Öne Çıkanlar tüik abd Kuafu1 deprem türkiye İdlib zam Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Yat Yarışı bugünün gündemi Devrim Özder Akın Yalovada hava durumu Dillon Francis

Emine Erdoğan: “Tüm Sağlık Politikalarımızın Merkezine İnsanın Mutluluğunu Koyduk”

Emine Erdoğan, 72. Dünya Sağlık Asamblesi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, Evrensel Sağlık Kapsayıcılığı konusunda önemli başarı hikâyelerine sahip olduğunu vurgulayarak, “Biz bu başarıyı sağlık hizmetlerimizdeki ‘önce insan’ yaklaşımına borçluyuz. ‘Önce insan’ diyerek tüm sağlık politikalarımızın merkezine insanın mutluluğunu koyduk” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Dünya Sağlık Örgütü’nce Cenevre’de düzenlenen 72. Dünya Sağlık Asamblesi kapsamında “İnsani ve Hassas Durumlarda Kadınların, Çocukların ve Ergenlerin Sağlık ve Esenliklerinin Evrensel Sağlık Kapsayıcılığı İle Uyumlu Hâle Getirilmesi” konulu bir konuşma yaptı.

“TÜRKİYE, DÜNYANIN DERTLERİNE KAYITSIZ KALMAYAN TARİHSEL BİR GELENEĞE SAHİPTİR”

Sağlığın, yaşamın en önemli gereklerinden biri olduğuna dikkati çeken Emine Erdoğan, toplumsal sağlık göstergelerinin bireysel sağlık için önemli olduğunu, evrensel sağlık kapsayıcılığı ilkelerinin tüm dünyayı kapsaması gerektiğini söyledi.

İnsani ve hassas durumlarda kadınların, çocukların ve gençlerin yaşam şartlarının herkesi ilgilendirdiğinin altını çizen Emine Erdoğan, 132 milyondan fazla insani yardıma muhtaç kişinin yaşadığı bir dünyada kendilerine büyük sorumluluklar düştüğünü kaydetti.

Emine Erdoğan, Türkiye’nin dünyanın dertlerine kayıtsız kalmayan tarihsel bir geleneğe sahip olduğunu dile getirerek bu yaklaşımın Dünya Sağlık Örgütü ile on yıllardır devam eden iş birliği sayesinde, birçok insanın derdine derman olmayı başardığını belirtti.

“AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİYLE ÜLKE GENELİNDE TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİNE ERİŞİM MÜMKÜN KILINDI”

Türkiye’nin, Evrensel Sağlık Kapsayıcılığı konusunda önemli başarı hikâyelerine sahip olduğuna vurgu yapan Emine Erdoğan, “Biz bu başarıyı sağlık hizmetlerimizdeki ‘önce insan’ yaklaşımına borçluyuz. ‘Önce insan’ diyerek tüm sağlık politikalarımızın merkezine insanın mutluluğunu koyduk. Organizasyon yapısını, finans, kaynak yönetimi ve hizmet sunumunu sağlık hakkı doğrultusunda yapılandırdık. Hasta memnuniyetini sağlayabilmek için verimlilik, erişilebilirlik, sürdürülebilirlik ve kaliteye yöneldik” dedi.

Türkiye’nin geliştirdiği aile hekimliği sistemiyle ülke genelinde temel sağlık hizmetlerine erişimin mümkün kılındığını, başta dezavantajlı gruplar olmak üzere anne, yeni doğan ve beş yaş altı ölüm oranlarında önemli düşüşler kaydedildiğini açıklayan Emine Erdoğan, farklı sigorta havuzlarına ait hastaneleri Sağlık Bakanlığı çatısı altında toplayarak tüm vatandaşların dilediği hastaneden faydalanmasının önünü açtıklarını vurguladı.

Emine Erdoğan, Genel Sağlık Sigortası uygulamasıyla Türkiye’deki sağlık sigortası kapsamına dâhil olan nüfusun yüzde 99.5 oranına ulaşıldığını, ilaç alımlarında vatandaşların yaptığı harcamaların asgari düzeye indirildiğini, kanser gibi pahalı tedavilerin ise devlet tarafından tamamen ücretsiz karşılandığını anlattı.

Türkiye’nin 8 milyar doların üzerinde gerçekleştirdiği insani yardımlarla, gayri safi millî gelirine oranla dünyanın “en cömert” ülkesi olma sıfatını taşıdığına vurgu yapan Emine Erdoğan, Türkiye’nin bugün sınırları içinde 4 milyonun üzerinde mülteciyi misafir ettiğini, kırılgan coğrafyalarda yaşanan sorunlara çözüm üretme noktasında hatırı sayılır bir bilgi ve tecrübe biriktirdiğini dile getirdi.

“SINIRLARIMIZ DÂHİLİNDE YAŞAYAN TÜM MÜLTECİLER SAĞLIK HİZMETLERİNDEN ÜCRETSİZ FAYDALANIYOR”

Çatışmaların hiç dinmediği coğrafyalarda insanların ilk şoku atlattıktan sonra içinde bulundukları zor koşullarla baş başa kaldıklarına dikkati çeken Emine Erdoğan, “Bu çerçevede, biz Türkiye olarak sınırlarımız dâhilinde yaşayan mültecilerin sağlık gereksinimlerini bir endişe konusu olmaktan çıkardık. Tüm mülteciler sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanıyorlar ki, bunun dünyada bir benzeri sanırım yoktur” diye konuştu.

Türkiye’nin Suriyeli misafirlerine özel bir uygulama olarak Suriyeli sayısının 20 bin ve üzeri olduğu yerlerde Güçlendirilmiş Göçmen Sağlığı Merkezi konseptini geliştirdiğini anlatan Emine Erdoğan, bu merkezlerde göçmenlere temel sağlık hizmetlerinin yanında dâhiliye, çocuk ve kadın doğum branşlarında uzmanlık hizmetleri ile görüntüleme imkânlarının sunulduğunu, Suriyelilerin yoğun olarak bulunduğu illerde de 180 adet göçmen sağlığı merkezinin faaliyet gösterdiğini açıkladı.

Emine Erdoğan, Türkiye’de sekiz yıl boyunca 410 bin Suriyeli çocuğun dünyaya geldiği, 1.5 milyon Suriyelinin yatarak tedavi gördüğü ve 1 milyon Suriyelinin de ameliyat edildiği bilgisini paylaştı.

“TÜRKİYE DÜNYANIN YARALARINI SARMAK İÇİN HER TÜRLÜ İŞ BİRLİĞİNE AÇIK”

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın; Sudan, Somali ve Bangladeş’te hastaneler kurduğunu, önümüzdeki dönemde ise Gazze, Bişkek ve Libya’da hastaneler açacağını bildiren Emine Erdoğan, ayrıca himayesinde yapımı tamamlanan Türkiye Anne ve Çocuk Hastanesi’ni yakın bir gelecekte Nijer’de faaliyete başlayacağını kaydetti.

Emine Erdoğan, “Üç kıtada, 20 ülkede, 45 Sağlık Haftası düzenledik. Burada amacımız bilgi ve deneyimlerimizi ihtiyacı olanlara götürmektir. Farklı sebeplerle tedavi imkânı bulamayan insanların ameliyatlarını yerinde ve ücretsiz olarak gerçekleştirmektir. Bu çalışmalarımız kapsamında diğer ülke sağlık personeline mesleki kapasitelerini geliştirmeleri için eğitim veriyoruz. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz 45 Sağlık Haftası’nda 4 bin ameliyat, bin sünnet, 25 bin muayene gerçekleştirdik ve 5 bin yabancı sağlık personeline eğitim verdik” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin diğer ülkelerle yaptığı ikili iş birliği anlaşmalarıyla bugüne kadar 46 farklı ülkeden, üçte biri kadın ve çocuk olmak üzere, 10 bin yabancı hastanın tedavisini Türkiye’de ücretsiz gerçekleştirdiğini sözlerine ekleyen Emine Erdoğan, şöyle devam etti: “Afrika başta olmak üzere, dünyanın zor coğrafyalarında salgın hastalıklar, doğal afetler, savaşlar ve beslenme yetersizlikleri ile ilgili sıkıntıların giderilmesinde hibeler veriyoruz. 2012 yılından beri Yemen, Sudan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Somali, Bulgaristan, Gürcistan, Sırbistan, Karadağ, Ukrayna, Pakistan, Suriye ve Cibuti’ye ilaç, sarf malzemesi, aşı, serum, sahra hastanesi, gıda, ambulans ve sağlık tarama araçları hibe edilmiştir.”

Emine Erdoğan, Türkiye’nin devlet olarak el uzattığı yabancı ülkelerde Türk sivil toplum kuruluşlarının da sağlık hizmetlerinde bulunduklarına dikkati çekerek, Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkedeki yüzlerce sağlık personeline de eğitimler verildiğini bildirdi.

“Umarım uluslararası toplum olarak tüm dünya halklarını, hayatı eşit şekilde yaşayacak fırsatlara kavuşturabiliriz” diyen Emine Erdoğan, Türkiye’nin dünyanın yaralarını sarmak için her türlü iş birliğine açık olduğuna vurgu yaptı.

Panelde;  Uluslararası Göç, Sağlık ve Kalkınma Merkezi Direktörü Manuel Carballo, Orta Doğu ve Orta Asya’da İnsani Ortaklıklardan Sorumlu BM Genel Sekter Yardımcısı Vekili Rashid Kalikov, Afrika Liderleri Malarya Birliği İdari Direktörü Joy Phumaphi ve Dünya Bankası Sağlık, Beslenme ve Nüfus Kıdemli Direktörü Tim Evans’da birer konuşma yaptı.

Panel sonrasında Emine Erdoğan; BM Genel Sekreter Yardımcısı Vekili Rahid Khaliko, Afrika Liderleri Malarya Birliği İdari Direktörü Joy Phumaphi ve DSÖ Anne, Yenidoğan ve Çocuk Sağlığı Ortaklığı İcra Direktörü Helga Fogstad ile ikili görüşmeler yaptı.

Cenevre ziyaretinde Emine Erdoğan’a; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile BM Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sadık Arslan eşlik etti.

Anahtar Kelimeler:
EMİNE ERDOĞAN
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.