Dışişleri Bakanlığı’ndan Referandum Açıklaması: Mutlaka Bir Bedeli Olacak

Dışişleri Bakanlığı, Irak Temsilciler Meclisi’nin, ‘IKBY tarafından yapılması öngörülen bağımsızlık referandumunun yasa dışı olduğu ve bu girişimin reddedildiği’ yönündeki kararının memnuniyetle karşılandığını belirterek, “IKBY’nin bütün dostane tavsiyelere rağmen referandum konusundaki yaklaşımında ısrar etmesinin mutlaka bir bedeli olacağını dikkate alması gerektiğini vurguluyor; bu itibarla, IKBY’yi biran önce aklıselim ile davranmaya ve söz konusu hatalı yaklaşımından vazgeçmeye davet ediyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanlığı, Irak Temsilciler Meclisi’nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) referandumuna ilişkin aldığı kararı yazılı açıklamayla değerlendirdi. Açıklamada, Irak Temsilciler Meclisi’nin, ‘IKBY tarafından yapılması öngörülen bağımsızlık referandumunun yasadışı olduğu ve bu girişimin reddedildiği’ yönündeki kararının memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.
Referandumun Irak halkı ile bölge açısından arzettiği risklere dikkat çekilen açıklamada, “Irak Temsilciler Meclisi’nin 12 Eylül tarihli kararını da Irak’ın siyasi birliğine ve toprak bütünlüğüne atfedilen önemin net bir ifadesi olarak görüyor ve kuvvetle destekliyoruz. Ülkemizin ve uluslararası toplumun sağduyu sahibi tüm üyelerinin uyarılarına rağmen IKBY liderliğinin referandum bağlamındaki ısrarcı tutumunu ve giderek duygusal bir hal alan açıklamalarını endişe verici buluyoruz. IKBY’nin aksi yöndeki bütün dostane tavsiyelere rağmen referandum konusundaki yaklaşımında ısrar etmesinin mutlaka bir bedeli olacağını dikkate alması gerektiğini vurguluyor; bu itibarla, IKBY’yi biran önce aklıselim ile davranmaya ve söz konusu hatalı yaklaşımından vazgeçmeye davet ediyoruz” denildi.

Türkiye’nin, Bağdat-Erbil ilişkilerinin anayasal ve adil bir zeminde yürütülmesini, IKBY’nin anayasal anlaşmazlıklara dayanan meşru taleplerine ilişkin konuları diyalog yoluyla çözüme kavuşturulmasını arzu ettiğinin altı çizilen açıklamada, Irak’ın merkezi hükümeti ile IKBY arasındaki ilişkilerin toprak bütünlüğü, siyasi birlik ve karşılıklı fayda temelinde kuvvetlendirilmesi için Ankara’nın elinden gelen desteği vermeye hazır olduğu vurgulandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.