CHP MHP Ve HDP’den ‘Dokunulmazlık’ Önergeleri

Meclis Genel Kurulu’nda, CHP, MHP ve HDP’nin dokunulmazlık teklifinin birinci maddesi üzerinde verdiği üç ayrı önerge kabul edilmedi.

HDP, dokunulmazlık teklifinin birinci maddesinin metinden çıkarılmasını istedi. Ancak HDP’nin teklifin birinci maddesinin metinden çıkarılmasına ilişkin önergesi kabul edilmedi.

-TEKLİFİN BİRİNCİ MADDESİ ÜZERİNDE ÜÇ ADET ÖNERGE VERİLDİ-

Genel Kurul’da dokunulmazlık teklifinin birinci maddesi üzerinde CHP, MHP ve HDP’nin verdiği önergeler kabul edilmedi.

-MHP’NİN ÖNERGESİ-

Dokunulmazlık teklifinin birinci maddesi üzerinde MHP’nin verdiği ve kabul edilmeyen önerge şöyle:

"Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Türkiye Büyük Millet Meclisi 26'ncı Yasama Dönemi sonuna kadar, 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu başta olmak üzere terörle bağlantılı bir suç işleyen milletvekilleri hakkında Anayasa'nın 83'üncü maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi hükmü uygulanmaz.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Türkiye Büyük Millet Meclisi 26'ncı Yasama Dönemi sonuna kadar, Bakanlar Kurulu'nun genel siyasetiyle veya Bakanların görevleriyle ilgili cezai sorumluluğu gerektiren ve görevleri sırasında işlenen fiillerinden dolayı Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyeleri hakkında da Anayasanın 83'üncü maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi ve 100'üncü maddesi hükümleri uygulanmaz."

-CHP’NİN ÖNERGESİ-

CHP’nin teklifin birinci maddesi üzerinde verdiği önerge ise Anayasaya geçici madde eklenmesini öngörüyor.

CHP’nin önergesi şöyle:

“Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar işlenen fiiller nedeniyle yapılacak soruşturma ve kovuşturmalarda 7.11.1982 tarih ve 2709 sayılı Kanunun 83 üncü maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi ile Yüce Divan'ın yargı yetkisi hariç olmak üzere 100 üncü maddesi hükümleri uygulanmaz.

Bu Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren on beş gün içinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanlığı, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığında bulunan Yasama Dokunulmazlığı Tezkereleri ve eki dosyaları gereğinin yapılması amacıyla yetkili meciine iade edilir.

İlgili milletvekili, Başbakan veya Bakanın kendisine bildirim tarihinden itibaren yedi gün içerisinde 85 inci maddeye göre iptal isteminde bulunma hakkı saklıdır.”

-HDP’NİN ÖNERGESİ-

HDP’nin teklifin birinci maddesi üzerinde verdiği  önerge şöyle:

“Genel Kurulda görüşülecek olan 313 sıra sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 1'inci maddesinin kanun teklifi metninden çıkarılmasını arz ve teklif ederim.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.