Öne Çıkanlar istanbul Erdoğdu Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş YKS diyarbakır Günnur Özsoy Dr. Elif Bademci Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk EYT 28 Şubat davası Wings Corendon Grup

Pompeo’nun Ziyaretine CHP’li Çeviköz'den Yorum

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun ziyaretine ilişkin, “Pompeo, Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye geldi. Önce Suudi Arabistan’a gidip oradan Türkiye’ye gelmesi muhtemelen Suudi Arabistan Kralı Salman’ın daha fazla bu konu üzerinden tedirgin edilmemesi şeklinde bir anlayışı da Türkiye ile tartışması maksadıyla yapılan bir ziyarete benziyor” dedi.

Çeviköz, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolması olayına ilişkin şöyle dedi:

“Türkiye maalesef böyle bir algıyla uluslararası toplumda giderek imajı yıpranan, giderek itibarı zedelenen bir ülke konumuna ve neredeyse bir üçüncü dünya ülkesi konumuna düşürülmüştür. Bizim ülkemizde, topraklarımızda bir insan kendi Başkonsolosluğuna giriyor ve bir daha çıkamıyor ve biz bununla ilgili olarak bir Başkonsolosun dokunulmazlığı olduğu için herhangi bir şekilde seyahatinin engellenemeyeceğini söyleyerek ülkemizden çıkmasına ve hatta bir şekilde neredeyse kaçmasına göz yumuyoruz.”

ABD’li Rahip Brunson’un tahliyesini de değerlendiren Çeviköz, “Rahip Brunson’un serbest bırakılmasıyla ilgili 12 Ekim’de alınan kararın bir alakart adalet örneği olduğunu düşünüyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun Türkiye ziyaretine değinen Çeviköz, şöyle dedi:

“Pompeo, Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye geldi. Önce Suudi Arabistan’a gidip oradan Türkiye’ye gelmesi muhtemelen Suudi Arabistan Kralı Salman’ın daha fazla bu konu üzerinden tedirgin edilmemesi şeklinde bir anlayışı da Türkiye ile tartışması maksadıyla yapılan bir ziyarete benziyor.

Acaba Türkiye Brunson’un serbest bırakılmasıyla ilgili olarak bir anlaşma pazarlığı içine girdi mi? Herhangi bir şekilde bunun karşılığında bazı imkanlar elde etmek için bir müzakere yaptı mı?”

“TÜRKİYE’YE DÖNECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM”

Bir basın mensubunun, “Suudi Konsolos ülkesine geri döndü, Türkiye’nin iadesine ilişkin bir talep hakkı var mıdır?” sorusuna Çeviköz, “Suudi Arabistan Başkonsolosunun bir daha Türkiye’ye döneceğini düşünmüyorum” yanıtını verdi.

AK Partili Ömer Çelik’in açıklamalarının hatırlatılması üzerine Çeviköz, “CHP olarak bu konuyu hukuki çerçevede gittiği noktaya kadar takip etmeye kararlıyız” dedi.

“SİYASİ BİR ŞEKİLDE BU KONU ÖRTBAS EDİLMEYE ÇALIŞILDI”

Pompeo’nun açıklamalarının hatırlatılması üzerine Çeviköz, “İlk hafta bitmeden derhal soruşturmanın başlatılması ve Suudi Arabistan Başkonsolosluğunu ifade vermeye davet edilmesi gerekiyordu. Hukuki bir süreçten ve yargının veya güvenlik makamlarının gerekli soruşturmayı yapması için müdahale etmesinin önüne geçilerek siyasi bir şekilde bu konu örtbas edilmeye çalışıldı” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.