Öne Çıkanlar diyarbakır Kent Ayyuka eNBE azerbaycan istanbul gündem özeti çin türkiye CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Rino virüs Shu Jueting

Kemik Sağlığı ve Güçlü Bir Bağışıklık için Süt İçmeyi İhmal Etmeyin!

COVID-19 salgınında kritik rolü ortaya çıkan güçlü bir bağışıklık sistemi için protein yönünden de zengin olan sütü her gün tüketmek gerekiyor. Sabri Ülker Vakfı’nın paylaştığı bilgilere göre Türkiye Beslenme Rehberi, yetişkin bireylerin her gün 3 porsiyon, çocukların, ergenlik dönemindeki gençlerin, gebe ve emzikli kadınlar ile menopoz sonrası kadınların 2-4 porsiyon süt ve yerine geçen besinleri tüketmesi gerektiğini belirtiyor.

Sabri Ülker Vakfı, 1 Haziran Dünya Süt Günü kapsamında sütün yeterli ve dengeli beslenmedeki yerini hatırlatan bilgiler paylaştı. Vakfın paylaşımına göre süt, bebeklikten yaşlılığa vücudun gelişmesi ve sağlığın korunması için gerekli olan önemli besin öğelerini karşıladığımız bir besin. Protein, kalsiyum, fosfor, magnezyum, iyot gibi mineraller ile A, B1, B2, B12 vitaminleri sütün içerdiği önemli besin öğeleri arasında yer alıyor. Süt ve ürünlerinin içerdiği kalsiyum ve fosfor diş ve kemiklerin sağlıklı gelişimi için olmazsa olmazlardan.

Süt ve ürünlerinin kaliteli protein içeriği çocuklarda büyüme ve gelişmenin devamı için oldukça önem taşıyor. Süt proteinlerinin gelişmeye katkısının yanı sıra; kalsiyum emilimi ve bağışıklık üzerine olumlu etkisi olduğu, kan basıncını ve kanser riskini azaltabildiği, vücut ağırlığının kontrolünde etkin olduğu ve diş çürüklerine karşı koruyucu olduğu biliniyor. COVID-19 salgını nedeniyle günlük beslenmede protein alımının önemi güçlü bir bağışıklık için vurgulanıyor. Protein yönünden zengin içeriğe sahip sütün her gün tüketilmesiyle bağışıklığın desteklenmesi de mümkün hale geliyor. Sütün içerdiği B grubu vitaminler ise başta kırmızı kan hücreleri ile sinir sistemi hücreleri olmak üzere tüm vücutta önemli işlevlere sahip.

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (2010) verilerine göre, süt tüketimimiz yeterli değil!

Türkiye genelinde süt tüketen kişilerin toplam nüfusa oranının %54,4 olduğu belirlenmiş olup, haftalık ortalama %19,5 oranında ve haftada 1-2 defa süt tüketildiği görülmüştür. Türkiye Beslenme Rehberi’ne göre yetişkin bireylerin her gün 3 porsiyon, çocukların, ergenlik dönemindeki gençlerin, gebe ve emzikli kadınlar ile menopoz sonrası kadınların 2-4 porsiyon süt ve süt ürünlerini tüketmeleri gerekiyor. Süt için bir porsiyon miktarı 200 ml (1 bardak) süte karşılık gelmekte olup, bu miktar 150 gram yoğurda, 30 gram (kibrit kutusu büyüklüğünde) sert peynire karşılık geliyor. Sağlık için büyük risk taşıyan, kaynağı belli olmayan sütlerden uzak durulmalı, çiğ süt ve pastörize edilmemiş sütlerden yapılan peynir ve benzeri besinler Brusella hastalığı başta olmak üzere birçok enfeksiyon hastalığı için risk taşıdığından sokakta satılan kaynağı bilinmeyen sütleri tüketmemek, pastörize (günlük) veya UHT (uzun ömürlü) sütleri tercih etmek gerekiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.