Öne Çıkanlar sinema Paribu Cineverse Cuma günü vizyona girecek yeni filmler vizyona girecek yeni filmler Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar türk telekom Prof. Dr. Rana Sanyal Büyük Macera 2: Sürpriz Misafir (Big Trip 2: Special Delivery) Kutsal Damacana 4 Ayı Kardeşler: Dünyaya Dönüş (Boonie Bears: Back to Earth Avatar: Suyun Yolu (Avatar: The Way of Water)

AB, Gümrük Birliği'ni ‘Koz’ Olarak kullanacak Mı?

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulması çağrısının ardından bazı AB siyasileri, Gümrük Birliği’nde yapılması planlanan reformun rafa kaldırılmasını isterken Gümrük Birliği’nin “koz” olarak kullanılması talepleri dikkat çekiyor. Ancak ekonomik baskıların istikrarsızlığa yol açabileceği uyarıları da yapılıyor.

DWelle Türkçe’ye göre, Türkiye, AB ile Gümrük Birliği’ni yenilemek isterken Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını isteyen Avrupalı siyasetçiler Gümrük Birliği reformu için önce “demokrasi ve insan hakları ihlallerinin son bulmasını” talep ediyor. Haberde “AB Komisyonu, Türkiye ile Gümrük Birliği’ni reforme etmek konusunda müzakerelere gelecek yıl başlamayı planlıyordu. Ancak yükselen itirazlar nedeniyle bunun geleceği konusunda soru işaretleri bulunuyor” denildi.

Türkiye’de “demokrasi ve insan hakları ihlallerine” tepki göstererek, AB’nin daha sert bir tutum belirlemesini isteyen siyasetçilerden Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili Dorothee Schlegel, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada, Ankara’nın Gümrük Birliği konusundaki beklentilerinin, AB için önemli bir koz olduğunu savunarak “Günümüz koşulları dikkate alındığında Gümrük Birliği'nin genişletilmesi yönünde atılacak bir adımla Türkiye’ye ancak yanlış bir mesaj verilmiş olunur” ifadelerini kullandı.

“EKONOMİK BASKILAR, İSTİKRARSIZLIĞA YOL AÇABİLİR”

DWelle “Avrupalı siyasetçiler, Türkiye’nin demokrasi ve insan hakları konularında adım atması için Gümrük Birliği’nin bir koz olarak kullanılabileceğini düşünürken, ekonomi çevreleri bu çağrılara temkinli yaklaşıyor” dediği haberinde Almanya’nın saygın düşünce kuruluşlarından, Ekonomi Araştırma Enstitüsü'nün Dış Ekonomik İlişkiler Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Erdal Yalçın, ekonomik baskıların, istikrarsızlığa yol açabileceği uyarısında bulundu.

DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Dr. Yalçın, “Gümrük Birliği'nin modernleştirilmemesi, hatta bu yönde baskı amaçlı karar alınması, Türkiye’de iktisadi sorunların hızla büyüyüp devasa sorunlar sarmalına dönüşmesine yol açacaktır. Zaten zorlu bir süreçten geçmekte olan bir ülkeyi iktisadi baskılarla daha da istikrarsızlaştırmak ne Avrupa ne de Türkiye'nin çıkarınadır” dedi.
 

Türkiye ile AB’nin son dönemdeki duygusal tartışmaları bir kenara bırakması, iktisadi olgulara odaklanması gerektiğini vurgulayan Yalçın, Gümrük Birliği’nin modernleştirilmesinin her iki tarafın çıkarına olduğunu, bundan her iki tarafın da yararlanacağını kaydetti.

NORVEÇ MODELİ TARTIŞMASI

Haberde “Avrupa’da birçok ülkede yaklaşan seçimler, yalnızca Gümrük Birliği’nin değil, Türkiye’nin tam üyeliğine alternatif modellerin de yoğun bir şekilde tartışılmasını beraberinde getiriyor. Bazı Avrupalı siyasetçiler, Türkiye’nin AB üyeliğinin artık giderek imkânsız bir hedef haline geldiğini ifade ederken, Gümrük Birliği'ni reforme ederek Türkiye ile yeni bir ilişkinin tesis edilebileceğini kaydediyorlar.  Bu siyasetçilerin gündeme getirdiği bir model de AB üyesi olmayan ancak Avrupa Ekonomi Alanı’nın bir parçası olan Norveç örneği” denildi.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.