Öne Çıkanlar türkiye fenerbahçe diyarbakır terörist Hudut mühimmat Türkiyede Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bbp boyner thy Prof. Dr. Ali Yakıcı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kısır Siyasi Tartışmalara Girmeden, Müştereklerimiz Üzerinde Çalışmalıyız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatının en büyük başarısının dünyanın en zor coğrafyalarından birinde bölge ülkelerini aynı masa çevresinde ve ortak paydalar etrafında bir araya getirebilme olduğunun belirterek, “Bölge ülkeleri arasında elbette birtakım siyasi, hatta askeri sorunlar olabilir. Biz, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nü bu sorunlardan ne kadar uzakta tutabilirsek, o denli verimli çalışmasını sağlayabiliriz. Daha da ileri gidip örgütü bu sorunların çözümünde etkin bir araç haline getirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bunun için kısır siyasi tartışmalara girmeden, farklılıklarımız değil, müştereklerimiz üzerinde yoğunlaşarak çalışmalarımızı yürütmeliyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (KEİ) 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi’nin açılış konuşmanı yaptı. KEİ’nin kendisi için ayrı bir yer ve öneme sahip olduğunu belirten Erdoğan, halkların huzur ve refahına odaklı projeler için çalışmanın ortak sorumluluğu olduğunu ifade etti. insani ilişkileri geliştirmeden diğer çabaların tek başına yeterli olmayacağına dikkat çeken Erdoğan, üye devletlerin farklı dil ve kültürlere, siyasi anlayışlara ve ekonomik seviyelere sahip olabileceğini ancak herkesin tasasının Karadeniz coğrafyasının ortak paydasında birleşmek olduğunu anlattı. Karadeniz’e açılan tüm şehir ve limanların aynı çarşıya açılan birer dükkan gibi olduğunu belirten Erdoğan, sel felaketinden depreme, çevre kirliliğinden orman yangınına kadar her konuda ortak hissiyatın geçerli olduğunu kaydetti.
 
ÖRGÜTÜ SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE ETKİN BİR ARAÇ HALİNE GETİRMELİYİZ
 
Karadeniz için hep birlikte ve çok daha fazlasının yapılmasına mecbur olunduğunu, KEİ’nin sadece bir ortaklık olmadığını aynı zamanda komşuluk dayanışması olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
“Bugün bize, ‘Bu örgütün en büyük başarısı nedir?’ diye sorsalar, ‘Dünyanın en zor coğrafyalarından birinde bölge ülkelerini aynı masa çevresinde ve ortak paydalar etrafında bir araya getirebilme becerisidir’ derim. Bölge ülkeleri arasında elbette birtakım siyasi, hatta askeri sorunlar olabilir. Biz, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nü bu sorunlardan ne kadar uzakta tutabilirsek, o denli verimli çalışmasını sağlayabiliriz. Daha da ileri gidip örgütü bu sorunların çözümünde etkin bir araç haline getirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bunun için kısır siyasi tartışmalara girmeden, farklılıklarımız değil, müştereklerimiz üzerinde yoğunlaşarak çalışmalarımızı yürütmeliyiz.”
 
HİÇBİR AYRIMCILIK YAPMIYORUZ
 
KEİ’nin mutfağı olan çalışma guruplarının güçlendirilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin 5 çalışma gurubunun koordinatörü olduğunu anımsatarak, her üye devletin en az bir grubunu koordinatörlüğünü üstlenmesinin önemine dikkat çekti. Çalışma gruplarına katılım düzeylerinin artırılması halinde KEİ’nin daha dinamik haline geleceğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz Çevre Otoyolu Projesi’nin Türkiye’ye ait bölümünün 10 yıl önce tamamlandığını, diğer ülkelerinde benzer projeleri tamamlaması halinde ulaşım ağının kurulmuş olacağını ifade etti. Ticaretin ve yatırımların sağlıklı zeminde yürüyebilmesinin temel şartının huzur ve istikrar olduğunu belirten Erdoğan, “İçinde bulunduğumuz hassas Karadeniz coğrafyasının barış, istikrar ve refah içinde kalkınması hepimizin ortak amacı olmalıdır. Türkiye olarak ülkemize ilgi duyan tüm uluslararası yatırımcılara her türlü desteği veriyoruz. Bu konuda hiçbir ayrımcılık yapmıyoruz” dedi.
 
TURİZM ALANINDAKİ POTANSİYELİ KULLANMAK BİLE YEPYENİ BİR DÖNEMİ BAŞLATACAKTIR
 
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü üyesi ülkelerin kendi aralarındaki ticaret ve yatırımların potansiyelin ok altında olduğunun bir gerçek olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Adriyatik’ten Pasifik’e, Sibirya’dan Toroslar’a kadar uzanan bu engin coğrafyanın imkanlarını çok daha iyi değerlendirmenin yollarını aramalıyız. Sadece turizm alanındaki potansiyeli hakkıyla kullanabilmek dahi Karadeniz’in geleceğinde yepyeni bir dönemin başlamasını sağlayacaktır” diye konuştu.
Üye ülkeler arasındaki pasaport kolaylığının önemine değinen Erdoğan, “Yılbaşından beri dönem başkanlığını yürüttüğümüz Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü içinde tüm üye devletlere karşı adil, tarafsız ve dengeli olmaya çalışıyoruz. Bugün kabul edeceğimiz zirve bildirgesinin taslağını hazırlarken de tüm üye devletlerin hassasiyetlerini dikkate almaya özen gösterdik. Bu konuda üye devletlerin tamamından da aynı samimiyeti ve desteği görmekten memnuniyet duyduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.