Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook akbank Kuşadası Belediyesi Akşener Pandemi AİLE Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk

ABD Medyası: SDG Esad Yönetimi İle Görüşüyor

Türkiye’nin “terör örgütü” olarak kabul ettiği YPG ağırlıklı Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Suriye’de gelecek hükümet konusunda Esad rejimi ile ön görüşmeleri sürdürdüğü belirtiliyor.

VOA İngilizce, “Suriye Kürtler ve Şam gelecekteki yönetimi görüşüyor” başlığı ile verdiği geniş haberinde, SDG’nin “siyasi kanadı” olarak adlandırdığı Suriye Demokratik Konseyi’nin (SDK) Esad Yönetimi ile yürüttüğü ön görüşmeleri duyururken Kürtlerin oluşturulacak yönetimin Suriye toplumunun tüm katmalarını temsil eden kapsayıcı bir hükümet olmasını sağlamak istediğini kaydetti.

Bu arada, VOA’ya konuşan SDK eşbaşkanı Riyad Darar, Şam ile yapılan ön görüşmelerin elde tutulur sonuçları vermediğini, tarafların Kürtlerin kontrolündeki kamu proje ve hizmetlerinin gözetilmesi amacıyla komisyonların kurulmasında anlaştıklarını söyledi.

"ABD'nin Kilit Müttefiki"

Haberde, “SDG, IŞİD ile mücadelede ABD’nin kilit bir müttefik ve halen Suriye topraklarının yaklaşık dörtte birini kontrol ediyor” deniliyor.

Temmuz ayında Suriye rejimi ile Kürtler arasında Fırat nehri üzerinde bulunan ve Mayıs 2017’de SDG tarafından kurtarılan Tabka Barajı yönetiminde işbirliği anlaşmasının imzalandığı, anlaşmaya göre, merkez hükümetin barajda çalışan yerel personelin maaşlarını ödemeyi kabul ettiği anımsatılıyor.

"Koalisyon Barajının Onarılmasına Yardımcı Oldu"

Öte yandan söz konusu barajın SDG’nin Suriye’nin doğusundaki kalesi olarak nitelenen Tabka kentine elektrik ve su sağladığı bilgilerine yer verildikten sonra ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun SDG’ye barajın onarılmasına yardımcı olduğu vurgulanıyor.

SDK’nin merkezden yerel yönetimlere yetki devri, Kürt kimliğinin anayasada kabul edilmesi ve Suriye’de yaşayan tüm etnik gruplara anayasal güvencelerin verilmesini amaçladığına dikkat çekilirken Esad Yönetimi’nin ise yerel yönetimlere yetki devrine karşı çıkacağı, federalizm fikrini kabul etmeyeceği yönündeki görüşler aktarılıyor.

ABD’li Yetkili: Şam'daki Toplantının Farkındayız

Bu arada, VOA’ya konuşan bir ABD Dışişleri yetkilisi ise, ABD’nin Suriye’nin birliği ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını sürdürdüğünü belirtirken, SDK ile Suriye rejimi arasında Şam’da yapılan toplantının farkında olduğunu ancak görüşmelerin bir parçası olmadığını söyledi.

Aynı yetkili, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 No’lu kararının doğrultusunda Suriyelilerin liderliğinde ve tüm Suriyelilerin tam olarak temsil edileceği siyasi bir çözümün sağlanmasına tam destek verdiğini de belirtti.

Rusya “Daha Merkezileştirilmiş Bir Hükümete Meyilli"

VOA da, Suriye ihtilafının diğer bir tarafı olan Rusya’nın ise daha merkezsizleştirilmiş ama güçlü bir merkezi hükümeti formülüne meyilli olduğunu vurgularken Esad Yönetimi’nin ise Rusya’nın önerdiği çözüm dahil mevcut sistemi değiştirme girişimlerine karşı çıktığını anlatıyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.