Öne Çıkanlar bugünün gündemi pkk azerbaycan suriye Kent cumhurbaşkanı erdoğan diyarbakır Ayyuka eNBE akbank türkiye terörist

ABD'nin INF Açıklaması Büyük Yankı Buldu

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, Sovyetler Birliği ile 1987'de imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) ülkesinin tek taraflı olarak çekileceğini açıklaması, uluslararası toplumda büyük yankı uyandırdı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, dün yaptığı açıklamada, ABD'nin kararına karşı çıktıklarını belirtti.

Geng, "Çin'in INF konusundaki tutumunu birçok defa açıkladık. Silah kontrolü ve silahsızlanma alanındaki önemli iki taraflı bir anlaşma olarak INF, büyük ülkeler arasındaki ilişkilerin yumuşatılması, uluslararası ve bölgesel barışın arttırılması, küresel stratejik denge ve istikrarın sağlanması için büyük önem taşıyor." ifadesini kullandı.

Geng, ABD ve Rusya'ya anlaşmazlığı yapıcı diyalogla uygun şekilde çözme çağrısında bulundu.

Olayın gelişimini Çin'in yakından izleyeceğine işaret eden Geng, INF yerine çok taraflı yeni bir silah kontrol anlaşması çıkarılmasından yana olmadıklarını vurguladı. Diğer yandan Fransa ve Almanya hükümetlerinden yapılan açıklamalarda, INF'nin korunması çağrısında bulunuldu, ABD ve Rusya'nın bu konuda diyaloğu sürdürmesi istendi. NATO'nun 29 üyesiyse aynı gün ABD'nin INF'den tek taraflı çekilme kararını destekledi.

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün INF anlaşmasını askıya aldıklarını açıkladı. Putin, ABD'yi Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı (INF) ihlal etmekle suçlayarak, "Bizim de karşılığımız simetrik olacak. ABD anlaşmayı askıya aldığını duyurdu, biz de askıya alıyoruz." dedi.

ABD eski başkanı Ronald Reagan ve dönemin Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov tarafından 1987 yılında imzalanan anlaşma, karadan havaya atılabilen 500 ila 5 bin 500 kilometre arasındaki orta menzilli nükleer füzelerin yasaklanmasını öngörüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.