Öne Çıkanlar diyarbakır Türkiyede Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı mühimmat Kuşadası Belediyesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları mahmut tanal haberleri CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer tesk genel başkanı bendevi palandöken TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik Ahad et-Temimi İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel

TBMM 15 Temmuz Özel Gündemiyle Toplandı

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, “15 Temmuz’da milletimizin yiğit evlatları meydanlara inmiş ve gözlerini kırpmadan şehadete yürümüşler, devletimize ve istiklalimize sahip çıkmışlar. Kadını erkeği, yaşlısı genci, ay yıldızlı Al bayrağı ile göğsünü siper ederek Türkiye’nin birliğini bütünlüğünü dünyaya haykırmışlardır. Milletimiz demokrasiyi özümsediğini, millî meselelerde, gerektiğinde tek yumruk halinde bir araya geldiğini göstermiştir” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclis’i, 15 Temmuz Darbe Girişiminin birinci yılında “özel gündemle” Meclis Başkanı İsmail Kahraman Başkanlığı’nda toplandı. Özel gündem nedeniyle açılış konuşması yapan Kahraman, 15 Temmuz gecesini anlattı.

Meşum 15 Temmuz

“Devletimizi yıkmak, milletimizi dağıtmak isteyen hainlerin, işbirlikçi FETÖ mensuplarının yaşattığı meşum 15 Temmuz gecesinin birinci yılında, bu kalkışmayı unutmamak ve unutturmamak gayesiyle toplanan Genel Kurulumuzu saygıyla selamlıyorum” sözleri ile başlayan İsmail Kahraman, şöyle dedi:

“Şehitlerimizin aziz hatırasını yaşatmak için meydanlarda demokrasi nöbetine duran asil milletime şükranlarımı sunuyorum. Birliğimize ve dirliğimize uzanan elleri kırmak için canını feda etmekte bir an olsun tereddüt etmeyen aziz şehitlerimizi, rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Hepsini Fatihalarla yad ediyorum. Yaralı gazilerimize şifalar ve sağlıklı uzun ömürler niyaz ediyorum.15 Temmuz’da milletimizin yiğit evlatları meydanlara inmiş ve gözlerini kırpmadan şehadete yürümüşler, devletimize ve istiklalimize sahip çıkmışlar. Kadını erkeği, yaşlısı genci, ay yıldızlı albayrağı ile göğsünü siper ederek Türkiye’nin birliğini bütünlüğünü dünyaya haykırmışlardır. Milletimiz demokrasiyi özümsediğini, millî meselelerde, gerektiğinde tek yumruk halinde bir araya geldiğini göstermiştir.”

Demokrasinin anlamlarına vurgu yapan Kahraman, demokrasinin “Demos” ve “Kratos” kelimelerinden türediğine dikkat çekerek, “Halkın hakimiyeti ya da halkın iktidarı demektir. Halk iradesini sandıkta ortaya koyar. Demokrasinin göstergesi sandıktır. Sandık demokraside her şeydir. Unsur değil, asıldır” dedi.

15 Temmuz’un, Demokrasi ve Milli Birlik günü olduğunu belirten Meclis Başkanı Kahraman, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye, Anayasa’da belirtildiği gibi sosyal; toplumla bütünleşen, Laik; her fikre ve inanca hürriyet tanıyan, saygı gösteren, halk hâkimiyetine dayalı, hukuk devletidir. 15 Temmuz günü, millet olarak, her kurum ve kurulu ile bir imtihan verdik. Milletin temsilcisi olan Meclis de, bir imtihan verdi. Sizlerin içinde bulunduğu 26. Dönem bir darbeyi göğüslemekte üzerine düşen görevi layıkı ile yaptı. Alçak darbecilere karşı burada bulunarak, Meclisimizi bombalar ve kurşunlar altında açık tutarak milletin sesinin ne kadar gür olduğunu ve iradesinin pranga kabul etmeyeceğini gösterdi. Karanlık emellerine ulaşmak için her kuruma sinsice sızmış olan hainler, o gece Milletimizi, milletin Meclisini hedef aldılar. Üzerimizde saatlerce uçuş yaparak helikopterlerden mermiler, uçaklardan bombalar yağdırdılar. Onlar korkutmaya milletin vekillerini yok etmeye çalıştıkça, 27 milletvekili ile açtığımız Genel Kurulda 107 milletvekiline kadar ulaştık. Ve Meclisimizi hain darbe teşebbüsü sona erdirilinceye kadar açık tuttuk, terk etmedik.”

O Gece Suda Çırpınmadık

“İnsan suya düştüğü için değil, sudan çıkamadığı için boğulur” diyen Meclis Başkanı Kahraman o geceyi ve  Genel Kurul atmosferini şu sözlerle ifade etti:

“Biz, o gece her üç parti mensupları suda çırpınmadık. Selamete nasıl ulaşacağımızı konuştuk. Tarih cesareti olmayanın başarısının olmayacağını bize öğretmiştir. Cesaret korkmamak değil, korkuyu yenmektir. Önceki darbe ve muhtıralar karşısında siyasetin dik durmayışının bedelini milletimiz çok ağır ödemiştir. O gece TV’de darbe teşebbüsünün başladığını görür görmez, başka bir yerden talep olmaksızın derhal Meclis’i açma kararını verdim. Başkanlık konutundan Meclis’e geldim. Beni arayan milletvekili arkadaşlarım da Meclis’i açacağım, Genel Kurul’a gelin diyerek davet ettim. Bildiğiniz gibi Cuma günü Genel Kurul’un toplantı günü değildir. Milletvekilleri haftanın dört günü kendi seçim bölgelerinde bulunurlar. Ankara’da ve yakın illerde bulunanlar Meclis’e koştular. Adalet ve Kalkınma Partisi’nden 18’i kadın olmak üzere 81 milletvekili; Cumhuriyet Halk Partisi’nden 16 milletvekili ve Milliyetçi Hareket Partisi’nden 10 milletvekili katıldılar. Bu arada hanımefendi milletvekillerinin cesaretini, her birinin birer Nene Hatun olduğunu gösterdiğini ifade etmek isterim. Tabi milletvekillerimiz, bakanlarımız da aynı yüreklilik ve cesaret içinde toplantıya katıldılar, fikirlerini, görüşlerini beyan ettiler.”

İsmail Kahraman, Meclis’te o gece yaşanan hasardan da şöyle bahsetti:

“Atılan ikinci bombanın Meclis’te meydana getirdiği büyük hasar, Genel Kurul sıralarının üzerine inmesi, camların kırılması üzerine üç partimizin milletvekilleri, bakanlar, önceki dönemlerde Meclis’te bulunmuş milletvekilleri, danışmanlar, Meclis personeli ve basın mensupları ile binamızın alt katındaki sığınağa indik.

Orada üç parti ortak bildiri metni hazırladık. Cumartesi günü, bir gün sonra 16 Temmuz Cumartesi günü saat 14.00’te TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırma yetkimi kullandım. Davet ve ilan metinlerini hazırladık ve Çankaya’ya Başbakanlığa gittim. Bildiğiniz gibi beşte bir milletvekili veya Meclis başkanının daveti üzerine olağanüstü toplantı yapılır. Örnek bir olağanüstü toplantı yaptık. Gece üç partinin hazırladığı bildiriyi, Meclis’te görüşmelerde bulunan dört partinin imzası ile kamuoyuna açıkladık. Büyük ihanete karşı direnişi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin ikinci gazilik unvanını hak etmiştir. Meclis’te bombanın düştüğü yerlerin, “Demokrasi Müzesi” ve ‘Demokrasi Yolu’ olarak düzenlenmesi çalışmaları devam etmektedir.  Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bulunan milletimizin temsilcilerine bütün milletvekillerimize tekraren teşekkür ediyorum. Bu meşum gecede hain teşebbüsün engellenmesinde en önemli pay, Cumhurbaşkanımız Muhterem Recep Tayyip Erdoğan’a aittir. Milletimizi meydanlara daveti ve halkımızın zat-ı devletlerine olan itimadı, meydanları doldurmuş, ülkemizi karanlık bir gelecekten kurtarmıştır.”

Lider Nasıl Olmalıdır

15 Temmuz darbe girişiminin nasıl püskürtüldüğünü, demokrasi mücadelesi verilmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın etkisini de şu sözlerle ifade etti:
“'Lider nasıl olmalıdır' sorusunun cevabını en vazıh şekilde vermiştir. Cumhurbaşkanımızın çağrısı vatan müdafaasına geçen aziz milletimiz, demokrasi nöbetlerine günlerce devam etmiştir. 7 Ağustos’ta İstanbul Yenikapı Meydanı’nda beş milyon kişinin katılımı muhteşem bir miting düzenlenmiştir. Cumhurbaşkanımız, Meclis Başkanı olarak şahsım, AK Parti Genel Başkanı, Başbakanımız, Ana muhalefet Partisi Genel Başkanı, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı ve Genelkurmay Başkanımız mitingde birer konuşma yapmıştır.  Diyanet İşleri Başkanımızın yaptığı dua ile Demokrasi ve Şehitler Mitingimiz sona ermiştir. Milletimiz, ortaya koyduğu tablo ile milli birlik ve bütünlük şuurunu dosta düşmana karşı sergilemiştir. Darbenin önlenmesinde elinden geleni esirgemeyenler arasında gerçek ordu mensuplarımız, başta Genelkurmay Başkanımız Orgeneral Sayın Hulusi Akar var. Salalarla milleti uyaran, uyandıran, cami minarelerinden Allah-ü Ekber nidalarıyla ezan seslerini milletin kalbine ulaştıran din görevlilerimiz var. Hani bir söz var ya, ‘Bir musibet, bin nasihatten evladır.’ Ama artık musibetlerle karşılaşmayacağız. Evvel Allah karşılaşmayacağız. Darbe teşebbüsü senaryosunu hazırlayan ve teşvik eden bazı mihrakların umutları kursaklarında kalacak. Artık Türkiye’de koalisyonlar, kısa süreli hükümetler, hükümet düşürmeler yaşanmayacak. Yeni bir sistem var. Toplumun demokrasiyi özümsemesi var. Eline bir bildiri alan, mikrofon başına geçip “el koydum” diyemeyecek. Türkiye’de darbeler dönemi bitmiştir. Türkiye darbelerden çok çekti.1950’de gelen demokratik hayattan sonra gizli açık, gerçekleşmiş teşebbüs halinde kalmış darbe sayısı, 15 Temmuz’la birlikte 17 tanedir. Ama biiznillah, tarihe gömülmüştür. Türkiye, bundan sonra darbelerle karşılaşmayacaktır.”

Kahraman konuşmasını şöyle tamamladı:

“Değerli şair Nurullah Genç ne güzel ifade etmiş: ‘Zalimlere “dur” diyen isyanımız bir bizim, Ya Allah” nidasıyla devirdik tiranları Devlere mezar olan destanımız bir bizim. Sözlerimi tamamlarken hepiniz adına niyazda bulunuyorum; Ya Rab!
Memleketimize bir daha böyle günler gösterme. Ebed müddet olarak devletimiz yaşasın.  Kardeşlik şuuru içinde, herkesin fikrini rahatça söyleyebildiği ama asla kavga gürültü olmayan bir Türkiye’de hep birlikte yaşayalım. Meclisimiz nice başarılara daha imza atsın.”
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.