Öne Çıkanlar CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak euro Koronavirüs tmo aşı suriye TÜSAD TOGG Hakkari abd çukurova belediyesi seçim

CHP’li Gürer: Patates Üreticisinin Sorununa Acil Çözüm Getirilmelidir

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, patates üreticisinin perişan olduğunu belirterek “Geçtiğimiz yıldan bu yıl durum daha vahim görülüyor, bir an önce hükümet önlem almalıdır ”dedi.

Niğde’de patates üretiminin yoğun yapıldığı bölgelerde üreticilerle buluşan ve ürünün düştüğü durumu yerinde gören Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Edikli’de açıklamada bulundu. Gürer, geçen yıl patatesin değer bulmaması sebebiyle çoğu üreticinin ürününün depoda kaldığını ifade etti. Bu konuda Tarım Bakanına sözlü ve yazılı soru önergeleri verdiğini, Meclis araştırması istediğini belirten Gürer, “Mecliste bu sorunu birden çok kere  konuşarak da dile getirdim. 50 lira bir teşvik verilse de yetmedi. Ürünler depoda çürüdü. Bugün de sıkıntılı bir dönem yaşandığını yerinde gelip gördüm. Sabah tarlalara gittim. Tüccar, patatesin iyilerini seçmiş, diğer ürünü toplatmıyor. Tarlada bazı köylerde hala yazlık patatesini sökmeyen üretici var. Yaz dönemi patatesinde görülen o ki, sorun büyük. 15 Eylül sonrası kışlık patates sökeceksiniz, akıbeti belli değil” ifadelerini kullandı.

-“50 DOLARLIK TEŞVİK DIŞ SATIM İÇİN YOL AÇICI OLUR”-

Tarım Bakanına ve Hükümete çağrıda bulunan Gürer, bu soruna ciddi çözüm aranmasını istedi. Kısa vadede ton başına 50 dolarlık teşvik verilmesinin, dış satım için yol açıcı olacağını kaydeden Gürer, şöyle devam etti:

“Nerede ise her ülke ile kavgaya girdik. Bu yanlış dış politika sorunlar üretti. Yeni süreçte bundan vazgeçilecek gibi görülüyor. Bu durumda yurt dışı satış olanağı yaratılabilir. Büyükşehir belediyeleri vasıtası ile patates büyük kentlerde yoksullara dağıtılabilir. Uzun vadede bu soruna kalıcı çözüm, tarım sanayiinin bölgede gelişmesi ve var olmasıdır. Niğde’ye patatesi çok amaçlı işleyecek bir entegre tesis kurulmadan bu sorun bitmeyecek.”

Milletvekili Gürer, 2015 yılı TÜİK verilerine göre patates üretiminde Niğde’nin birinci sırada olduğunu hatırlatarak, “Niğde birinci ama 674 bin ton patates üretimi kayıt altında olan. Kayıt dışı ile bir milyon ton Niğde’de yetişiyor. Patates maliyeti 40-50 kuruş ama üretici 10-15 kuruşa ürününü satamıyor. Üreticiler perişan durumda. Bunun yanında tüketici de pahalı ürün alıyor. Üretici ile tüketici arasında aracılık kurumu da düzenlenmeli. Aracılar birden çok el değiştiriyor, böyle olunca son tüketiciye fiyat yüksek yansıyor. Üreten de mutsuz, alan da pahalı ürün alarak mağdur. Bu durumun da bir an önce düzenlenmesi de gerekli” açıklamasında bulundu.

-“ÜRETİCİ SESİNİ DUYURMALI”-

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bölge çiftçisi için patatesin daha verimli bir ürün olduğunu, bu durumda üretici olarak dayanışma geliştirilip kooperatifleşmeye gidilmesi gerektiğini belirterek, şu ifadeleri kaydetti:

“Üretici olarak sorunlarınızı her kademede yetkililere taşıyın. Bizler bu bağlamda gerek milletvekili gerek parti olarak her zaman yanınızdayız. Önemli olan sorunlar aşılsın, işi aşı olan geliri yaşamı sürdürecek nokta da olun ki köyden kente göç olmasın. Köy boşalır, tarımdan üretimden uzaklaşırsak, geleceğimiz sorunlu olur. Üretimi olmayan toplumların sömürgeleşmesi olağandır. Tarlamızı süreceğiz, ürünümüzü ekeceğiz. Ürettiğimiz ürünü de en azından maliyetin altında kalmayacak bir değerle satacağız. Köyde çiftçi kazanamazsa kentte esnaf da zor durumda kalır. Hükümet bir an önce patates üreticisinin sorunlarına çözüm üretmelidir.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.