Öne Çıkanlar fenerbahçe diyarbakır Hudut mühimmat Türkiyede Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı Kuşadası Belediyesi Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları mahmut tanal haberleri DP Genel Başkanı Gültekin Uysal CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer chp niğde milletvekili ömer fethi gürer

CHP’li Sarıbal: "İktidar Yabancı Üreticiyi Destekliyor"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal "Türkiye, kesimlik, besilik hayvan ithal ederken yerli besiciliği geliştirecek dana kesim desteğini neden kaldırılıyor. Yerli üretime destek böyle mi olur? Üretim değil, ithalat destekleniyor" dedi.

Sarıbal, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne(ÇKS) dahil olan çiftçiler için ödenecek tarımsal desteklere ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Sarıbal açıklanan tarım ve hayvancılık desteklerine tepki gösterdi ve “Desteklerin ülkemiz tarımına hiçbir katkısı olamaz. Biz üretmeyelim yabancılar üretsin, tarım ve hayvancılık destekleri tutarları, ithal edelim satın alalım demenin başka bir yoludur. Yani bu destekler yabancı üreticilerin desteklenmesi anlamına gelir.” dedi.

Milli Tarım Demişlerdi Milli Hayal Oldu!

Sarıbal, “Milli Tarım Projesi adı altında yapılan çalışma ilk açıklandığında söylemiştik. Bu bir milli çöküş projesidir. Bu proje hayal ürünüdür. Üreticinin ülkenin toplumun lehine bir çalışma gibi sunulması, gerçeği değiştirmez demiştik. Gelinen noktada yine aynı hükümetin yeni Bakanı Fakıbaba’da çiftçiye sürpriz yapacaklarını söylemişti. Sürprizi çiftçiyi AKP İktidarının tümünde olduğu gibi mutsuz etmeye devam etmiştir” dedi.

Tarım Destekleri Basına 2,5 Ay Önce Yansıdı Neden Gecikti!

2017 yılı için ödenecek tarım destekleri 8 Haziran tarihinde bir gazetede yayımlandığını belirten Sarıbal aradan 2,5 ay geçmesine rağmen Resmî Gazete'de yayımlanan desteklerin 8 Haziran’da gazetenin yayımladığı miktarlarla aynı olduğunu, 2,5 aylık gecikmeye yol açan sebebi açıklamaları gerektiğini söyledi.

Hükümet Tarım Desteklerinde Tarım Kanununa Uymuyor

2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nun 21. Maddesinde göre “Tarımsal destekleme programları için Bütçeden kaynak ayrılacağını belirten Sarıbal “milli gelirin yüzde birinden az olamaz” denilmesine rağmen aradan geçen 10 yıllık dönemde tarım destekleri milli gelirin yüzde 0,5’ini geçmemiştir. Çiftçilerden desteği esirgeyen hükümet tarım desteğinin beş katını rantiyecilere faiz olarak ödemektedir” dedi.

Fark Ödemesi (Prim) Desteği

Sarıbal “Fark ödemesi (prim) desteğinde 17 üründen sadece iki ürünün desteği artırıldı. Pamukta kilogram başına 75 kuruş olan prim desteği 5 kuruşluk artışla 80 kuruşa çıkarıldı. Dane mısır desteği ise 1 kuruşluk artışla 2 kuruştan 3 kuruşa çıkarılıyor” dedi.

Hububat ,Bakliyatta ve Yağ Bitkilerinde Prim Destekleri Artırılmadı

Hububat (buğday, arpa, çavdar, yulaf) ve bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye) ürünlerinde gümrük vergisini düşürerek ithalatı destekleyen hükümet, destekleri artırılmayarak yerli üretici adeta cezalandırıldığın belirten Sarıbal arz açığı olduğu ve bu nedenle destekleneceği söylenen ayçiçeği, aspir, kanola, soya gibi ürünlerin priminde hiçbir atış yapılmadığını. söylenenle uygulama bir türlü örtüşmediğini ifade etti.

Mazot Desteği Devede Kulak Kaldı

Sarıbal “2017 üretim döneminden itibaren mazot maliyetinin yüzde 50’sinin destekleneceği vaat edilmesine rağmen açıklanan mazot ödemesi destekleme yapılan ürünlerde yaklaşık yüzde 30 dolayında kalmıştır. Oysa bu konu seçim ve referandum malzemesi olmuştu.
Tarımda mazot kullanımı 4 milyar litre civarındadır. Yani çiftçi mazot için yaklaşık 18 milyar lira ödemektedir. Bunun yüzde 50’si desteklense 9 milyar lira ödemek gerekir. Oysa 2017 yılı için ödenecek mazot desteği 723 milyon liradır” cümlelerine yer verdi.

Yem Destekleri Bazı Kelemlerde Düşürüldü

Hayvancılıkta en önemli girdilerden birisi yem olduğunu ifade eden Sarıbal yem desteklerinin artırılması bir yana belli kalemlerde düşürüldüğünü, bakanlıkta her fırsatta dile getirilen "et meselesi ot meselesidir" sözü de lafta kalmış görüldüğünü belirtti.

Kesimlik Hayvan Desteği Kalktı

Sarıbal “2016 yılında erkek sığırlarını mevzuatına uygun kesimhanelerde kestiren, sözleşmeli besicilik yapan yetiştiricilere kestirdikleri hayvan başına 200 lira destekleme ödemesi yapılıyordu.2017 kararnamesinde yer verilmeyerek besilik dana kesim desteği kaldırıldı.Türkiye, kesimlik, besilik hayvan ithal ederken yerli besiciliği geliştirecek dana kesim desteğini neden kaldırılıyor. Yerli üretime destek böyle mi olur? Üretim değil, ithalat destekleniyor” ifadelerine yer verdi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.