Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken akbank facebook Akşener Pandemi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi AİLE

ABD Senatosunun Türkiye’ye F-35 Satışını Bloke Etmesi Yankı Buldu

ABD Senatosu’nun Türkiye’ye ileri teknoloji ürünü F-35 savaş uçakları ve Patriot füze sistemleri gibi silahların Türkiye’ye satışına engel koyması yankı buldu. Financial Times gazetesi, ABD Senatosu’nun satışını “bloke ettiğine” dikkat çekerken, “Önlem, tutarı 10 milyar dolara yakın olan 100 uçağının satışını geciktirebilir” dedi.

İngiliz gazetesi Financial Times, ABD Senatosu’nun Türkiye’ye söz konusu silah satışına onay vermeme kararını “ABD Senatosu, Türkiye’ye F-35 satışlarını bloke etti” başlıklı bir haberle duyurdu.

Gazete, karar için “Kilit bir NATO müttefiki ile artan gerilimi yansıtıyor ve tutarı 10 milyar dolara yakın 100 uçağın satışını geciktirebilir” diye yazıyor.

Ulusal Savunma Yekti Yasası'na cumhuriyetci ve demokrat partilerin ortak girişimiyle eklenen bir maddenin 10 oya karşı 85 oy ile geçtiğini anlatan gazete, söz konusu madde için “(ABD) Savunma Bakanının Türkiye’yi, her ülkeye üretim payının da verilmesini içeren programdan çıkarmaya yönelik bir plan sununcaya kadar Türkiye’ye F-35’lerin transferini yasaklıyor” bilgisini veriyor.

SENATÖRLER, "S-400 VE RAHİP BRUNSTON İLE İLGİLİ KAYGILARLA MÜDAHALE ETTİ"

FT, Türkiye’nin uçağı imalatına katkıda bulunan 14 NATO ülkesinden biri olduğunu da belirttiği haberinde, “ABD Senatörleri, Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma sistemini konuşlandırma niyetini açıklamasından kaynaklanan kaygılarla müdahale ettiler” derken, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkililerinin S-400 alımının F-35 ve topladığı verileri riske sokmasından endişe ettiklerini de söylüyor. 

Senatörlerin ayprıca ABD’li rahip Andrew Brunson’un “terör” suçlamasıyla Türkiye’de tutuklu olmasından duydukları rahatsızlığı da kayda geçirmek istediklerine dikkat çekiliyor.

İLK UÇAĞIN TESLİMANI ÖNGÖRÜLDÜĞÜ GİBİ 21 HAZİRAN’DA YAPILACAK

İngiliz gazetesi, Senato tarafından beninmsenen tasırının Temsilciler Meclisi’nce de onyanması gerektiğini vurguladıktan sonra F-35 yapımcısı Lockheed Martin şirketinin de ilk F-35 uçağını Türkiye’nin öngörüldüğü gibi 21 Haziran’da teslim etmeyi beklediğini söylediğine  işaret ediyor.

PENTAGON’UN “ÇÖZÜM BULMAK İÇİN ZAMANI OLACAK”

Buna karşın Türk pilotlarının F-35 uçakları konusunda henüz eğitim görmediği ve uçakların “bir yıldan önce” ABD’den ayrılmalarının öngörülmediği için Pentagon’ın bir çözüm bulmak için zamanının olacağı vurgulanıyor. Haber şu savlarla son buluyor:

“Ancak müdahale, ABD yetkilileri için bürokratik engeller yaratacak. Onlar da iki NATO müttefiki arasındaki ilişkilerin son aylarda Türkiye’nin 1974 yılındaki Kuzey Kıbrıs’ın işgalinden bu yana en düşük düzeyine indiğini söylüyorlar.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.