Öne Çıkanlar tbmm gündem chp Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk milliyetçi hareket partisi palandöken çin Kuşadası Belediyesi aylin nazlıaka kemal kılıçdaroğlu Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer Entübe Sayısı

Almanya’da Oy Verme İşlemi  Başladı

Almanya’da genel seçimler için oy verme işlemine başlandı. Alman Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, oy kullanmanın her vatandaşın görevi olduğunu belirterek vatandaşlarına “Gidip oy kullanın” çağrısını yaptı.

DW İngilizce’ye göre, Almanya’da sandıklar, ülke çapında yerel saatte saat 8’de açıldı. 61.5 milyon kişinin oy kullanabileceği seçimde en çok oyu Başbakan Angela Merkel’in  Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve Bavyeralı kardeş parti Hıristiyan Sosyal Birliği’nden (CSU) oluşan bloğun alacağı tahmin ediliyor.

“AŞIRI SAĞIN DÖNÜŞÜ”

Anketler, CDU/CSU bloğunun oyların yüzde 34-36’sını, Sosyal Demokratlar’ın ise, yüzde 21-22’sini alacağını gösteriyor.  Aşırı sağ ırkçı AfD partisinin oy payı yüzde 12 civarında olarak tahmin edilirken diğer muhalefet partilerinden Yeşiller ve Sol Parti’ye desteğin ise yüzde 10’unun altında kalacağı hesaplanıyor.

Katılma oranının ise 2013’de yapılan önceki seçimlerdeki yüzde 71,5’ten yüksek olması beklendiği seçimlere ilişkin merak edilen meselelerden biri ise, anketlerin parlamentoyu gireceğini gösterdiği aşırı sağ ırkçı AfD partisinin Alman Federal Meclisi’ne kaç milletvekiliyi sokabileceğidir.

Diğer konu ise, Türk kökenlilerin Ankara’dan gelen boykot çağrılarına ne ölçüde uyayacağıdır. DW, "Almanya'daki Türkler: Sandık mı boykot mu?" başlıklı haberinde “Almanya'daki Türkiye kökenliler, bir milyona yakın seçmenle oy hakkında sahip en büyük göçmen gruplarından birini oluşturuyor. Peki (Cumhurbaşkanı) Erdoğan'ın çağrısına uyarak seçimi boykot mu edecekler, yoksa sandığa gidecekler mi?” dedi.

STEİNMEİER’İN ÇAĞRISI

Bu arada,  Almanya Cumhurbaşkanı  Frank-Walter Steinmeier,  Pazar günlerinde yayımlanan Bild am Sonntag gazetesinin bugünkü sayısında yer alan makalesinde vatandaşlarına “gidip oy kullanın” çağrısında bulundu.

“Oy kullanma her vatandaşın görevidir” diyen Steinmeier, “Oy kullanmayanlar, ülkemizin geleceğini başkalarının kararlaştırmasına izin veriyorlar” sözlerini de kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.