Öne Çıkanlar fenerbahçe diyarbakır Hudut mühimmat Türkiyede Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı Kuşadası Belediyesi Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bbp tesk genel başkanı bendevi palandöken boyner yurt dışı üretici fiyat endeksi

Bakan Varank:  “Kadın Girişimciliğine 37 Milyon Lira Kaynak Aktardık”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve Altınova Belediyesi iş birliğinde inşa edilecek Altınova Doğal Ürünler Üretim Çarşısı’nın temelini attı. Varank, 4 milyon liraya yakın bütçesi olan projenin kadınların istihdam kaynağı olacağını belirterek, “Kalkınma ajanslarımız aracılığıyla kadın girişimciliğine 37 milyon lira kaynak aktardık.” dedi.

ORMAN YANGINLARI

Bakan Varank, Yalova’da düzenlenen törendeki konuşmasında, son günlerde başta Manavgat ve Marmaris olmak üzere Türkiye’nin çeşitli noktalarında meydana gelen yangınlarda ciğerlerinin yandığını belirterek, verdikleri cansiparane mücadele esnasında hayatını kaybeden yangın emekçilerine, ormancılara ve vatandaşlara Allah’tan rahmet dilediğini söyledi. Devletin tüm imkanlarını seferber ettiğini dile getirerek koordinasyon masasının ilk günden beri gece gündüz çalıştığını anlatan Varank, 9 insansız hava aracının anlık görüntü aldığını, 14 uçak, 45 helikopter, yüzlerce arazöz ve iş makinasının da anında müdahalede bulunduğunu kaydetti.

VLP TEMELLİ YERLİ AŞI

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle tüm vatandaşların aşılarını geciktirmeden olmaları gerektiğinin altını çizen Varank, “VLP temelli yerli aşı adayımızda vatandaşlarımızın fedakarlığıyla son noktalara yaklaşmaktayız. Ben VLP aşısında kendim de gönüllü oldum. Faz-2 çalışmaları bitmek üzere inşallah Faz-3 aşamasına yakın zamanda geçeceğiz. Bu aşının yeni varyantlar karşısında önemli bir direnç sağlayacağını öngörüyoruz. Faz-3’e de geçtikten sonra biz yerli aşımızı sene sonunda önce herkesin hizmetine sunmak istiyoruz. Yerli aşı çalışmalarında gönüllü olan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bulgaristan'dan gelip yerli aşıya gönüllü olan vatandaşımız var.” ifadelerini kullandı.

4 MİLYON LİRAYA YAKIN BÜTÇE

Bakan Varank, temelini attıkları projenin kadınların istihdam kaynağı olacağını belirterek, 4 milyon liraya yakın bütçesi olan projeyi Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve Altınova Belediyesi ile beraber geliştirdiklerini söyledi. Bir dönümlük alana sahip olacak merkezde, yöresel ürünlerin üretim alanları, satış reyonları, hediyelik eşya dükkanları bulunacağını aktaran Varank, “Engellilere uygun olarak inşa edilecek olan tesisimiz bu yönüyle de örnek teşkil edecek. Proje ile ilimizin yöresel ürünlerdeki katma değerini arttıracağız. Bu merkezi kadın üretici kooperatifimizle işleteceğiz. Kadınlarımız reçel, salça, erişte ve tarhana gibi doğal ürünleri üretip satacaklar. Böylece hem istihdam olanaklarını artıracağız hem de kendi girişimlerini kurmaları noktasında kadınlara destek sağlayacağız. Tam kapasite faaliyete geçtiğinde yaklaşık 100 vatandaşımızın bu merkezden faydalanacağını öngörüyoruz.” dedi.

BÖLGESEL KALKINMA

Özellikle bölgesel kalkınma noktasında kadınlara pozitif ayrımcılık gösterdiklerini aktan Varank, yakın zamanda sunacakları “Ulusal Girişimcilik Stratejisi”nde, kadınlara yönelik pek çok konunun yer alacağını açıkladı. Varank, “2012-2021 döneminde TÜBİTAK BİGG Programı ile 276 yeni kadın girişimciye 51,4 milyon lira destek verdik. Kalkınma ajanslarımız aracılığıyla kadın girişimciliğine 37 milyon lira kaynak aktardık. 2012 yılından bu yana KOSGEB aracılığıyla kadın girişimcilere yaklaşık 1,5 milyar lira destek sağladık. Bu rakam KOSGEB tarafından tüm girişimcilere sağlanan tutarın yüzde 45'ini oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

3 BÜYÜK ŞEHRİN KESİŞİM NOKTASI

Yalova’nın Türkiye’nin 3 büyük şehrinin kesişim noktasında, benzersiz bir konuma sahip olduğunu kaydeden Varank, “Hinterlandında Türkiye’nin en büyük sanayi bölgeleri yer alıyor. Yalova'da, projesi devam edenlerle birlikte 5 OSB var. Yalova, AKSA, AKKİM ve DOWAKSA gibi dünya çapında firmalara ev sahipliği yapıyor. Tabii işin bir de istihdam tarafı var. Şu anda organize sanayi bölgelerimizde yaklaşık 3 bin 500 emekçimiz çalışıyor. Tüm parsellerin yatırıma açılmasıyla beraber bu sayı 20 binleri aşacak.” diye konuştu.

455 YATIRIM TEŞVİK BELGESİ

Kalkınmanın yolunun katma değerli üretim ve yüksek teknolojiden geçtiğine değinen Varank, “Bu yüzden Yalova'da bir Teknopark kurulmasını destekliyoruz. Teknoparkımız yakın zamanda firma alımına başlayarak faaliyet geçecek. Gençlerimiz de böylelikle parlak fikirlerini ürüne dönüştürebilecekleri bir alana sahip olacak. Yalova'daki firmalarımız da katma değerli üretim için gerekli olan Ar-Ge merkezi yatırımlarını yapıyorlar. 4 firmamız Ar-Ge merkezi, bir firmamız da tasarım merkezi kurdu. Firmalarımıza sağladığımız destek tutarı 45 milyon liraya ulaştı. TÜBİTAK, KOSGEB ve kalkınma ajansları aracılığıyla sağladığımız destek tutarları da yaklaşık 130 milyon liraya ulaşmış durumda. Şehrimizde yapılan sanayi yatırımları da tüm hızıyla devam ediyor. Son 19 yılda bu şehirde yapılan sanayi yatırımlarına 455 teşvik belgesi düzenledik. Yatırımlar tamamlandığında Yalova'da 40 bine yakın istihdama kapı aralanmış olacak.” şeklinde konuştu.

Bakan Varank, projede emeği geçen Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Altınova Belediyesi ve Altınova Kaymakamlığına teşekkür etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.