TL net kar elde ettik. Satışlarımızı miktar bazında yüzde 15-20 bandında artırmayı ve büyümemizi yıl boyunca sürdürmeyi hedefliyoruz” dedi.
Organik tarım Türkiye’de 15 kat büyüdü
Organik tarım alanında gerçekleştirdikleri yatırımlara da değinen Eşmekaya, “Organik ürün tüketiminde kişi başına düşen miktarın yukarı yönlü bir grafik izlediğini gözlemliyoruz. Sayılarla ifade edecek olursak organik tarım son 10 yıl içinde globalde 6 kat, Türkiye’de ise 15 kat büyüdü. Küresel olarak yaklaşık 180 milyar dolar büyüklüğe ulaşan bu pazarın 2030 yılında 860 milyar dolar seviyesine çıkması öngörülüyor. Biz de şirket olarak yatırım ve hedeflerimizi bu bilgiler doğrultusunda planlıyoruz. Öncelikli hedeflerimiz arasında üretimde kullandığımız meyve ve sebzelerin tedariki konusunda kendi kendimize yeter duruma gelmek yer alıyor. İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde plantasyon tarım yapabileceğimiz arazi yatırımı ya da kiralaması yaparak yaklaşık 4.000 dönüm alanda organik meyve ve sebze yetiştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
Meyve işleme kapasitemizi saatte 15 tona çıkaracağız
Meyve işleme kapasitesini büyük oranda artıracak ilave tesis için çalışmaların devam ettiğini belirten Eşmekaya, “Tesisimizi 2023’ün üçüncü çeyreğinde devreye almayı planlıyoruz. Böylece meyve işleme kapasitemizi saatte 15 tona çıkararak daha fazla ürünü, en hızlı ve taze bir şekilde yarı mamule çevirme kabiliyetimizi artıracağız. Buna bağlı olarak yaklaşık yüzde 20 ek istihdam sağlayacağız. Amacımız organik tarımı ve buna bağlı olarak gelişen organik ürünlerin insanlığa ve çevreye faydasını global ölçekte yayarak, yurt içi ve yurt dışında farklı pazarlarda yer almak” diye ekledi.
Sürdürülebilirlik vizyonuyla hareket ediyoruz
Organik tarım ve ürünlerle sağladıkları faydanın yanı sıra çevresel sürdürülebilirlik için de çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Eşmekaya, “Sürdürülebilirliği şirket kültürü olarak benimsiyoruz. Fabrikamızın çatısındaki güneş enerjisi santralimiz ile tükettiğimiz elektrik enerjisinin büyük çoğunluğunu kendi ürettiğimiz temiz enerjiden karşılıyoruz. Ambalajlarımızın geri dönüşüm oranlarını hesaplayarak çevreye zarar vermeyen ambalajları üreten tedarikçilerle çalışıyoruz. Üretim atıklarını gübre olarak değerlendiriyor ve inovatif ürünler geliştirmek için Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Aynı zamanda hem kurumsal yapıda hem de üretimde karbon ayak izimizi sıfırlamak için de çalışıyoruz. Öncelikli hedefimiz, ISO 14064-1 ve 14067 sertifikalarını almak. Bu hedef doğrultusunda, yakın dönemde karbon emisyonu oranlarını azaltmak, daha sonra da karbon nötr bir şirket olmak istiyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.