Öne Çıkanlar fenerbahçe diyarbakır Türkiyede Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı Kuşadası Belediyesi mühimmat Hudut İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları mahmut tanal haberleri CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer tesk genel başkanı bendevi palandöken terör örgütü TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD Bunu Nasıl İzah Edecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rakka’da teröristbaşı Öcalan’ın fotoğraflarının kullanılmasına tepki göstererek, “İşte Rakka’da terörist başının posterini asmışlar, Amerika şimdi bunu nasıl izah edecek. Avrupa’da da terör posterleri asılıyor. Bize “terörle mücadelenizde yanınızdayız” diyorlar. İnanmıyoruz, yanımızda değilsiniz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü 9. Zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Teşkilatın kendini yenileyip geliştirmesi, geleceğe çok daha güçlü şekilde hazırlanması için hangi adımların atılması gerektiğinin istişare edildiğini ifade eden Erdoğan, “Üye ülkelerin müşterek duruşunu ortaya koyan İstanbul bildirisi de yine zirve kapsamında kabul edildi. Ayrıca kısa ve orta vadede gerçekleştireceğimiz hedefleri konu alan bir eylem planı üzerinde de mutabık kaldık. Kendimize bazı hedefler belirledik. Tercihli ticaret, vize ve gümrük anlaşmalarının tüm üye ülkelerce onaylanması ve işlerlik kazandırılması öncelikli hedeflerimizdir. İran’da bir D-8 üniversitesi kuruyoruz” dedi.

Üye ülkeler arasındaki ticaret hacminin 500 milyar dolara çıkarılması için çaba gösterileceğini açıklayan Erdoğan, “Üye ülkeler arasındaki ticareti kur baskısından kurtarmamız gerekiyor. Kendi milli paralarımıza geçmemiz lazım. Buna yönelik olarak da bir takas odası kurmayı planladık. Dönem başkanlığımız döneminde de ülkelerimizin Merkez Bankası başkanlarını bu amaçla bir araya getirecek bu meseleyi enine boyuna tartışacağız” diye konuştu.

"D-8 Genişlemeli"

D-8’in genişlemesi teklifini üye ülkelere yaptığını ifade eden Erdoğan, D-8’in sayısının D-20’ye kadar çıkarılabileceğini kaydetti. Bu konuda yaptığı görüşmelerden olumlu tepkiler aldığını belirten Erdoğan, bu konunun takibini, detaylarını Dışişleri Bakanlarının aralarında görüşüleceğini söyledi.

D-8 üyesi ülkeler olarak geleceğin birkaç uluslararası kuruluşun ve aktörün insafına bırakılamayacağını anlatan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Artık belli güçlerin belli ülkelerin gündem belirlediği, diğer ülkelerin de intiba ettiği bir dünyada yaşamıyoruz. Biz dünyada adalet arıyoruz. Birilerinin sürekli olarak ‘ben ne diyorsam o’ diyeceği bir dünya değil. 'Ben güçlüyüm, öyleyse haklıyım' diyenlerin egemen olduğu bir dünyayı asla istemiyoruz. 'Haklıyım, öyleyse güçlüyüm' diyenlerin hakim olduğu bir dünya istiyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendilerine binlerce nükleer başlık olan ülkeler, başkaları yaparken ‘hayır yapamazsınız’ deme hakkını acaba kendilerinde nereden buluyorlar? Bunu hangi adalet anlayışı ile açıklayacağız. ‘Ben güçlüyüm öyleyse ben ne dersem o olur’ mantıyla mı yapacağız?” sorusunu yöneltti.

Takas Odası

Erdoğan, Takas Odası’nın işleyişinin sorulması üzerine, “D-8 ülkeleri kendi içlerinde bir çok alışveriş yapıyorlar. Bunu yaparken kendi parasını kullanarak karşı taraftan malını alabilecek. O malı alabilmek için Dolar yahut Avro bulmasına gerek yok. D-8 içindeki ülkelerin bunu kendi parası ile yapması mümkün olacak. Aynı şey bizim için geçerli. Yani TL o ülkelerde bir dolar, bir avro gibi karşılık bulacak. Mesele bu. Bunların paylaşımı işte o Takas Odaları’ndan yürütülecek. Merkez bankalarındaki” diye konuştu.

Terörle Mücadelede Dayanışma

Sorular üzerine terörle mücadele konusunda atılacak adımları da anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “D-8 ülkelerinin tamamında bir kararlılık var, PKK olsun, FETÖ olsun bu konularda buradaki ülkeler bu konuda gayret göstereceklerini…. Ve bizden bazı bilgileri alma, istihbarat noktasında her türlü dayanışmanın içerisinde olma kararlığı var. Bütün terör örgütlerinin hepsine karşı bir ortak tavrı belirleyerek bunların üzerlerine gitme kararlığını ortaya koyduk. Bir insanın ölümünü biz insanlığın ölümü olarak görüyoruz. Buradaki dayanışmamızı çok önemsiyoruz. Ancak Suriye’de olduğu gibi kalkıp da PYD, YPG gibi bir terör örgütünü yanına al, başka terör örgütünün üzerine git, böyle bir anlayış olamaz” dedi.

"Terörle Mücadele İnanmıyoruz, Yanımızda Değilsiniz"

Rakka’da teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının kullanılmasına da sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Rakka’da teröristbaşının posterini orada bir yere asmışlar. Şimdi bunu Amerika nasıl izah edecek? Hadi buyurun. Lafa geldiği zaman ‘PKK terör örgütüdür’ diyorsun. Avrupa Birliği üyesi ülkeler ‘terör örgütüdür’ diyor. Peki Fransa kendi devlet televizyonunda, binaya aynı şekilde teröristbaşının posterini astılar, polis de oradan seyrediyor. Bunu neyle izah edecekler? Terörle mücadelede dayanışma bu mu? Ama biz ikili görüşmeyi yaptığımız zaman diyorlar ki ‘Biz terörle mücadelede yanınızdayız.’ İnanmıyoruz, yanımızda değilsiniz, yanımızda olsanız polisinizle bunları korumazsınız. Almanya’da yürüyüş yapıyorlar, yürüyüş yaparken polis nezaretinde, güvenlik altında her türlü bağırma, çağırma, o posterlerle birlikte yürüyüş var. Dürüst değiller. Ben kendilerini önce dürüst olmaya davet ediyorum. Ondan sonra da kalkıp da bizden zaman zaman talepte bulunmasınlar. Bilsinler ki her şeyin bir karşılığı vardır.”

 Bakü -Tiflis- Kars Demiryolu

Bakü -Tiflis-Kars Demiryolu hattının bittiğini, Ekim ayı sonunda açılış için Bakü’de olunacağını ifade eden Erdoğan, hem demiryolunun açılışının yapılacağını ve Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısının gerçekleştirileceğini belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.