Öne Çıkanlar tbmm YENİ teb MazharFuat İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener çin DP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş TOGG Alper Sümer Tediye Ödemeleri Ebru Baki Kimdir Sosyal Çalışmacı Kadrosuna atama ne zaman yapılacak

Uyku Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Uyku, çevreye yanıt vermekten ve çevreyi algılamaktan giderek uzaklaşma ile şekillenen ancak geri dönüşümü olan bir beyin davranışıdır.

Uykuyla ilişkili hastalıklar, uykunun yapısında bozukluğa neden olarak gece ya da gündüz belirtilerine yol açar. Uyku hastalıkları kronik yani uzun süreli ve çoğu kez yaşam boyu süren hastalıklar olduğu için ve uykuda ortaya çıktıkları için hastalar belirtileri genellikle fark etmez ya da normal durumlar olarak değerlendirir. Uyku hastalıkları yaşam kalitesini bozmakla birlikte, bazıları da hayati hastalıklara zemin hazırlayabilir.

Uyku hastalıklarını belirtileri gece uyku sırasında ortaya çıkabileceği gibi uykunun bölünmesi ya da farklı uyku evrelerinin farklı hastalıklarda azalması sonucu gündüze de yansır.  Uykuya dalmakta zorluk, nedensiz bir şekilde sık uyanma, sabah çok erken saatte uyanıp bir daha uyuyamama uykusuzluk hastalıklarının belirtisi olabileceği gibi, uykuda solunum bozukluklarında da görülür. Uykuya dalmakta zorluk, 30 dakikadan daha uzun süreli uykuya dalma süresi olarak kabul edilir.

Gece en az 1 kere tuvalet ihtiyacı ile uyanma hayati önem arz eden bir uyku hastalığının habercisi olabilir. Sağlıklı bir birey, gece idrar torbası dolsa bile uyanmaz; sabah uyanır uyanmaz tuvalete gider. Uykuda normal şartlarda idrar torbası kapasitesini aşacak kadar dolu değilse idrar yapma baskılanır. Birçok kişi gece tuvalete çıkmayı çok sıvı alma, prostat hastalığı, şeker hastalığı veya kullandığı ilaçlarla ilişkilendirse de, özellikle uykuda solunum bozukluklarının ana belirtisi olduğu ve tedavi sonrasında ortadan kalktığı bilinmektedir.

Uykuda terleme, uykuda fiziksel bir eforun harcandığının göstergesidir. Uykuda vücut ısımız düşer, bu düşme REM uyku evrelerinde daha belirgindir ve sabaha karşı en düşük seviyeye iner. Terlemenin olması, vücut metabolizmasını artıran bazı hastalıklar veya egzersiz dışında normal değildir. Uykuda düşmesi gereken vücut ısısının yüksek seyretmesi, terleme belirtisi ile ortaya çıkar. Bu da fiziksel olarak dinlenmenin gerçekleştiği uykuda, aslında efor sarf edildiğini gösterir. Uykuda solunum bozuklukları ve uykuda hareket bozukluklarının en önemli belirtisidir.

Uykuda sık pozisyon değiştirme veya sık hareket etme, uykunun sık olarak yüzeyselleştiğini gösterir. Bu belirti her türlü uyku hastalığına neden olabilir.

Sabah dinlenmemiş, yorgun uyanma, uykuyu bozan bir hastalığa işaret eder.

Gündüz yorgunluk veya hareketsizlik kalındığında uyku ihtiyacı, uykunun gerek kalitesinin gerekse süresinin etkilendiğini gösterir.

Zihinsel aktivitelerde giderek bozulma, dikkat, hafıza, konsantrasyon ve öğrenmenin bozulması, bazı uyku evrelerini etkileyen hastalıkların varlığını gösterir.

Normal beslenmeye karşın giderek kilo alma, özellikle derin NREM’i azaltan uyku hastalıklarının belirtisidir.

Yaşın gerektirmediği düzeyde cinsel fonksiyonlarda bozulma, özellikle derin NREM’i azaltan uyku hastalıklarının belirtisidir.

Sebepsiz mizaç bozuklukları, sinirlilik ve gerginlik, uykunun kalitesinin bozulması sonucu gelişen sürekli yorgunluk sonucu oluşur. Her türlü uyku hastalığının belirtisidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.