Astana-8’de ‘Bir Mucize’ Olacak Mı?

Kazakistan’ın başkenti Astana’da bugün başlayan Suriye konulu iki günlük Astana-8 toplantılarının “Cenevre müzakereleri ile Soçi Kongresi arasında devamlılık sağlayan bir köprü haline gelebileceği" yorumları yapılırken toplantılarda "bir mucize" gerçekleşmesi umudu da dile getiriliyor.

Sputnik İngilizce, Suriye’deki ateş kesin üç garantörü olan Rusya, Türkiye ve İran’ın yanısıra Suriye ihtilafı taraflarının katıldığı Astana-8 görüşmelerini,  “Aralık başında başarısızlıkla sonuçlanan Cenevre-8 toplantıları ile 2018 yılının başında Soçi’de yapılacak olan Ulusal Diyalog Kongresi arasındaki bir kavşağa” benzetiyor.

Haberde, “Bu nedenle ki bu toplantı belki bir Noel mucizesi yaratıp Cenevre barış süreci ile Soçi Kongresi arasında devamlılık sağlayan köprü haline gelir” ifadeleri kullanılıyor.

Bunun ardından Sputnik’e konuşan konuya yakın bir kaynağın Astana-8 için “En az Soçi Kongresi’nin teyidi olacak. Belki katılımcılar, Soçi için bir çeşit gündemi oluşturmaya çalışacak, yani anayasa, seçimler vesaire” değerlendirmesi aktarılıyor.

ASTANA-8 GÜNDEMİ

Sputnik İngilizce, Astana-5 toplantılarında insani konulara ilişkin anlaşmaların ele alınacağını belirtirken, bu kapsamda tutukluların tahliyesi ve insanların mayınlardan korunması gibi maddelerin bulunduğunu kaydediyor.

Bu konularda Astana’da bir ilke anlaşmasına varılsa da ayrıntıların koordinasyonunun Soçi Kongresi için bırakılması beklentisine yer verildiği haberde, “Türkiye ve muhalefet, tutukluların salıverilmesini bir öncelik olarak görürken insanların mayınlardan korunması ile özellikle Suriye hükümeti ve Rusya ilgileniyor” yorumu yapıldıktan sonra şöyle deniliyor:

“Tutuklular meselesi özellikle hassas çünkü iki Suriyeli tarafın sayıları konusunda çok farklı görüşleri var ve önerilen isim listelerinin doğrulanması gerekir zira birçok tutuklu artık hayatta olmayabilir.”

İDLİB ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİ

Bu arada, Astana-8 toplantılarında masada olması beklenen diğer bir konunun, Türkiye ve Rusya’nın gözlemci görevini üstlendiği İdlib’teki çatışmasızlık bölgesi olarak gösteriliyor. Çatışmasızlık bölgesi uygulamasının Suriye muhalfetinin “başlıca kaygılarından biri” olduğu belirtildiği haberde, şöyle devam ediliyor:

“Bütün bu konular muhtemelen Cuma günü yayımlanacak sonuç bildirgesinde yansıtılacak. Ancak Soçi Kongresi’nin teyidi ayrı bir açıklamayla gelebilir çünkü Astana görüşmeleri format olarak sadece askeri konulara odaklanıyor.”

Sputnik İngilizce, Ocak 2017’de başlayan Astana sürecinin askeri sorunları çözmeye yönelik iken BM’nin arabuluculuğu ile gerçekleşen Cenevre görüşmelerinin ise çözümün siyasi yönlerine odaklandığını anımsattıktan sonra Astana toplantılarının “başlıca başarısı” olarak da Suriye’de dört çatışmasızlık bölgesinin tesisini görüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.