Öne Çıkanlar euro Koronavirüs TOGG CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak abd TÜSAD tmo aşı suriye Hakkari İsrail seçim

"Yaz Saati Uygulamasından Vazgeçin"

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, yaz saati uygulamasının devam etmesi ve kış saati uygulamasına geçilmemesinin enerji tüketimini artırdığı ve özellikle öğrencilerin psikolojisini bozduğunu söyledi. Gürer, “Yaz saati uygulamasından vazgeçin” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ilk kez 1947 yılında uygulanan, sonrasında aralıklarla 1973 yılına kadar uygulaması süren ve bugüne kadar devam eden kış saati uygulamasının yalnız enerji şirketlerinin kazançlarını katlamalarına yaradığını ifade etti.  Kış saati uygulamasına geçilmesinin okul çağındaki çocukları mağdur ettiğini söyleyen Gürer, “Gün ağarmadan okula gitmek zorunda kalan çocuklarımız okullarına zamanında ulaşmalarında sorunlar oluştu. Çocukların uyanmalarından hazırlanmalarına ve kimi taşımalı eğitim olan yerlerde ulaşımdaki duruma bakıldığında ciddi sıkıntı var” diye konuştu.

Hükümetin plansız bir uygulama ile hem insani hem ticari anlamda yurttaşları mağdur ettiğini dile getiren Gürer, “Son beş yılın Kasım ayı ortalaması bu yıl ilk kez geçen yılın aynı ayına göre % 6,5 düzeyinde arttı. Tüketimdeki artış ülkemizde ekonomik durgunluk ve imalat sanayinde kapasite kullanımındaki azalmaya rağmen arttı. Dünya iletişimi açısından da sorun var. Tek kazanan elektrik şirketleri oluyor ” ifadelerini kullandı.

Doğalgaz Sıkıntısı Botaş’ın Elektirik Üreten Santrallerine Gaz Vermesini Sorunlu Kıldı

CHP Milletvekili Gürer, enerjide yaşanan sorunları EÜAŞ, TETAŞ, TEİAŞ, BOTAŞ, gibi kuruluşların Bütçe komisyon görüşmelerinde de dile getirdiklerini hatırlattı.

Gürer, “Elektrik üreten santrallere doğal gaz arzında yaşanan dalgalanmalar Kasım ayına göre elektrik üretiminde doğal gazın payını düşürdü. Elektrik üretiminde doğal gazın önemli bir ağırlığa sahip dışa bağımlılığımızda % 98 oranında. Bu durum ciddi bir arz güvenliği sorunu yaratmaktadır” dedi.

Elektrikten sonra doğal gaz arzında yaşanan sıkıntıların önemli bir planlama eksikliğini gösterdiğini söyleyen Gürer, “Yaz saati uygulamasının sürmesi elektrikte olduğu gibi doğal gaz da sorunların oluşumuna neden oldu. Isınma amaçlı doğal gaz tüketimi artması, elektrik tüketiminin konutlarda artması yeni sorunlara neden olacak. Yoğun elektrik iletim hatlarda yarattığı sıkıntılarda dikkate alındığında oluşabilecek elektrik kesintilerinin artışı da ciddi sorunlar yaratabilecektir” şeklinde konuştu.

Gürer, hükümetin yaz saati uygulamasını sonlandırması gerektiğinin, elektrik üretimi ve tüketimi ile doğal gaz alımı ve dağıtımında kamusal bir planlamaya yönelmesi gerektiğinin altını çizdi. Gürer,  “Bu sürecin sonunda yine olan vatandaşa olacağı için yaz saati uygulaması hemen sona erdirilmelidir” dedi. 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.