Öne Çıkanlar Türkiyede Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları mahmut tanal haberleri CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer Ahad et-Temimi CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu tesk genel başkanı bendevi palandöken eğitim gündem özeti ocak paris

İklim Veri Tabanı Uygulaması Hayata Geçiyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, insanoğlunun karşılaştığı en önemli meselelerden biri olan ve dünya gündemini sürekli meşgul eden iklim değişikliğinin etkilerini yakından takip ediyor. Bu çerçevede uluslararası düzeyde gerçekleşen müzakereleri Türkiye’deki ilgili kurumlar ile koordineli bir şekilde izleyen Orman ve Su İşleri Bakanlığı yılsonunda neticelendirilecek “İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Projesi”ni yürütmeye başladı. Proje tamamlandığında ilgili kişilerin erişim sağlayabildiği  “İklim Veri Tabanı” (iklim.ormansu.gov.tr) uygulaması hayata geçecek.

-PROJE KAPSAMINDA BİRÇOK İKLİM VERİSİ PROJEKSİYONU GERÇEKLEŞTİRİLİYOR-

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, iklim değişikliğinin ülkemiz su kaynaklarına gelecekteki etkilerini öngörebilmek ve sektörlerin ne ölçüde etkilenebileceğini belirlemek maksadıyla yürüttüğü proje kapsamında en güncel küresel iklim modelleri kullanarak 2 bin 100 yılına kadar Türkiye su havzaları özelinde sıcaklık ve yağış parametreleri başta olmak üzere birçok iklim verisi projeksiyonu gerçekleştiriyor.

Bütün bu bulgular ışığında hidrolik ve hidrojeolojik modeller kullanılarak Türkiye su havzaları özelinde yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının gelecekteki akıbeti hakkında tahminler elde edilecek.

-TÜRKİYE’NİN SU POTANSİYELİ MEVCUT DURUMU BELİRLENDİ-

Proje kapsamında yağış verileri dikkate alınarak Türkiye’nin su potansiyeli mevcut durumu da ortaya kondu. Kullanılabilir su potansiyeli, ağırlıklı olarak 4 ana sektör arasında (içme ve kullanma suyu, sanayi suyu, sulama suyu ve ekosistem hizmetleri ihtiyacı) dağılıyor. Buna göre, havzalar özelindeki nüfus, endüstri ve tarım faaliyetlerinin yanı sıra ekosistem ihtiyaçlarının da 2 bin 100 yılına kadarki değişimleri belirlendi.

Ayrıca önümüzdeki süreçte iklim değişikliğinin sektörlere etkilerinin belirlenmesi maksadıyla pilot havza olarak belirlenen Meriç-Ergene, Büyük Menderes ve Ceyhan’da tarım, sanayi, içme suyu ve ekosistem sektörleri yakından incelenecek ve uyum faaliyetleri belirlenecek.

-“İKLİM VERİ TABANI UYGULAMASINI HAYATA GEÇİRECEĞİZ”-

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu proje tamamlandığında “İklim Veri Tabanı” (iklim.ormansu.gov.tr) uygulaması ile iklim değişikliğinin ülkemiz su havzalarına olan etkilerine, iklim parametre ve indislerine harita veya grafik görselleri kullanılarak ilgili kişilerce erişim sağlanabileceğini ifade etti.

Ayrıca projenin su yönetiminin iklim değişikliğine uyumu ve suya bağlı hemen her sektörün geleceği açısından bir planlama altlığı oluşturacağını vurgulayan Bakan Veysel Eroğlu, “Proje çıktıları kuraklık yönetim planlarının hazırlanması aşamasında ve sektörel su tahsisi planları, taşkın yönetim planları, çevre düzeni planları gibi planlama ve projelendirme çalışmalarında dikkate alınacak. Diğer yandan iklim projeksiyonları tarım sektöründeki çiftçi, turizm sektöründeki işletmeci gibi çeşitli kullanıcılar tarafından da kullanılabilecek. Yine proje web sayfası aracılığı ile halkın iklim değişikliği ve su kaynaklarına etkisi konusunda bilgi sahibi olması ve toplumsal farkındalık oluşması sağlanacak” değerlendirmesinde bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.